Η σημερινή μεγάλη μέρα που αφορά ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με τα τραγούδια του ‘40, μου φέρνει στη μνήμη μου ευχάριστα και δυσάρεστα περιστατικά, που μου συνέβησαν στα χρόνια της θητείας μου στην ΕΡΤ.
Είχα και έχω στο αρχείο μου ηχητικό της Σοφίας Βέμπο, καθώς και τηλεοπτικό υλικό από συνέντευξή μου με τον Μίμη Τραϊφόρο, με θέμα του πόλεμο του 40 και τα τραγούδια τους.
Πρότεινα πριν πολλά χρόνια στον τότε δήμαρχο της ιδιαίτερης πατρίδας μου να γίνει ένα αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, με αφήγηση του Μίμη Τραϊφόρου. Με έκπληξη τον άκουσα να μου απαντά «στους… φασίστες θα κάνουμε αφιέρωμα;» Του υπενθύμισα ότι αυτοί οι «φασίστες» πέραν των τραγουδιών τους, που ξεσήκωναν τους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία, είχαν επί χούντας σώσει πολλούς νέους στο Πολυτεχνείο από συλλήψεις και ξυλοδαρμούς και τους είχαν φιλοξενήσει στο διαμέρισμά τους στην οδό Στουρνάρα… Ο τότε νομάρχης που ήταν παρών στη συζήτηση επιβεβαίωσε τα λεγόμενά μου. Το γεγονός έγινε γνωστό στον Τραϊφόρο ο οποίος θέλησε να εγκαταλείψει την πόλη μας.
Στον αντίποδα, λίγα χρόνια μετά κατόρθωσα υπό την αιγίδα του Συλλόγου των Θεσσαλών -του οποίου ήμουν μέλος- ν’ απονείμουμε τιμητική πλακέτα (φωτογραφία) στον Μ. Τραϊφόρο, που έγινε στο Μουσείο Καλλιτεχνών της Ακαδημίας και τιμήθηκε για τους στίχους του τραγουδιού -και όχι μόνο- πάνω στη μουσική του Σουγιούλ «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» και ακόμη, αργότερα με άλλους δημάρχους, εδόθησαν σ’ ένα δρόμο της ιδιαίτερης πατρίδας μου το όνομα της Σ. Βέμπο και η προτομή της στην είσοδο του Δημαρχείου.
Άλλος «φασίστας» καλλιτέχνης που έγραψε πολεμικά τραγούδια ήταν και ο Γιώργος Οικονομίδης, ο αξέχαστος κομφερασιέ. Όπως είχε πει, κατά την κήρυξη του πολέμου, «ήμουνα φανταράκι στη σκοπιά όταν έμαθα την κήρυξη του πολέμου. Σ’ ένα κουτί από τσιγάρα έγραψα πάνω στη μουσική της ‘’Μικρής χωριατοπούλας’’ -σουξέ της εποχής- τους στίχους: ‘’βάζει ο Ντούτσε τη στολή του… κορόιδο Μουσολίνι κανείς σας δεν θα μείνει’’, που αμέσως έγινε επιτυχία στην Ελλάδα και την Αλβανία τραγουδισμένο από τον Νίκο Γούναρη…
Δυστυχώς οι τρεις «φασίστες» Βέμπο – Τραϊφόρος – Οικονομίδης έφυγαν από τη ζωή πικραμένοι, απένταροι και μάλιστα ο Τραϊφόρος στο Γηροκομείο.
Στις ευχαριστίες αναμνήσεις μου είναι το περσινό αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 2011, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Αμαρουσίου, όταν ο δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης και ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία απεδέχθησαν την πρότασή μου για το αφιέρωμα -και όχι μόνο- αλλά και μια συναυλία στον βολιώτικης καταγωγής και κάτοικο Αμαρουσίου, μεγάλο τραγουδιστή Νίκο Γούναρη, που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 18 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω εκλογών.
Πιθανόν, όμως, οι φιλόμουσοι του Αμαρουσίου μέσα στο 2012 ν’ απολαύσουν τα διαχρονικά του Νίκου Γούναρη, που ο Δήμος είχε τιμήσει με μια προτομή του στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπως και την ονομασία μιας οδού (στην ίδια περιοχή) για τη Σοφία Βέμπο, η οποία σήμερα είχε την τιμητική της, αφού η Ελλάδα τραγουδά τα τραγούδια της, του έπους του ‘40.
Καλή σας μέρα
Χρόνια Πολλά