H πολυσυζητημένη βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου μπαίνει στην τελική ευθεία. Το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης της βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου έδωσαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με την ανακοίνωση της υπογραφής της τελικής προγραμματικής σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Στην εκδήλωση, τον περιφερειάρχη Αττικής εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κώστας Μανιάτης και ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος και Υποδομών Θεόδωρος Καρδοματέας.
Γ. Πατούλης: «Είμαστε περήφανοι»
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη αυτή. Ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα καταστήσει ξανά το Μαρούσι σημείο αναφοράς όσον αφορά τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του. Ένα έργο υψηλής αισθητικής αξίας, αντάξιας της φυσιογνωμίας του προαστίου μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά στην προσπάθειά μας να ξανακάνουμε το Μαρούσι ένα φιλικό και ανθρώπινο προάστιο. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που όχι μόνο θα αλλάξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης μας, αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του προαστίου μας, σε συνδυασμό και με το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, την κατασκευή του οποίου υπογράψαμε μόλις χθες. Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για να κάνουμε πράξη ένα έργο που θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη, κάτι που έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βιώσει η χώρα μας μεταπολιτευτικά».
Αναφερόμενος στο έργο ο Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Επισφραγίσαμε σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεργασία μας με το Δήμο Αμαρουσίου. Είχαμε υποσχεθεί στους δημότες του Αμαρουσίου ότι το έργο θα γίνει ανεξαρτήτως πηγών χρηματοδότησης. Τηρούμε αυτή την υπόσχεση για την κατασκευή ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο έχει αγκαλιάσει όλος ο εμπορικός κόσμος της περιοχής. Η ανάπλαση αυτή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Μαρούσι, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αποστολή μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη άμεσα και έμμεσα».
Αναφερόμενος στην αρχική ιδέα υλοποίησης του έργου, ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και διεκδίκησε η σημερινή δημοτική αρχή ως μια αναγκαία παρέμβαση πνοής που θα αντέστρεφε τις αρνητικές συνέπειες που είχαν για το κέντρο της πόλης οι αποτυχημένες αναπλάσεις της περιόδου 2003- 2004. «Αποτυχημένες αναπλάσεις που κόστισαν τότε πολλά εκατομμύρια ευρώ στους πολίτες του Αμαρουσίου, πολλά περισσότερα εκατομμύρια από το κόστος που θα έχει το έργο που εμείς σήμερα υλοποιούμε, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ευρώ τους συμπολίτες μας, αλλά αξιοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη που δεν θα επαναληφθούν, γιατί κατά την εκτέλεση του έργου θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές, οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο και το κυριότερο, έχουμε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμβολή, τη θετική στάση και την πολύ καλή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της τότε Νομαρχίας Αθηνών και τη νυν Περιφέρεια Αττικής, με τον τότε νομάρχη και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, αλλά και με τους συνεργάτες του. «Ο θετικός τρόπος σκέψης και των δύο πλευρών μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διεκδίκησης του έργου ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, για δεύτερη φορά, μετά το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να βάλουμε τις τελικές υπογραφές».
Σε 18 μήνες
Το θετικό κλίμα συνεργασίας επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας για την έγκριση της χρηματοδότησης κατασκευής του έργου, εστίασε στην προτεραιότητα -στην πράξη-, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε έργα προσανατολισμένα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «Η βιοκλιματική ανάπλαση ξεκίνησε από τη σκέψη της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου να αναβαθμίσει το κέντρο, ένα έργο με ενεργειακά οφέλη, αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και δυνατότητες λελογισμένης ανάπτυξης, για να φτάσουμε σήμερα να έχει την τύχη το Μαρούσι και οι κάτοικοί του αλλά και οι επισκέπτες, σύντομα να χαίρονται ένα έργο ανάπλασης από τα λίγα ανάλογα έργα υψηλής λειτουργικής αισθητικής που συνδέουν την ανάπτυξη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που έχουν εγκριθεί σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και πανελλαδικά» σημείωσε.
Ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ο καθ’ ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος της Περιφέρειας, γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος και Υποδομών Θεόδωρος Καρδοματέας, έθεσε τους 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών, σημειώνοντας την πρόθεσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να τρέξουν οι διαδικασίες.
Τη θετικό αντίκτυπο του έργου στην αγορά του Αμαρουσίου και στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης σημείωσε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, σε σύντομη τοποθέτησή του.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους στη μακρόχρονη διαδικασία μέχρι τη σημερινή τελική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μελετήτές, εξωτερικούς συνεργάτες, Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, παράγοντες της Περιφέρειας.







































































































