Σην καταβολή των χρωστούμενων υπερωριών και αργιών και του 7% του μισθού και του 30% του δώρου Πάσχα που είχαν περικοπεί υποχρεώνεται ο Δήμος Αμαρουσίου από την Επιθεωρητή Εργασίας, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Η πρώτη είδηση της χθεσινής συζήτησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη Νέα Ιωνία, είναι ασφαλώς η παραδοχή των εκπροσώπων του Δήμου Αμαρουσίου ότι χρωστούν δεδουλευμένα από υπερωρίες και αργίες 2 μηνών. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη δημόσια διαβεβαίωση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου των διοικούντων ότι ο Δήμος δεν χρωστάει σε κανέναν εργαζόμενο.
Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την περικοπή του 7% επί του μισθού και του 30% επί του δώρου Πάσχα, στην οποία προχώρησε η διοίκηση, αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων που είχε εξαγγείλει τότε η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε η Επιθεωρητής Εργασίας, εφόσον η απόφαση ακόμη εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομικών, η διοίκηση όφειλε (και τώρα καλείται) να καταβάλει κανονικά μισθό και δώρο και εφόσον ερχόταν η σχετική επιβεβαίωση της περικοπής από το υπουργείο, να προέβαινε αναδρομικά στην επιστροφή των χρημάτων που περικόβονται!
Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη μέσα σε ένταση και φωνές εκατέρωθεν, παρέστησαν, εκτός από τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου, ο διευθυντής (κατ’ ουσίαν υπάλληλος της ΔΕΑΔΑ) Τομέα Συγκοινωνίας Βασίλης Κάτσαρης, καθώς και ο κ. Τριανταφύλλου, με την ιδιότητα του εκκαθαριστή του Οργανισμού Εργασίας.
Εντύπωση προκάλεσε δε, το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Δήμου αρνήθηκαν ακόμη και να επιδώσουν στην Επιθεωρητή τα έγγραφα που ζητούσε, όπως εκείνο της «εσωτερικής» σύμβασης ανάμεσα στον Οργανισμό Εργασίας και στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνίας & Κυκλοφορίας για τον «δανεισμό» προσωπικού στη δημοτική συγκοινωνία.
Μπροστά σε αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν, η Επιθεωρητής Εργασίας απαίτησε, και τελικά θα λάβει, επικυρωμένα όσα έγγραφα χρειάζονται από τον Δήμο Αμαρουσίου για την εξέταση των καταγγελιών των εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία για παραβιάσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου, το πρόγραμμα των ωραρίων στη δημοτική συγκοινωνία, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα των καταγγελιών των εργαζομένων, είχε καταρτιστεί πριν από 13 χρόνια (όταν και δημιουργήθηκε η δημοτική συγκοινωνία) με βάση το ωράριο ενός… ορυχείου στη Βόρεια Ελλάδα, που βασιζόταν στην σχέση 6 ημερών εργασίας και 1 ρεπό…
Αναλυτικό ρεπορτάζ στις έντυπες εκδόσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ