Παρουσίαση: Μαρία Μ. Μόσχου: Μουσικοκριτικός – ΔΡ. Μουσικολογίας ΕΚΠΑ
Mια μεγαλειώδη μουσική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την περασμένη Τετάρτη (30 Οκτωβρίου) το βράδυ, σε μια συναυλία που τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και περιελάμβανε έργα Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven: 1770-1857) και Μότσαρτ (Wolfgang Mozart: 1756-1791).
Στην κατάμεστη από κοινό αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» ξεχύθηκαν οι σαγηνευτικοί ήχοι της μουσικής των δύο τιτάνων της μουσικής φιλολογίας από το δυναμικό και ευέλικτο σύνολο της Royal Philharmonic Concert Orchestra (Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου) υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του «μάγου του ήχου» Βασίλη Τσαμπρόπουλου, και κυριολεκτικά καθήλωσε το ακροατήριο, καθώς το πρόγραμμα, στο σύνολό του, παρουσίαζε μιαν εξαιρετική ομοιογένεια ύφους, αλλά και το έντυπο πρόγραμμα ήταν προσεγμένο και κατατοπιστικό.
Έτσι, στο πρώτο μέρος ακούστηκαν η δραματική, εμβληματική Εισαγωγή (Ουβερτούρα) για ορχήστρα σε ντο ελάσσονα τονικότητα, έργο 62 με την επωνυμία «Κοριολανός» του Μπετόβεν, ενώ στο δεύτερο μέρος ερμηνεύθηκαν δύο αριστουργηματικά κοντσέρτα: το Kοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 20 σε ρε ελάσσονα Κ. 466 του Μότσαρτ και το μεγαλεπήβολο «Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο», επίσης, για πιάνο και ορχήστρα, σε μι ύφεση μείζονα, αρ.5, έργο 73 του Μπετόβεν, το οποίο, σύμφωνα με τον μαέστρο, αποτελεί την «απόλυτη μουσική του Μπετόβεν» και συνταιριάζει «με τη χειμαρρώδη έμπνευση του προκλητικού και ανατρεπτικού ύφους της μουσικής του Μότσαρτ», επιβεβαιώνοντας την εντύπωση που μας προκάλεσε η προαναφερθείσα ηχητική ομοιογένεια του προγράμματος. Αυτό ενισχύεται επίσης από το ό,τι το συγκεκριμένο Κοντσέρτο του Μότσαρτ ήταν το μόνο «μοτσάρτειο» κοντσέρτο, που ο ίδιος ο Μπετόβεν έπαιξε δημοσίως το 1795.
Η ορχήστρα, ως ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο -με τον ζεστό ήχο των εγχόρδων από τη μια και τον λαμπερό των πνευστών από την άλλη- κατόρθωσε να αποδώσει πλήρως και να ενσωματωθεί με το ύφος και το πνεύμα, τόσο του Μπετόβεν όσο και του Μότσαρτ. Ο μαέστρος, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, διηύθυνε άρτια την ορχήστρα τεχνικά και αισθητικά – ερμηνευτικά. Στα δύο κοντσέρτα ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο, καθώς ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή ορχήστρας και ταυτόχρονα του σολίστ στο πιάνο! Η καθοδήγησή του στους μουσικούς ήταν ξεκάθαρη και σίγουρη, αποδίδοντας μοναδικά, όπου απαιτείτο, τόσο τις δυναμικές κορυφώσεις και τα έντονα ξεσπάσματα όσο και τα ήπια λυρικά και γαλήνια μέρη.
Η ερμηνεία του στο πιάνο, πλήρως εναρμονισμένη με τους μουσικούς, μεστή και στιβαρή, μπορεί να πει κανείς ότι «αντικαθιστούσε» ολόκληρη την ορχήστρα. Οι μελωδίες κυλούσαν αβίαστα και τα περάσματά του από το πιάνο στη διεύθυνση ορχήστρας και το αντίστροφο ήταν ανεπαίσθητες και φάνταζαν απόλυτα φυσικές, τόσο ηχητικά όσο και κινησιολογικά. Στα ήπια πιανιστικά μέρη, ερμήνευε με ένα εξαιρετικά λυρικό ύφος, καταδεικνύοντας τον σεμνό χαρακτήρα της προσωπικότητάς του. Αλλά και στα απαιτητικά -δεξιοτεχνικά μέρη- απελευθέρωνε δυναμικά την άρτια τεχνική ικανότητά του, τόσο στο πιάνο όσο και στη διεύθυνση της ορχήστρας. Ξεκάθαρα και λαμπερά ηχούσαν στο πιάνο και οι τρίλιες που τις απέδιδε με μαεστρία, σαγηνεύοντας το ακροατήριο, το οποίο έδωσε κι αυτό τη δική του «ευχάριστη νότα» στη συναυλία, καθώς απαρτιζόταν και από πολλούς νέους, γεγονός που δείχνει μιαν ελπιδοφόρα στροφή της νέας γενιάς στην αληθινά ποιοτική Μουσική.
ΙΝFO
Tρεις αξιόλογες, μεταξύ άλλων, συναυλίες θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τις επόμενες ημέρες.
• Η πρώτη, αφορά συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.), την Παρασκευή (8 Νοεμβρίου) στις 20:30 με θέμα: «Ήρωες Ι», όπου, υπό τη διεύθυνση του Έκτορα Ταρτανή, θα ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών (Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα, Αλέκου Ξένου, Πέτρου Πετρίδη) σχετικά με την Εθνική Παλιγγενεσία, τα οποία πραγματεύονται το πώς ο ηρωισμός αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη μουσική.
• Η δεύτερη, τη Δευτέρα και Τρίτη (11 και 12 Νοεμβρίου) στις 20:30, αποτελεί την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του ταλαντούχου μαέστρου Θεοδώρου Κουρεντζή, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία «musicAeterna», όπου θα ακουστούν δύο σημαντικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου: το έργο «Tristia» του Philippe Hersant και το «Κοντσέρτο για χορωδία» του Σνίτκε.
• Η τρίτη, είναι την Πέμπτη (15 Νοεμβρίου) στις 20:30, όπου και πάλι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα αποδώσει τη Συμφωνική Εισαγωγή έργο 107, «Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα», του Φίλιππου Τσαλαχούρη, το «Κοντσέρτο για Όμποε και μικρή Ορχήστρα» του Richard Strauss, καθώς και τη «Συμφωνία αρ. 4, έργο 60» του Ludwig van Beethoven.