Με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη σύστασή της, ο Όμιλος UNESCO Αμαρουσίου οργάνωσε μία έκθεση αποτελούμενη από 60 αφίσες, που παρουσιάζουν τις προτεραιότητες και δράσεις του οργανισμού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, διήρκεσε από τη Δευτέρα 25 μέχρι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και στα εγκαίνιά της παρευρέθησαν η Ευφροσύνη Μπαλασσά – Φλέγκα (PhD Διεθνών Ευρωπαϊκών και Πολιτικών Σπουδών, καθηγήτρια – expert Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO και ιδρύτρια της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αντιπρόεδρος του κέντρου UNESCO «Αριστοτέλης») και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης.
Πριν από το άνοιγμα της έκθεσης η κ. Μπαλασσά – Φλέγκα με σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στο βιβλίο της «Η ιστορία της UNESCO μέσα από τις αφίσες της» που είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο, που ασχολείται με το Διεθνή Οργανισμό και κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.
Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCOΑμαρουσίου, Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα, η οποία έκανε και σύντομο απολογισμό του έργου του Ομίλου UNESCO Αμαρουσίου, ενώ το συντονισμό και την παρουσίαση έκανε η κ. Ιωάννα Κόλλια (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ομίλου UNESCO Αμαρουσίου).
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε εύστοχη την παρουσίαση της ιστορίας της οργάνωσης μέσα από τις αφίσες της καθώς «δεν χωρούν σε λίγα λόγια οι σημαντικότεροι σταθμοί και τα επιτεύγματα της UNESCO στα 60 αυτά χρόνια της πολύ σημαντικής δράσης της».
Οι 60 αφίσες της έκθεσης εκφράζουν τα προγράμματα του Οργανισμού και αναφέρονται σε θέματα, όπως η ισότητα των δύο φύλων, η αξία της ανάγνωσης και του βιβλίου, το πρόβλημα των διακρίσεων, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -κυρίως του παιδιού-, η δικαιοσύνη και η ειρήνη, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η σημασία του αλφαβητισμού, η διατήρηση και διάδοση της μητρικής γλώσσας κ.λπ.
Ορισμένες από αυτές φέρουν υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών και άλλες είναι δημιουργήματα της έμπνευσης των μελών της Γραμματείας.
Όλες όμως αντανακλούν την ιστορία των διεθνών προκλήσεων σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και μαρτυρούν την αξιοσημείωτη συνέχιση των δεσμεύσεων του οργανισμού, που είναι πάντα πιστός στην αποστολή του, όπως αυτή τέθηκε από την ιδρυτική του πράξη.
Η έκθεση, που είναι η πρώτη στην ιστορία της UNESCO, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο εξωτερικό κιγκλίδωμα της έδρας του οργανισμού επί της λεωφόρου Suffren στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού και με τον τρόπο αυτό άγγιξε το ευρύ κοινό. Εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2005 από το Γενικό Διευθυντή της UNESCO και έληξε στις 15 Μαρτίου 2006,για να ταξιδέψει εφεξής παντού ανά τον κόσμο μέσω των Γραφείων της, των Εθνικών Επιτροπών και Ομοσπονδιών.