Η δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου και το αβέβαιο μέλλον του σε περίπτωση που δεν αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο η εισροή εσόδων στα ταμεία του, αποτυπώθηκε πλήρως στη συζήτηση για τον Ισολογισμό 2011, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και όσο η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να μην καταφέρnει ο Δήμος να παρουσιάζει ισοσκελισμένα αποτελέσματα τριμήνου από τη νέα χρόνια, μεγαλώνοντας την πιθανότητα της οικονομικής επιτήρησής του μέσα από το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
«Τα μειωμένα έσοδα από κρατικούς πόρους, η κρίση στην αγορά ακινήτων και τα μειωμένα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, επειδή τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις, αποτυπώνονται και στον ισολογισμό». Η εναρκτήρια φράση της τοποθέτησης του δημάρχου Γιώργου Πατούλη δίνει το στίγμα της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η αγωνία του δημάρχου για το μέλλον αποτυπώνεται στην εξής φράση του: «Μεγαλύτερη σημασία για μας τούτη τη στιγμή είναι η διασφάλιση της παροχής χρήσιμων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες μας, δίχως να τους επιβαρύνουμε και άλλο οικονομικά. Και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και ως Δήμος και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης για τη βιωσιμότητα και ποιοτική συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών μας, με στόχο ο Δήμος μας να παραμείνει σύγχρονος, ανθρώπινος και στηριγμένος σε γερές βάσεις».
Δήμαρχος: «Περισσότερα έσοδα για να μην καταρρεύσουμε»
Οι 4 άξονες που συνθέτουν την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εξής:
• Ο Δήμος να συνεχίσει σε τροχιά εξυγίανσης
• Να συνεχιστεί η επιτυχής προσπάθεια μείωσης των δαπανών του Δήμου που γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια και η οποία αποτυπώνεται και στον Ισολογισμό του 2011
• Να διατηρηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου σε υψηλό επίπεδο, παρά τις μειώσεις των κρατικών πόρων και των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη
• Η καλύτερη δυνατή διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και των χρεών του Δήμου, που αποτελούν βαρίδι για την πόλη από το παρελθόν, για την αποληρωμή των οποίων διατίθενται ποσά που αν τα διαθέταμε στην πόλη, τότε κυριολεκτικά θα περνούσαμε σε άλλο επίπεδο».
Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα σε 3 παραμέτρους του ισολογισμού:
● Τη μείωση κατά 20% των εξόδων διοικητικής λειτουργίας.
● Τη μείωση κατά 9 εκατ. ευρώ του συνόλου των υποχρεώσεων του Δήμου για το 2011.
● Την κατακόρυφη μείωση 60% στο κεφάλαιο κίνησης λόγω της επιμήκυνσης των δανειακών υποχρεώσεων, άρα την καλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου.
«Για να αποτρέψουμε την κατάρρευση του Δήμου, εντατικοποιούμε τον μηχανισμό είσπραξης εσόδων από άλλες πηγές εντός του 2011, της πρώτης υπό το καθεστώς της “Καλλικρατικής” μεταφοράς αρμοδιοτήτων δίχως πόρους, δίχως χρόνο προσαρμογής, με λιγότερο προσωπικό. Κάναμε σημαντικά βήματα μέσα στο 2011 και το 2012, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικότερα για την είσπραξη από τους μεγαλο-οφειλέτες του Δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
ΑΛ. Μπρέγιαννης: «Με γεωμετρική πρόοδο προς χρεοκοπία»
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρος Μπρέγιαννης είχε διαφορετική άποψη για τον ισολογισμό. «Οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα: Τα τελευταία 5 χρόνια είναι διαρκώς επιδεινούμενος και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών είναι πάντα οι ίδιες, δίχως συμμόρφωση από την πλευρά της διοίκησης, που αποδεικνύει και πάλι ότι δεν προχωρά στον δρόμο της εξυγίανσης», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει: «Και ο ισολογισμός του 2011 είναι ελλειμματικός. Ο Δήμος μπαίνει συνεχώς “μέσα” και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο σε οικονομική ασφυξία και τελικά χρεοκοπία. Σίγουρα κληρονομήσατε χρέη από το παρελθόν, αλλά ποτέ δεν κάνατε και τη δική σας αυτοκριτική. Δεν έχετε κάνει καμία προσπάθεια να βελτιώσετε ουσιαστικά την κατάσταση, μπορεί να είναι δύσκολο να το καταφέρετε 100%, αλλά κάτι πρέπει να κάνετε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει αν δεν καταλάβετε πρώτα εσείς οι ίδιοι ότι υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα».
Και ο Αλ. Μπρέγιαννης κατέληξε: «Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες, όμως οι διοικήσεις, είτε Τζανίκου στο παρελθόν είτε Πατούλη σήμερα, δεν πρέπει να προχωρούν με τις ίδιες συνταγές του παρελθόντος».
Μ. Καρλατήρα: «Διεκδίκηση πάση θυσία των κρατικών πόρων»
Για «Δήμο που αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση ως επιχείρηση και οδεύει προς την πτώχευση», έκανε λόγο η Μαρία Καρλατήρα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, για να συνεχίσει λέγοντας: «Ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με τις κυβερνήσεις να δυσχεραίνουν το έργο του κόβοντας συνεχώς τους κρατικούς πόρους, τη στιγμή που τα έσοδα μειώνονται κι άλλο λόγω κρίσης, ανεργίας και μείωσης μισθών». Και η δημοτική σύμβουλος πρόσθεσε: «Εκπέμπουμε SOS για να παλέψει με κάθε μέσο ο Δήμος ώστε να διεκδικήσει και να πάρει τους κρατικούς πόρους που του οφείλονται, αλλά και να εισπράξει όσα χρωστούν οι μεγαλο-οφειλέτες, να πάρει το 2% από το Golden Hall που δεν το εισπράττει, αλλά και τα τέλη από τα μεγάλα νοσοκομεία και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι».
Και η Μ. Καρλατήρα κατέληξε λέγοντας: «Το χρέος και τα δάνεια είναι δυσβάστακτα και κάθε χρόνο απαιτούνται 4,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή μόνο των τόκων και έτσι τα κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές. Πρέπει να διεκδικήσετε είτε “κούρεμα” των δανείων είτε “πάγωμα” της αποπληρωμής τους. Καμία άλλη επιβάρυνση δεν πρέπει να υπάρξει για τους Μαρουσιώτες και ο Δήμος δεν πρέπει να τηρεί υποτακτική στάση ως προς τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων».