Σε δημόσιο διάλογο έως τις 30 Σεπτεμβρίου η Περιβαλλοντική Μελέτη που θα «καθαγιάσει» το εμπορικό κέντρο.
Δίχως να το… διαφημίσει και πολύ, το υπ. Περιβάλλοντος έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου στο Μαρούσι, με την προθεσμία υποβολής απόψεων και προτάσεων να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Από πολλούς εκτιμάται ότι η σχεδόν… ingognito διαδικασία αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα ενεργειών για τελική νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου «The Mall» και τη διαγραφή του προστίμου που έχει επιβληθεί μετά την προ τριετίας καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ που το είχε χαρακτηρίσει ως «αυθαίρετο».
Στη συγκεκριμένη μελέτη, το κτήριο χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική επένδυση μητροπολιτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνει, αλλά αναδεικνύει την περιοχή», τονίζοντας ότι οι όποιες πολεοδομικές υπερβάσεις «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιαίτερα υψηλές» και ότι «δεν επιβαρύνει τις περιοχές κατοικίας, εντάσσεται σε ένα ευρύ δίκτυο κοινωφελών, κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημιουργώντας μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ κάλυψης, δόμησης, ύψους και απόδοσης ελεύθερων χώρων, για την άμεση και ευρύτερη περιοχή».
Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται ότι «καλύπτει ένα αστικό κενό, καθώς το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου δεν έδινε, ελλείψει χώρου, δυνατότητα ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου, ενώ η ύπαρξη και λειτουργία του χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως ευεργετική για την περιοχή του ΟΑΚΑ, που από μονοδιάστατος πόλος αθλητισμού, μετατράπηκε σε έναν πολυλειτουργικό μητροπολιτικό πυρήνα».
Πώς φτάσαμε στη μελέτη
Το ΣτΕ είχε κρίνει ως «μη νόμιμη» την οικοδομική άδεια του ακινήτου που είχε εκδοθεί με τον ολυμπιακό νόμο Βενιζέλου, διότι «παραβιάζει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος». Ωστόσο, δόθηκε η νομική δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης, με την εταιρεία Lamda να καλείται να καταβάλει πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου και έπειτα να προχωρήσει σε έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης.
Ακολούθησε ειδική διάταξη στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, η οποία επέβαλε πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ. Έπειτα από νεότερη προσφυγή κατοίκων, το ΣτΕ έκρινε ότι το ακίνητο δεν μπορούσε να υπαχθεί στον συγκεκριμένο νόμο.
Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση να εκπονηθεί ΜΠΕ, στο πλαίσιο fast track επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, για ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ωστόσο, η διαδικασία δεν προχώρησε και η έλλειψη ΜΠΕ διατηρούσε το εμπορικό κέντρο σε καθεστώς «κατεδαφιστέου αυθαιρέτου». Κάτι που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους νόμους και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα έπρεπε τελικώς να πληρώσει πρόστιμο 133 εκατ. ευρώ.
Από τον περασμένο Απρίλιο κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για να γίνει εκτελεστή από την εταιρία η απόφαση του ΣτΕ, οδηγώντας εν τέλει στη μελέτη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαβούλευση.
ΜΠΕ: Οι εναλλακτικές λύσεις
Προτείνονται τρεις εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης της περιοχής:
1. Η μηδενική λύση, (do nothing) που αναφέρεται στη ρύθμιση της περιοχής με βάση το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Αμαρουσίου του 1997, με το οποίο διατηρείται το ισχύον, πλην ανεπίκαιρο, γενικό πολεοδομικό καθεστώς.
2. Μεσαίο σενάριο (προτεινόμενο), εν μέρει τροποποίησης του ΓΠΣ του Δήμου Αμαρουσίου με την κατάρτιση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) και η περιοχή μελέτης διαμορφώνεται, βάσει ενιαίου σχεδιασμού και οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης και πολεοδόμησης, ως υποδοχέας δραστηριοτήτων υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής.
3. Εντατικό σενάριο, εν μέρει τροποποίησης του οικείου ΓΠΣ και ρύθμισης της περιοχής μελέτης, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 8 του N. 4269/2014 (κατάρτιση ΕΧΣ).
«Αλλοιώνεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο»
Την αντίθεση της μείζονος μειοψηφίας στο περιεχόμενο της Περιβαλλοντικής Μελέτης, εκφράζει ο επικεφαλής Λευτέρης Μαγιάκης, καλώντας τον δήμαρχο Γ. Πατούλη να προστατεύσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο του Αμαρουσίου.
«Δηλώνουμε εξ αρχής ότι η μεθοδολογία της εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μόνο στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα και όχι στο σύνολο του Δήμου ή τουλάχιστον στις όμορες περιοχές Ψαλιδίου, Αγ, Θωμά, Εργατικών Κατοικιών, αλλοιώνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την τήρηση των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και ως εκ τούτου μας βρίσκει εντελώς αντίθετους», αναφέρει και προσθέτει: «Καλούμε τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο προσωπικά:
• Να ενημερώσει τους κατοίκους και τους συλλογικούς τους φορείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση
• Να καθορίσει έγκαιρα και πριν τη λήξη της διαβούλευσης στις 29-9-2016 ειδική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου με το θέμα αυτό
• Να δώσει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο
• Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η πόλη να αποζημιωθεί για την τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχει υποστεί από τη λειτουργία εδώ και μια δεκαετία του μεγαλύτερου αυθαίρετου εμπορικού κέντρου της Ευρώπης».
Διαβούλευση σε 2 δόσεις και Δημ. Συμβούλιο
Την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου συγκάλεσε στο δημαρχείο προκαταρκτική συζήτηση ενημέρωσης – διαβούλευσης, με αντικείμενο τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου νομιμοποίησης του “The Μall”».
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου παρουσίασαν το ιστορικό και τη νομική διάσταση της κατασκευής του, τα οικονομικά στοιχεία που συνδέονται με το Δήμο, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες παρουσίασαν τις απόψεις τους πάνω στη μελέτη. Στην εκδήλωση κλήθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι σύλλογοι και φορείς της πόλης, καθώς και οι κάτοικοι. Μετά τη προδιαβούλευση της Τετάρτης ορίστηκε για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η τελική διαβούλευση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, τα συμπεράσματα της οποίας θα εισαχθούν προς ψήφιση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.