Ο Σύλλογος των Κρητικών του Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζευς» προχώρησε πρόσφατα στην κυκλοφορία μιας ιδιαίτερα καλαίσθητης και ενδιαφέρουσας, από πλευράς περιεχομένου, εφημερίδας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα «έβγαλε στον αέρα» την ιστοσελίδα του, μέσω της οποίας προσδοκά ν’ αυξήσει την εμβέλειά του, αλλά και την ικανότητα παρέμβασής του στα κοινά.
Η «Α» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Κανελλάκη, τόσο για τα παραπάνω «εκδοτικά» εγχειρήματα, όσο και για τη γενικότερη δράση του «Κρηταγενής Ζευς», εντός κι εκτός Αμαρουσίου.
Κύριε Κανελλάκη, πρόσφατα ο Σύλλογός σας κυκλοφόρησε μια τριμηνιαία εφημερίδα με τη δράση του, καθώς και με θέματα της επικαιρότητας, ενώ παράλληλα εισήλθε και στον κόσμο του διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.cretagenis.gr. Τι σηματοδοτούν αυτές οι κινήσεις για την από εδώ και πέρα δραστηριότητα του «Κρηταγενής Ζευς»;
Σηματοδοτούν την ανάγκη επικοινωνίας με τα μέλη μας, αλλά και με τους δημότες του Μαρουσιού κρητικής καταγωγής, που είναι γύρω στις 12.000.
Θεωρούμε δε ως επιτυχία της πρώτης έκδοσης της εφημερίδας μας, τη συνέντευξη του Νομάρχη Ρεθύμνης Γιώργου Παπαδάκη, ενώ σημαντικό βάρος δίνουμε και στη δημοσίευση επίκαιρων θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.
Η δημιουργία της ιστοσελίδας www.cretagenis.gr ήταν φυσική συνέπεια της καινούργιας ευρυζωνικής πραγματικότητας και των δυνατοτήτων επικοινωνίας που ανοίγονται για άμεση επαφή με όλους τους Κρητικούς, κυρίως τους νέους, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.
Οι κινήσεις αυτές νομίζω ήταν μια φυσική συνέχεια της δυναμικής, αλλά και των δυνατοτήτων που ο Σύλλογός μας έχει. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι δημιουργούμε νέες δυνατότητες για μεγαλύτερο δυνάμωμα του Συλλόγου, προσέλκυσης περισσότερων Κρητικών, νέων στην ηλικία, και γενικά βάζουμε ένα ακόμη λίθο σε μία συνεχή δημιουργική προσπάθεια. O Σύλλογος, με την ιστοσελίδα www.cretagenis.gr, αποκτά μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία ξεπερνά τα όρια του Μαρουσιού, καθιστώντας τον ενεργό μέλος του ελληνικού και παγκόσμιου κρητικού πολιτιστικού κινήματος.
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις-σχόλια που δέχεστε από τα μέλη σας για αυτές τις πρόσφατες κινήσεις σας;
Κατ’ αρχήν, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αλλά και η συντακτική επιτροπή, ζήσαμε τη χαρά της γέννας της εφημερίδας και της ιστοσελίδας. Νιώσαμε τη χαρά της αποδοχής, αλλά και την ικανοποίηση, βλέποντας την ευχάριστη έκπληξη στα πρόσωπα των συμπατριωτών μας.
Πάνω από όλα, όμως, η αποδοχή και η πρόθεση των νέων ανθρώπων, να συμμετάσχουν με άρθρα τους στην εφημερίδα, αλλά και στην ιστοσελίδα, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για μια καλύτερη συνέχεια.
Ο Σύλλογός σας λειτουργεί περισσότερο ως ένας χώρος συνάθροισης των Κρητικών του Αμαρουσίου ή φιλοδοξεί να παίξει ενεργότερο ρόλο στα τοπικά δρώμενα της πόλης;
Για εμάς, πολιτισμός δεν είναι μια στατική έννοια, που αναφέρεται μόνο στις παραδόσεις και στη διατήρησή τους. Αντιθέτως, είναι μια συνεχής διαδικασία και προσπάθεια, με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών μέσα στις οποίες ο άνθρωπος θα μπορεί να λειτουργεί ως μια αυτόνομη προσωπικότητα, με αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση.
Επομένως, πέρα από ένα χώρο συνάθροισης των Κρητικών και των φίλων της Κρήτης, πέρα από τη διατήρηση της ρίζας μας, ο Σύλλογος πρέπει και αποτελεί χώρο προάσπισης και επίτευξης όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα μας κάνουν να ζούμε σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αμαρουσίου και πραγματοποιούμε κοινές δράσεις με πολλούς πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους στο Μαρούσι.
Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει για το νέο χρόνο, στο πλαίσιο τόσο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Κρητικών της πόλης, όσο και της παρέμβασης στα κοινά;
Ήδη λειτουργούν σχολές χορού και λύρας, με 70 συνολικά μαθητές. Σκοπεύουμε δε, από τον καινούργιο χρόνο, να κάνουμε κρητικές βραδιές, με ζωντανή κρητική μουσική από τον δάσκαλο της λύρας, στις οποίες καλεσμένοι κάθε φορά θα είναι πενήντα συμπατριώτες μας,