«Εδώ και τώρα, αντισταθμιστικά ανταλλάγματα από κράτος, Περιφέρεια και “Lamda”».
Άτυπη ανοιχτή διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το «The Mall», στο δημαρχείο την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη και του εκπροσώπου της περιφέρειας Αττικής Θανάση Αναγνωστόπουλου.
Παρά το γεγονός ότι είχε προσκαλέσει τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με επιστολή του αυτός γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί και ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση και υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, θα καλέσει τόσο τον δήμαρχο όσο και την περιφερειάρχη Αττικής στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού για την εξέλιξη του θέματος.
Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «η διοίκησή μας δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην κεντρική εξουσία, ούτε στην Περιφέρεια. Όλοι χρωστούν στο Μαρούσι, γι’ αυτό διεκδικούμε από όλες τις πλευρές, όσα η πόλη διαχρονικά δικαιούται».
Παράλληλα, επιτέθηκε κατά της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα για τον τρόπο με τον οποίο διανέμει χρήματα για έργα στους Δήμους της, τονίζοντας ότι «το Μαρούσι, που τόσο έχει “βιαστεί” τα προηγούμενα χρόνια πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, παίρνει ψίχουλα». Τέλος, αναρωτήθηκε «προς τι η βιασύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρει απόφαση για το θέμα, δίχως καν να δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους του Αμαρουσίου και δίχως να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους ο εκπρόσωπος του Δήμου ζήτησε αναβολή του θέματος, με την οποία συμφώνησαν και κάποιες περιφερειακές παρατάξεις».
Απαντήσεις προς όλους
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος απάντησε συνολικά σε όσα έχουν καταλογιστεί στη διοίκησή του για τους χειρισμούς της στη υπόθεση του «The Mall», λέγοντας τα εξής: «Λένε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει συντελεστεί περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαρούσι και από τα 20 αυτά χρόνια, εμείς είμαστε διοίκηση στα 10. Πράγματι είμαστε 10 χρόνια διοίκηση, αλλά στη δική μας θητεία δεν προστέθηκαν νέες υπερ-τοπικού χαρακτήρα εμπορικές εγκαταστάσεις και χρήσεις. Αντίθετα, με απόφαση της Περιφέρειας πρόσφατα δόθηκε έγκριση για επέκταση των εμπορικών χρήσεων σε χιλιάδες νέα τετραγωνικά μέτρα σε άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ποιοι λοιπόν μας κατηγορούν; Αυτοί που με τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ερήμην του Δήμου και των κατοίκων.
Ισχυρίζονται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης, αφού παραχωρήθηκε στη Lamda το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι σημερινή διοίκηση ποτέ δεν συναίνεσε στην κατασκευή του “The Mall”. Και φυσικά ποτέ δεν θα νομιμοποιούσε με δικές της ενέργειες εκ των υστέρων τις αυθαίρετες πράξεις και αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν ο Δήμος προσδιόριζε εκείνος την εμβέλεια του ΕΧΣ, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν η εταιρεία, αφού με τον τρόπο αυτό και θα νομιμοποιούσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη. Aντίθετα, τώρα μπορούμε να διαπραγματευθούμε, έστω κι εκ των υστέρων, αντισταθμιστικά έργα για την πόλη και την αποκατάσταση μέρους του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της».
«Δεν αρνηθήκαμε την αναθεώρηση του ΓΠΣ»
Ως προς τους ισχυρισμούς ότι ο Δήμος εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. και τις υποδείξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Η σημερινή διοίκηση ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για αναθεώρηση του ΓΠΣ. Όμως, για να γίνει αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει:
α) να ολοκληρωθεί πρώτα η εξέταση των προσφυγών που έχουν γίνει στο ΣτΕ, μετά τις αλλαγές των χρήσεων γης που έγιναν από τη σημερινή διοίκηση το 2012. Η εξέταση των προσφυγών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και για την καθυστέρηση αυτή, φυσικά, δεν ευθύνεται ο Δήμος.
β) να εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτέλους τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του Ν. 4269/2014, που εκκρεμούν από το 2014. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του ΓΠΣ, που με βάση τη νέα νομοθεσία καλούνται Τοπικά Χωρικά Σχέδια.
γ) αν «ακολουθούσαμε» τη συμβουλή της Περιφέρειας και του ΥΠΕΚΑ κι εντάσσαμε στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μέσω του ΕΧΣ και το “The Mall” ενσωματώνοντας τα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά του μέτρα, τότε οι μόνοι που θα έχαναν θα ήταν οι μικρο-ιδιοκτήτες της πόλης. Θα είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε σε όλο το Μαρούσι τους συντελεστές δόμησης, να απαξιώσουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας, χωρίς επιπλέον η πόλη να κερδίσει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.
Ο Δήμος Αμαρουσίου ουδέποτε αρνήθηκε την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η αναθεώρηση αυτή, η οποία ούτως ή άλλως μελετάται και είναι σε εξέλιξη, πρόκειται να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή αυτήν του άρθρου 7 του Ν. 4269/2014)».