Δήμαρχος: «Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι»
Η συνεδρίαση ξεκίνησε ομαλά με τον προεδρεύοντα (πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο) Βασίλη Κόκκαλη, να δίνει εθιμοτυπικά τον λόγο στον δήμαρχο Γ. Πατούλη, ο οποίος αφού απηύθυνε σε όλους τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε τον Δήμο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις μας, οφείλουμε στις μεγάλες διεκδικήσεις για την πόλη μας να είμαστε ενωμένοι. Από τη μεριά μου επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ και αυτή την 4ετία με όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μπροστά και πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Αλλά και με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης που βρίσκονται έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα όμως, ξεκαθαρίζω και πάλι, ότι δεν διαπραγματεύομαι τις δεσμεύσεις που εγώ και οι συνεργάτες μου αναλάβαμε προεκλογικά απέναντι στους συμπολίτες μας. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι συμβόλαιο τιμής. Για μας η ενότητα και η συνεργασία έχουν περιεχόμενο, εφόσον δεν θέτουν το Μαρούσι σε «ομηρία», επειδή ορισμένοι ίσως δεν αποδεχθούν ότι στη δημοκρατία η πλειοψηφία κι όχι οι μειοψηφίες διοικούν. Και οι μειοψηφίες ελέγχουν. Ελέγχουν, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πόλης, αλλά δεν βάζουν τρικλοποδιές, γιατί αυτό επιβάλει το μικροπαραταξιακό τους συμφέρον. Ειλικρινά θέλω να πιστεύω ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση, θα ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Και όλοι μαζί θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το Μαρούσι και ο Δήμος μας να βγουν από την κρίση ακόμη πιο δυνατοί».
Ηλίας Γιαννακάκος: «Η διοίκηση να μάθει από τα λάθη της»
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Και εμείς πιστεύουμε σε συνεργασία για το όφελος των συμπολιτών μας. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”. Πιστεύω ότι χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες, καθώς και ότι δεν υπάρχουν αλάνθαστοι άνθρωποι. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία, για να βγάλουμε την πόλη από το αδιέξοδο. Εμείς θα είμαστε συναινετικοί και εποικοδομητικοί και πιστεύουμε ότι αυτή η διοίκηση θα έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να ακολουθήσει ένα δρόμο με σοβαρότητα και συναίνεση, για να πάει η πόλη μπροστά. Καλή επιτυχία σε όλους μας».
Νίκος Μπουντούρογλου: «Δεν θα γίνουμε συνεταίροι, συνεργάτες και συνδιαχειριστές»
«Η συναίνεση για μας βρίσκεται στο δρόμο», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια ο επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Νίκος Μπουντούρογλου, «όπου οι καθημερινοί άνθρωποι βλέπουν τα δικαιώματά τους και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται», και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν δηλώσαμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι και χωρίς να λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το Μαρούσι, δηλώνουμε ότι το νόμο του “Καλλικράτη” τον αντιπαλεύουμε και δεν θέλουμε ένα δήμο – επιχείρηση, να χαρατσώνει τον εργαζόμενο, τον έμπορο και τον συνταξιούχο. Αύριο, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει να βάλει νέα τέλη και φόρους και η διοίκηση ζητά συμπαράσταση και οι δύο μεγάλες παρατάξεις περιμένουν χρήματα από τον “Καλλικράτη” και μεγαλύτερο μερίδιο. Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την κατάσταση και δηλώνουμε ανυπακοή από την αρχή και λέμε την κρίση να την πληρώσει το κεφαλαίο και οι μεγάλοι όμιλοι που θησαυρίζουν εις βάρος των εργαζομένων. Δεν θα γίνουμε συνεταίροι, συνεργάτες και συνδιαχειριστές. Όσο για τη σημερινή διαδικασία δεν θέλουμε να συμμετέχουμε και θα ψηφίσουμε λευκό ενώ στις άλλες επιτροπές δηλώνουμε συμμετοχή, αλλά ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων».
Λευτέρης Μαγιάκης: «Θέλουμε πλήρη διαφάνεια»
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ, Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη «δύσκολη χρονιά που μας περιμένει», είπε εν συντομία: «Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, τους εμπόρους και τους αδύναμους. Θα θέλαμε να μη καταργηθούν οι κοινωνικές παροχές και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες που έχουν σχέση με την περιουσία και τα οικονομικά του Δήμου και τον αριθμό των εργαζομένων. Θα θέλαμε στα υπόλοιπα όργανα που προβλέπει ο Καλλικράτης να υπάρχει αναλογικότητα. Έχουμε θέσεις στο πρόγραμμά μας και θα τις υπερασπιστούμε στο Δ.Σ. όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν.
Δορύλαος Κλαπάκης: «Πιστεύουμε στη νομιμότητα»
Συντομότερος όλων ήταν ο επικεφαλής του συνδυασμού ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Δορύλαος Κλαπάκης, ο οποίος τόνισε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται για να προστατέψει τα δημοτικά συμφέροντα και τη δημοτική περιουσία, κατά τους νόμους και το Σύνταγμα. Όσον αφορά στις θέσεις του δημάρχου, θα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του νόμου. Όσο για τη συναίνεση και τη συνεργασία, εμείς θα βαδίσουμε με βάση τον νόμο. Και η διοίκηση με βάση τον Καλλικράτη, που προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από μια τοπική αυτοδιοίκηση που κατέχει τα πρωτεία στη διαφθορά, θα πρέπει να κινηθεί θετικά και προς όφελος των κατοίκων και του δημοτικού χρήματος. Καλή χρονιά».
Δημήτρης Πολυχρονιάδης: «Δε νομιμοποιούμε το στημένο παιχνίδι»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, αφού αμφισβήτησε τον “Καλλικράτη” ως ένα ακόμα πιο αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, είπε μεταξύ άλλων: «Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά αποκλείονται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και επιχειρείται η φίμωσή τους, αφού για το Προεδρείο του Δ. Σ. δεν προβλέπεται αναλογική εκπροσώπηση, ενώ για τις επιτροπές, από τα 8 μέλη τους, τα 3 στελεχώνονται από την αντιπολίτευση στο σύνολό της, λες και δεν υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις και πολιτικές διαφορές μεταξύ τους. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας το στημένο αυτό παιχνίδι και δεν θα μπούμε στα παζάρια για την κατάληψη θέσεων στις επιτροπές ή οπουδήποτε αλλού. Θεωρούμε ότι μόνο με ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς μπορούν να παίρνονται αποφάσεις, που το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να εκτελεί κατά γράμμα, ενώ ο μόνος δρόμος για την αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με το Μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”, είναι η ανατροπή τους στην πράξη με συντονισμένους παλλαϊκούς αγώνες».






































































































