Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα
Δήμαρχος: «Χρονιά έργων για το Μαρούσι το 2015»
Μειοψηφία: «Ισχνό και δεν αντέχει σε κριτική»
Με συνολικό ύψος 15.325.928,21 ευρώ, εκ των οποίων τα 5.647.650,81 ευρώ αφορούν συνεχιζόμενα έργα από πέρυσι ή προηγούμενα έτη, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές τις παρατάξεις της μειοψηφίας, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015.
Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Σμυρνής έκανε λόγο για «ρεαλιστικό σχέδιο, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και στοχευμένο σε απαραίτητα έργα υποδομής και προσβασιμότητας».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε το 2015 ως «χρονιά έργων για το Μαρούσι», λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στον Προϋπολογισμό του 2015 διασφαλίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια ακόμη χρονιά έργων στην πόλη μας. Με ένα Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 15.325.928 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του, στο 67% περίπου, από το ΕΣΠΑ και πόρους της Περιφέρειας»
Σε ποια έργα θα επικεντρωθεί η δημοτική αρχή
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα το 2015 σχεδιάζεται να υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων:
– Η Βιοκλιματική Ανάπλαση Γειτονιών του Αμαρουσίου, που αφορά τις Π.Ε. Αγίου Θωμά, Παραδείσου και Πολυδρόσου.
– Η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις Π.Ε. Ψαλιδίου, Νέας Λέσβου και Στούντιο Α.
– Η διαμόρφωση των οδών Αχιλλείου και Δραγατσανίου.
– Η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων που αφορά σε παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε 4 δημοτικά κτίρια: Δημαρχείο, ΚΑΠΗ επί της οδού Περικλέους, 5ο Γυμνάσιο και Βρεφονηπιακός σταθμός επί των οδών Χλόης και Μελισσίων.
– Η ανάπλαση του Κ.Χ. 9760 και της γύρω περιοχής στην Π.Ε. Σωρού.
– Η κατασκευή πράσινων δωμάτων σε σχολικά κτίρια (7ο Γυμνάσιο και 18ο Δημοτικό).
– Νέα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, οδοποιίας και κατασκευής πεζοδρομίων.
– Παρεμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και στον ηλεκτροφωτισμό των δημόσιων χώρων».
«Στόχος της διοίκησης πρέπει να είναι το ΕΣΠΑ»
Αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ο εισηγητής από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος το χαρακτήρισε ως «σεμνό και όχι έκθεση ιδεών όπως στο παρελθόν, γεγονός θετικό για την διοίκηση», επικεντρώνοντας την κριτική του στην «έλλειψη επαρκών υποδομών σε όλους τους τομείς (όμβρια, ακάθαρτα, ασφαλτόστρωση κ.ά.) σε μια πόλη που εν έτει 2014 θέλει να λέγεται σύγχρονη», όπως τόνισε, καλώντας την διοίκηση σε μεγαλύτερη εγρήγορση ως προς την εκπόνηση μελετών και την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ. «Χρειάζεται αξιολόγηση του προσωπικού και περεταίρω στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να έρθουν χρήματα στον Δήμο, καθώς το Τεχνικό Πρόγραμμα καλύπτει μεν κάποιες ανάγκες του Δήμου, όμως όλοι μας περιμέναμε περισσότερα από αυτό».
«Καμία αναπτυξιακή λογική και προοπτική»
Για «Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν αντέχει σε κριτική», μίλησε ο Κώστας Βλάχος (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ), εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για τον βαθμό υλοποίησής του, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπερβεί το 20%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν έχει αναπτυξιακή λογική και προοπτική, αλλά διέπεται από την ακαλαίσθητη ατμόσφαιρα που όλοι ζούμε τα τελευταία χρόνια στην πόλη και η οποία κινείται στα όρια του “κιτς”».
«Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα έργα;»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα «ισχνό και μακριά από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, προσαρμοσμένο πλήρως στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», ενώ διατύπωσε την άποψη ότι περιέχει «δευτερεύοντα έργα, εις βάρος των έργων υποδομών». Παράλληλα, εξέφρασε και την απορία, «από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή του, από τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου επαρκούν οριακά για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του» και κατέληξε εντοπίζοντας σοβαρό πρόβλημα στην καθυστέρηση υλοποίησης έργων που, όπως ανέφερε, «προχωρούν με ρυθμούς χελώνας», αλλά και για έργα που διαιωνίζονται από Τεχνικό Πρόγραμμα σε Τεχνικό Πρόγραμμα, τοποθετούμενα σε αυτό με το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ, αφού δεν έχει εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησής τους.
«Καταπατήθηκε κάθε δυνατότητα από τα συμφέροντα»
Για «μεγάλα συμφέροντα που σάρωσαν το Μαρούσι και για έργα που έγιναν υπέρ τους και σε βάρος των έργων υποδομής», μίλησε ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), αποκαλώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα «αστείο», καθώς «έχει καταπατηθεί πλήρως κάθε δυνατότητα της πόλης εις βάρος των μεγαλοεπιχειρηματιών και εμείς με τις ενέργειές μας προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε».
«Δεν στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων των Μαρουσιωτών»
Τέλος, ο Τάσος Σπυρόπουλος (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) τόνισε ότι «το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων των Μαρουσιωτών, καθώς δίνονται ελάχιστα κονδύλια για τομείς νευραλγικούς όπως τα σχολεία και τις αθλητικές υποδομές» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ενδεικτικό για το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα υπολείπεται των απαιτήσεων μιας πόλης σαν το Μαρούσι του 2014».