Το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις του εορτασμού του ΟΧΙ στην πόλη μας, εγκαινιάστηκε το νέο κτήριο που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου. Ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο που πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές της Μουσειολογίας και τις αρχές της συντήρησης έργων Τέχνης, κατάλληλο διαμορφωμένο να φιλοξενεί μουσειακές συλλογές.
Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού Κύριλλος μαζί με τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.
Στην τελετή παρέστη ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Γρίβας, κληρικοί και οι αστυνομικές Αρχές της πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και δεκάδες πολίτες.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία εκ βάθρων κυριολεκτικά και μεταφορικά αλλαγή, τόσο ως προς τον χώρο, όσο και ως προς την ανάδειξη και συντήρηση των εκθεμάτων. Διότι δεν είναι μόνο ότι το νέο κτήριο μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις συλλογές που φιλοξενεί, αλλά και τα εκθέματα τα οποία δεν μεταφέρθηκαν απλώς στον νέο χώρο, αλλά υπέστησαν επεξεργασία προληπτικής συντήρησης, ώστε να διατηρούνται σε πολύ καλύτερες συνθήκες.
Μέσα από το μεγάλο δίκτυο Μουσείων και χώρων πολιτισμού στην πόλη μας -σημείωσε ο δήμαρχος- προσπαθούμε να κάνουμε τον πολιτισμό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αλλά παράλληλα επιδιώκουμε και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτιστική μας ταυτότητα μέσα από την προβολή της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας. Με το νέο μας Λαογραφικό Μουσείο προσθέτουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή και κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε πολλές και ποιοτικές πολιτιστικές επιλογές για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας, 12 μήνες το χρόνο.
Το νέο Λαογραφικό Μουσείο αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα εκθέματά του, την πλούσια ιστορική παράδοση ενός Δήμου, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Και με τη μεταστέγασή του «δίνεται τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση ετών, αφού μέχρι πρότινος τα πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου εκτίθεντο σ’ έναν εντελώς ακατάλληλο ημιυπόγειο χώρο, που υποτιμούσε τη συλλογή, αδικούσε την ιστορία της πόλης και ουσιαστικά απέτρεπε κάποιον να το επισκεφθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Στη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνονται περισσότερα από 1500 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της ιστορίας και της καθημερινής ζωής του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι το 1970. Παραδοσιακές ενδυμασίες, χρηστικά αντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, έπιπλα τεκμήρια γεγονότων, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, όπλα της Επανάστασης του 1821, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και την Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ευρήματα από το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης που χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή εποχή και εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη.