Νέα πολιτικά δεδομένα δημιουργεί η 7η Νοεμβρίου στο Μαρούσι. Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνει νέα παραταξιακή «χωροταξία» στο 41μελές Σώμα που θα λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 και βέβαια αλλάζει τις ισορροπίες…
Αρκετά διαφοροποιημένη θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 η παραταξιακή… χωροταξία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στον Δήμο μας, δυο μεγάλες «ειδήσεις» έβγαλε. Η πρώτη ήταν ο εκλογικός καταποντισμός του συνδυασμού του Ηλία Γιαννακάκου, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη, η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο και των έξι υποψηφίων συνδυασμών.
Και οι δυο αυτές νέες παράμετροι αναμένεται να διαφοροποιήσουν σημαντικά τον τρόπο που θα λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους το Σώμα. Ειδικότερα, η λεγόμενη μείζων μειοψηφία μένει ν’ αποδειχθεί πόσο «μείζων» και κυρίως πόσο ενωμένη θα είναι κατά τη νέα δημοτική περίοδο, αφού η δυσαρέσκεια και το «αλληλοφάγωμα», για το ποιος ευθύνεται για τη συντριβή, δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στα μέλη της.
Από την άλλη πλευρά, η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με επικεφαλής τον Νίκο Μπουντούρογλου, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαγιάκη, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, με επικεφαλής τον Δορύλαο Κλαπάκη και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Πολυχρονιάδη, σίγουρα θα δώσει άλλο… τόνο στις συνεδριάσεις. Αν και δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι ο πολιτικός υδράργυρος θα κινείται διαρκώς στο «κόκκινο» κατά τη διάρκεια της νέας δημοτικής περιόδου, σίγουρα η ύπαρξη περισσότερων φωνών στην αίθουσα της Βασ. Σοφίας ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περισσότερο ωφέλιμες για την πόλη αποφάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι για τη διοίκηση του μεγάλου νικητή των εκλογών της περασμένης Κυριακής, Γιώργου Πατούλη, τα πράγματα θα είναι αρκετά… ζόρικα, αφού οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι των μέχρι 31/12/2010 εκτός Συμβουλίου συνδυασμών και όρεξη έχουν και τις εξελίξεις στο Μαρούσι παρακολουθούν από κοντά και δείγματα «στενού μαρκαρίσματος» έχουν επιδείξει στο παρελθόν. Αφήστε που, ως «νεοφώτιστοι», μάλλον θα μπουν με… ορμή στο «παιχνίδι».
Ενδέχεται, μάλιστα, αν καταφέρουν να βρουν και έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή επικοινωνίας μεταξύ τους, να είναι αυτοί που θα αποτελούν την ουσιαστική μείζονα μειοψηφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, αφού η «τυπική» μείζων μειοψηφία μάλλον θ’ αργήσει να συνέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα και να ξαναβρεί τον όποιον… βηματισμό της.
Βέβαια, η συμμετοχή των παραπάνω παρατάξεων θα αποτελέσει κι ένα ισχυρό «stress test» για τις ίδιες, από το οποίο θα διαφανεί κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν, με ουσιαστικές προτάσεις, στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του Αμαρουσίου, ή αποτέλεσαν και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ως προσωρινοί «υποδοχείς» του κύματος διαμαρτυρίας των πολιτών – δημοτών προς τις παρατάξεις των δυο «μεγάλων» κομμάτων. Το εάν θα επιτύχουν στον ρόλο που αναλαμβάνουν, θα κρίνει σε κάποιον βαθμό και το εάν το υψηλό ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε και στο Μαρούσι θα αυξάνει από εκλογική αναμέτρηση σε αναμέτρηση.
Όσο για τα μέλη της διοίκησης του δημάρχου, μάλλον θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ξεχάσουν τα προεκλογικά και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, γιατί η 1η Ιανουαρίου είναι πολύ κοντά και οι προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν τεράστιες. Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά όση «περίοδο χάριτος» είχαν, την εξάντλησαν την πρώτη τετραετία…
Θάνος Σταθόπουλος