Έρευνα – παρουσίαση: Γιώργος Πάλλης
Η ραγδαία ανοικοδόμηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Αγίου Θωμά μπορεί να έχει μεταμορφώσει πλέον δραματικά τη μέχρι πρότινος εξοχική αυτή συνοικία του Μαρουσιού, ένα όμως από τα θετικά σημεία της είναι ο εντοπισμός και η ανασκαφική έρευνα αρχαιοτήτων κατά τη θεμελίωση οικοδομών.
Εκτιμάται ότι τα οικόπεδα ιδιωτών που έχουν ερευνηθεί μέχρι στιγμής εγγίζουν τα είκοσι. Σε συνδυασμό με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μεγάλα έργα των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή (διάνοιξη Αττικής Οδού 2000-2002, ολυμπιακά έργα 2003-2004), τα στοιχεία που εξάγονται από τις ανασκαφές, λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας, αναμένεται να επιτρέψουν την αναπαράσταση του τοπίου της περιοχής, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη βυζαντινή εποχή. Τα έργα εκείνα έδωσαν εξάλλου το έναυσμα για τη συστηματική εποπτεία της περιοχής από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Η πληροφόρηση για την εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών είναι κατά πάγια τακτική πολύ περιορισμένη, πράγμα που έχει προκαλέσει και διαμαρτυρίες στις σελίδες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ. Εντούτοις, είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια των αρχαίων, όταν η αποκάλυψή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών δημοσιοποιούνται στο Αρχαιολογικό ∆ελτίο του υπουργείου Πολιτισμού, ο τελευταίος τόμος του οποίου εκδόθηκε το 2001. Χρειάζεται λοιπόν λίγη παραπάνω υπομονή για να έχουμε ειδήσεις σχετικά με τα νέα ευρήματα στον Άγιο Θωμά.
Απογοήτευση προκαλεί πάντως η κατάσταση του ερειπωμένου ναού που βρέθηκε και ανασκάφηκε το 2004-2005, στον βόρειο παράδρομο της Αττικής Οδού, στη συμβολή του με τη λεωφόρο Μπραχαμίου. Τα ερείπια του μνημείου, που χρονολογείται από τον 13ο-15ο αιώνα μ.Χ., έχουν εγκαταλειφθεί και είναι γεμάτα άγρια βλάστηση και σκουπίδια. Παλαιότερα είχε διατυπωθεί πρόταση για τη μεταφορά του σε άλλη θέση, καθώς εμπίπτει στον άξονα της οδού Μπραχαμίου, ωστόσο είναι άγνωστο εάν και πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το δαπανηρό έργο.