Στο Διοικητικό Εφετείο παίχτηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου η προτελευταία πράξη του οικονομικά επώδυνου για τον Δήμο Αμαρουσίου, συμβιβασμού με την κοινοπραξία «Κ/Ξ ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε. – PARK PAL ΕΠΕ – OTS Α.Ε.» για τη ματαίωση της εφαρμογής του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) στο κέντρο της πόλης.
Ο ενδοδικαστικός (βάσει νόμου πλέον) συμβιβασμός των δύο πλευρών αναμένεται να κοστίσει στον Δήμο το ποσό των περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως ενημέρωσε την ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σταθούλης, ο δικαστής παρέλαβε τους σχετικούς υπογεγραμμένους φακέλους και πλέον αναμένεται η, κατά πάσα πιθανότητα, επικυρωτική του απόφαση για να ολοκληρωθεί μια περιπέτεια που ξεκίνησε από το 2013, όταν και η ελέω μνημονίων, κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έβαλε «φρένο» στο εγχείρημα και οδήγησε την κοινοπραξία στην κατάθεση αγωγής, διεκδικώντας ποσό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ από τον Δήμο.
Πριν φτάσουμε στο Διοικητικό Εφετείο, χρειάστηκε η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου στη γνωμοδότηση υπέρ του συμβιβασμού από το νομικό γραφείο του καθηγητή Σπυρίδωνος Φλoγαΐτη, του οποίου τη συνδρομή ζήτησε ο Δήμος καθ’ υπόδειξη των Νομικών Υπηρεσιών του. Έγκριση, η οποία δόθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική τη μειοψηφία.
Ο καθηγητής παρέστη στη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Απριλίου και δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους για νομικές (τις οποίες και απάντησε) και πολιτικές (στις οποίες αρνήθηκε να υπεισέλθει) πτυχές της διαφοράς με την κοινοπραξία, ενώ απέφυγε να εμβαθύνει σε ορισμένες παραμέτρους που, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις θέσεις του Δήμου έναντι του ιδιώτη, υπογραμμίζοντας διαρκώς ότι ο ρόλος του ήταν απλώς η νομική γνωμάτευση για την υπόθεση της αγωγής.
Πυρά μειοψηφίας
Από τη συζήτηση απουσίαζαν οι παρατάξεις ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ και ως εκ τούτου, η αντιπολιτευτική κριτική προήλθε από την μείζονα και την ελάσσονα μειοψηφία και την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Μαίρη Διακολιού.
Ο επικεφαλής της μείζονος Λευτέρης Μαγιάκης καταλόγισε στη διοίκηση «παταγώδη αποτυχία της διαφημισμένης πολιτικής των έργων με μηδενική επιβάρυνση των δημοτών», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση για δήθεν παρεχόμενες υπηρεσίες της κοινοπραξίας, αφού αυτές ουδέποτε παρασχέθηκαν» και ότι «ο διάσπαρτος στην πόλη εξοπλισμός πρέπει να συγκεντρωθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελός της».
Ο Κώστας Βλάχος (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) υποστήριξε ότι «η διοίκηση δεν έπρεπε να υπογράψει τη σχετική σύμβαση εν μέσω ενός ρευστού πολιτικού τοπίου και ότι «διαχειρίστηκε με προχειρότητα το θέμα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, όταν δόθηκε η δυνατότητα από το νόμο».
Η ανεξάρτητη Μαίρη Διακολιού ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «ληστρική σύμβαση που διασφάλιζε τα συμφέροντα μόνο του ιδιώτη και όχι του Δήμου», ενώ ζήτησε «καταλογισμό της όποιας ζημίας προκύψει για τον Δήμο σε όσους εμπλέκονται στη σύναψη, αλλά και στην ψήφισή της».
Από πλευρά της μείζονος μειοψηφίας το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων προς τον Σπ. Φλoγαΐτη και τη διοίκηση έθεσε ο Δημήτρης Κουτσουβέλης, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την πληρότητα της γνωμάτευσης, εκτιμώντας ότι «δεν παίρνει ουσιαστικά θέση για το εάν είναι αποδεκτή η αγωγή της εταιρείας, με διοίκηση και Νομική Υπηρεσία να “πετούν το μπαλάκι” σε εξωτερικό νομικό γραφείο για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».
Τη στήριξή τους στην επιλογή της διοίκησης να προχωρήσει σε συμβιβασμό με το λιγότερο δυνατό κόστος για τα συμφέροντά του Δήμου, εξέφρασαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Επαμεινώνδας Γαρδέλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θανάσης Βλαχοπιώτης και Στέφανος Τσιπουράκης.
Γιώργος Πατούλης: «Πρόβλημα λόγω συμβατικής υποχρέωσης»
Στην κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της, με τις οποίες αποδυναμώνει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στην περίπτωση της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, επέρριψε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη της υπόθεσης «Ελεγχόμενη Στάθμευση στο Μαρούσι» ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπεραμυνόμενος της επιλογής για Ελεγχόμενη Στάθμευση, τόνισε ότι «ήταν μια αναγκαιότητα, προκειμένου τόσο οι κάτοικοι του Kέντρου να μπορέσουν να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, όσο και για να εξασφαλιστεί η άνετη πρόσβαση στην “καρδιά” της πόλης των επισκεπτών της».
Όπως επισήμανε, «η συμβατική υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι της κοινοπραξίας κάνει το πρόβλημα και υπαρκτό και σοβαρό και ως εκ τούτου κρίναμε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί, ζητώντας τη γνωμάτευση από ένα έγκριτο νομικό γραφείο», για να προσθέσει: «Εφόσον υπήρχαν διεκδικήσεις και από τις δύο πλευρές, θεωρήσαμε ότι τον “Γόρδιο Δεσμό” θα τον λύναμε μέσω συμβιβασμού, στον οποίο και προχωράμε».
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της μειοψηφίας ως προς τη φράση «έργα με μηδέν ευρώ» που χρησιμοποιεί η διοίκηση, ο δήμαρχος τόνισε ότι «από την εξέλιξη της υπόθεσης της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ο Δήμος ουσιαστικά θα απωλέσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, «τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έργα στην πόλη».