Τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα η Εταιρεία να παρουσιάσει ζημίες που ανήλθαν στο ποσό των 332,9 χιλ. ευρώ περίπου… Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 100 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά (648,4 χιλ. ευρώ), λόγω συσσωρευμένων ζημιών και από προηγούμενες χρήσεις.
Ακριβώς αυτές τις ζημίες θα κληθεί πάλι να τις πληρώσει ο δημότης μέσω είτε αύξησης κεφαλαίου που θα υποχρεωθεί να κάνει η Αναπτυξιακή ΑΕ δηλ. ο Δήμος Αμαρουσίου δηλ. εμείς όλοι οι δημότες, προκειμένου να καλύψει τις ζημίες, είτε αν οψέποτε λυθεί η εταιρία θα μετακυληθούν τα χρέη της στον Δήμο όπως έγινε με την Κοινωφελή Επιχείρηση.
Φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί η Διοίκηση από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται να ξεκινάμε από λάθος αφετηρία.
Εδώ τα όρια του ανεκτού και του λογικού τα ξεπερνάει η Διοίκηση και έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την οικονομοτεχνική μελέτη που είχε γίνει για τη σύσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, όπου στην οικονομοτεχνική μελέτη προβλέπεται χρηματοδότηση του Δήμου για το πρώτο έτος λειτουργίας της 600.000 ευρώ περίπου και για το δεύτερο έτος 600.000 ευρώ περίπου, και έρχεστε σήμερα με μια επιχορήγηση 4 φορές πάνω (2.214.700 ευρώ), δηλαδή οι ίδιοι αναιρείτε αυτά που σχεδιάσατε.
Διαφωνούμε και στο σκέλος του προϋπολογισμού που αφορά τις αμοιβές τρίτων, ύψους 944.500 ευρώ, δηλ. σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού θα πάει σε ιδιώτες, συμβούλους και παρασυμβούλους, τη στιγμή που υπάρχει διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Δήμο, απασχολούνται περί τα 70 άτομα και είναι πολύ αξιόλογοι και ικανοί υπάλληλοι. Άρα, τι είδους σύμβουλοι είναι αυτοί. Γιατί τους χρειαζόμαστε και σε τέτοιο μεγάλο βαθμό; Αυτό δεν είναι εξοικονόμηση πόρων, αλλά αλόγιστη σπατάλη. Και σε τελική ανάλυση ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν χρειάζεται συμβούλους, γιατί είναι και πρέπει να είναι μια κοινωνική παροχή στους δημότες και να μην αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, σαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Άλλωστε και εδώ υπάρχει ένα κακό προηγούμενο και αναφέρομαι στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου που με πολύ μεγάλη διαφήμιση και τυμπανοκρουσίες μάθαμε για τη διεξαγωγή του, εν μια νυκτί με μια λιτή ανακοίνωση μάθαμε ότι ματαιώνεται επειδή ο επιχειρηματίας εκτίμησε για δικούς του λόγους ότι δεν θα βγάλει πιθανόν τα λεφτά του ή το προσδοκώμενο κέρδος, το παρατάει στη μέση και σηκώνεται και φεύγει και εκτίθεται ο Δήμος στα μάτια των δημοτών του πλήττοντας το κύρος του.
Να θυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα η Αναπτυξιακή Α.Ε. εκχώρησε για 3 μήνες σε ιδιώτες τον αθλητισμό και πολιτισμό έναντι 270.000 €, τη στιγμή που πιθανότατα ακόμη και σήμερα υπάρχουν απλήρωτοι γυμναστές και καθηγητές μουσικής από την προηγούμενη χρονιά (περιόδου 2014-2015)!
Η χρηματοδότηση του Δήμου για το 2016 προς την Κοινωφελή Επιχείρηση θα είναι 2.214.700 ευρώ και αν προστεθεί και ένα μέρος από το κονδύλι του σχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2016 του Δήμου Αμαρουσίου για δαπάνες υπηρεσιών αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής συνολικού ποσού 2.504.318,80 ευρώ φτάνουμε σε τεράστια ποσά.
Θα μας πει η διοίκηση, δηλαδή δεν θέλετε να έχουμε προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού;
Η απάντηση είναι θέλουμε να έχουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και της συνετής και χρηστής οικονομικής διαχείρισης, μέχρι εκεί που μπορούμε. Γιατί μέλημα μας δεν είναι η προσωρινή και εφήμερη παροχή πληθώρας δραστηριοτήτων χολιγουντιανού επιπέδου με κάθε κόστος, αλλά η διασφάλιση της συνέχισης ύπαρξης αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων μακροπρόθεσμα, σε ένα επίπεδο που θα λαμβάνει υπόψη και την οικονομική κατάσταση του Δήμου και δεν θα αφήσει χρέη και βάρη στις επόμενες γενιές.
Η πρόταση μας είναι γνωστή: Τα προγράμματα αυτά να διενεργούνται από τις υπηρεσίες του δήμου, με δασκάλους που θα προσλαμβάνονται με πλήρη διαφάνεια και με αντικειμενικά κριτήρια, με τιμολογιακή πολιτική που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και θα έχει σκοπό τη βιωσιμότητα του προγράμματος και όχι την παραγωγή κέρδους ή την εξυπηρέτηση των πελατειακών δικτύων της διοίκησης.
Θέλουμε στροφή του πολιτισμού στις ρίζες και τις παραδόσεις και τις παραδόσεις του Αμαρουσίου ως πόλη των κεραμιστών και του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, στροφή από τα φαντασμαγορικά και πανάκριβα επικοινωνιακού τύπου Φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις που θα προάγουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Αμαρουσίου, που θα υποστηρίζουν και καλλιτέχνες που ζουν και αναπνέουν στην πόλη μας.
Ο παρών προϋπολογισμός δεν δίνει τέτοια κατεύθυνση, αλλά φαίνεται σαν να επιδιώκεται να γίνει το Μαρούσι ένα τεράστιο Μητροπολιτικό Πολιτιστικό Κέντρο αδιαφορώντας για το κόστος, ένας χώρος όπου οι ιδιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο στο «προϊόν» του αθλητισμού και πολιτισμού (βλέπε 1 εκατ. ευρώ).
Όμως, τον λογαριασμό στο τέλος θα τον πληρώσουν οι πολίτες του Αμαρουσίου. Αυτό έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία.
Ως εκ τούτου θα είμαστε αρνητικοί».