Μετά «Τα Κλυδοκύμβαλα της Σιωπής», την «Εντροπίας Ανάταξη» και την «Καθ’ Υμάς Διαφυγή» η νέα έκθεση του Νίκου Κλάδη με επιτοίχια γλυπτά στο υπόγειο του Offwhite Αιόλου 10.
Μια εξαιρετική έξοδος που μπορεί να συνδυάσει άριστα την ψυχαγωγία με ένα φιλικό περιβάλλον, όπου μπορεί να ανταλλαγούν ιδέες και εντυπώσεις, με συνοδεία ας πούμε φατούς και ενός υπέροχου ποτηριού κρασί.
Ο γλύπτης Νίκος Κλάδης με αντικείμενο λατρείας τη γάτα κάνει την έκθεση του στο Offwhite, Αιόλου 10 από τις 20 Απριλίου – 3 Μαΐου 2015.
Η έκθεση περιέχει γλυπτά από συνθετικές ύλες, από ξύλο, από μέταλλο, μπρούτζο, πλεξιγκλάς διάφορα υλικά από σκουπίδια μετουσιωμένα σε άλλη μορφή ύλης, που καλούν σε σκέψεις ή προκαλούν ένα ειρωνικό μειδίαμα ή μια θλίψη, μια μελαγχολία ανάλογα με το θέμα.
Όλα είναι πεπερασμένα, ίσως αυτό να εννοεί το χέρι με το φτυάρι στην αρχή της έκθεσης.
Πεπερασμένη και η αγάπη για το τρυφερό ζωάκι, πεπερασμένη και η αγάπη, η συντροφικότητα και εν τέλει η ίδια η ζωή. Από την άλλη είναι και αυτός ο διαρκής αγώνας για την έκθεση, αλλά και για τη ζωή.
Κεφαλάκι γάτας, λευκό ροζ γυναικείο εσώρουχο, πάνω σε γυναικείο σώμα από πλεξιγκλάς. Γατάκι εγκλωβισμένο με σύρμα – κάγκελο παραπέμπει στην εγκλωβισμένη θηλυκότητα, σε πρότυπα και καθήκοντα, σε προκαταλήψεις και ενοχές και βέβαια στον εγκλωβισμό του αρσενικού, σε αυτή την αταβιστική εμμονή που τελικά ευνουχίζει τους άντρες.
Σήμα κατατεθέν της έκθεσης αυτά τα δύο κεφαλάκια της γάτας από μέταλλο, το ένα μπρος και το άλλο πίσω, παραπέμπει σε αυτή τη συντροφικότητα των γατιών, την τρυφερότητα, αλλά και την αυτονομία, την παρρησία, που κρύβει μέσα της αυτή η μικρή θεότητα.
Αντρικό σώμα και γατούλα στο μέρος της καρδιάς, στο στήθος μπροστά.
TAU&TESAU όπως καλούσαν τον γάτο και τη γάτα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Γάτα γλυπτό, ξαπλωμένη με πόδια και ουρά από ψηφίδες, εικόνα που παραπέμπει απευθείας στις χίλιες και μία νύχτες και στα χαρέμια.
Πρόβα, επιτοίχιο γλυπτό από μέταλλο και πλεξιγκλάς, με γατίσιες αφαιρετικές, συμβολικές φυσιογνωμίες μας παραπέμπουν σε σκηνή με πρόσωπα ηθοποιών.
Άγγελος, με πρόσωπο από κεφαλάκι κούκλας και βαρύ οπλισμό από μέταλλο γύρω του σαν αυτόν του Ταξιάρχη, πολεμιστή, όπως στην αρχή της έκθεσης με το φτυάρι. Σε αυτόν τον αγώνα θέλει κάποιος και βοήθεια από μια ανώτερη Δύναμη. Και άλλα έργα του έρχονται να επικαλεστούν μια ανώτερη δύναμη για να συνδράμει τον αγωνιστή, καλλιτέχνη και άνθρωπο. Εύκολη αναφορά σε μια έκθεση Γάτας, λατρευτικό ον για τους Αρχαίους Αιγυπτίους.
PRET’ A PORTER γλυπτό, γυναικείο μπουντουάρ με κομμένο σκαμπό, το ένα μέρος πάνω στο άλλο, να το διαπερνά ένα σώμα με λεπτομέρειες από ψηφίδες καθρέφτη. Όλη η φιλήδονη, γατήσια ομορφιά, παραπέμπει κατευθείαν στη γυναικεία περιποίηση μπροστά στον καθρέφτη, σε αυτή την εκθαμβωτική ματαιοδοξία, που μπορεί να εξοργίζει, αλλά που συνάμα γοητεύει βαθιά.
Αφοσίωση, άλλο έργο με τη γάτα και τον άνθρωπο, σαν να εμπεριέχει ο ένας τον άλλο. Η λατρεία που αναπτύσσεται για το κατοικίδιο, την οποία μόνο όσοι την έχουν νιώσει μπορούν να την αναγνωρίσουν αμέσως, παραπέμπει όμως σε κάθε είδος αγάπης και αφοσίωσης για τους ανθρώπους, με μια διακριτική ποιητική αναφορά που προκύπτει από τη σύνθεση των υλικών με τη ματιά του καλλιτέχνη.
Μπαλέτο, μέταλλο και στοιχεία που παραπέμπουν στον τίτλο. Παπουτσωμένος γάτος από μέταλλο με το παπούτσι λίγο πιο πέρα, υπέροχα υπαινικτικά έργα!
Οι γατίσιες μορφές παντού σε βιβλία, σε presse papier, στον τοίχο, επιτραπέζιες, επιδαπέδιες, πανταχού παρούσες, εύκολα να ελίσσονται και να χωρούν παντού.
Μία έκθεση που δεν πρέπει να τη χάσει κάποιος, είτε αγαπά τις γάτες είτε όχι !
Ώρες επίσκεψης της έκθεσης 12.00 – 10.00.
Μαρία Μαρή, Καθηγήτρια Γαλλικών – Θεατρολόγος