Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο «Βέρθερος» του Ζυλ Μασνέ επανέρχεται μετά από τριανταένα χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Ο Μασνέ σκιαγράφησε με μεγάλη επιτυχία τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Όπως και ο Φάουστ του Γκαίτε (που έγινε κυρίως γνωστός από την εκδοχή του Γκουνό) έτσι και ο Βέρθερος κατέκτησε το χώρο του λυρικού θεάτρου έχοντας μελοποιηθεί από Γάλλο συνθέτη. Η όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής. Ο οπερατικός Βέρθερος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις Η ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα που περιγράφει ο Γκαίτε, ενέπνευσε στον Γάλλο συνθέτη μουσική μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης του θεάτρου και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος (φωτο), θα σκηνοθετήσει την παραγωγή.
Η παράσταση ανεβαίνει σε: μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία – φωτισμοί Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Πάτσας, διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη, στο ρόλο του Βέρθερου ο Ζαν Φρανσουά Μπορράς και ο Γιάννης Χριστόπουλος, στο ρόλο του Αλμπέρ ο Διονύσης Σούρμπης και ο Κύρος Πατσαλίδης στο ρόλο του Διοικητή ο Δημήτρης Κασιούμης και ο Τάσος Αποστόλου στο ρόλο του Σμιτ ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος και ο Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, στο ρόλο του Γιόχαν ο Πέτρος Σαλάτας και ο Κωστής Ρασιδάκης. Στο ρόλο του Μπρύλμαν ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος και ο Βασίλης Κωστόπουλος, στο ρόλο της Σαρλότ η Ειρήνη Καράγιαννη και η Μαίρη – Έλεν Νέζη, στο ρόλο της Σοφί η Βασιλική Καραγιάννη και η Μίνα Πολυχρόνου, στο ρόλο της Καίτχεν η Κατερίνα Κρασσά και η Μιράντα Μακρυνιώτη.
Οι ημερομηνίες των παραστάσεων έχουν ορισθεί για 11, 12, 13, 26, 27, 30 Απριλίου 2014 και 2, 3 Μαΐου 2014 και θα παρουσιάζονται στην αίθουσα Μαρία Κάλλας του θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ώρα έναρξης 20:00.