Τη σύμπραξη των δημάρχων Αθηναίων, Χάρη Δούκα και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου ζητά ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ», που έχει καταθέσει προσφυγή ΣτΕ κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με το αντιπλημμυρικό έργο στο Ρέμα Ποδονίφτη.
Με επιστολή της προς στους δύο δημάρχους, η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Γεωργίου, τους καλεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για το έργο «Επικαιροποίηση των Υφισταμένων Μελετών και Συμπλήρωση με Πρόσθετες Μελέτες Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Ρέματος Ποδονίφτη», το οποίο, όπως τονίζει, «αμβλύνει τις παθογένειες». Παράλληλα, ενημερώνει για την σχετική έκθεση των απόψεων και αντιρρήσεων του Συλλόγου σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων διευθέτησης με τεχνικά έργα τμήματος του ρέματος Ποδονίφτη, όπως κατατέθηκαν στην διαβούλευση στις 19-05-2025 και τους ζητά να στηρίξουν την προσφυγή του στο ανώτατο συμβούλιο με στόχο, όπως τονίζεται, την ακύρωση «μίας ακόμη προσπάθειας καταστροφής σε ότι απέμεινε από το υπέροχο φυσικό κεφάλαιο Ποδονίφτης».
Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κε. Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – «Ροή» είχε προσφύγει στο πρόσφατο παρελθόν κατά της πρότασης διευθέτησης 771 μέτρων φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη μέσω σκυροδέτησης ανοιχτής ορθογωνικής διατομής, πετυχαίνοντας την ακύρωση της ως παράνομη με την απόφασή 2165/2019 ΣτΕ – Ε’ Τμήμα. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πραγματοποιηθεί με συνέργεια του Σωματείου μας και του Δήμου σας.
Παρά ταύτα, η Διευθέτηση του εν λόγω τμήματος του ρέματος Ποδονίφτη επανέρχεται μέσω μιας προτεινόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αμβλύνει τις «παθολογίες» της πρότασης που είχε απορριφθεί ως παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο καθόσον παρουσιάζει:
1. Παραβίαση της απόφασης της 2165/2019 ΣτΕ – Παγίωση υφισταμένων παρανομιών και αυθαιρεσιών εις βάρος της φυσικής κοίτης.
2. Ολοκλήρωση της σκυροδέτησης πολύ μεγάλου τμήματος του ρέματος Ποδονίφτη.
3. Μη εξέταση εναλλακτικών λύσεων με φυσικά μέσα.
4. Πλημμελή αιτιολογία σχετικά με το ρέμα Ποδονίφτη και το καθεστώς του.
5. Πλημμελή και εσφαλμένη αιτιολογία της ΜΠΕ όσον αφορά την πλούσια πανίδα, ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα του ρέματος και της παραρεμάτιας περιοχής
6. Απουσία σφαιρικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών συνεπειών της διευθέτησης σε όλη την έκταση του ρέματος Ποδονίφτη.
7. Απουσία προγενέστερης οριοθέτησης για το σύνολο του ρέματος Ποδονίφτη.
8. Απουσία πρότασης έργων ορεινής υδρονομίας για την αντιπλημμυρική λειτουργία του ρέματος.
9. Σχεδιασμός Διευθέτησης με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας, τη χειροτέρευση του μικροκλίματος και την ενίσχυση των αρνητικών βιοκλιματικών χαρακτηριστικών στο ρέμα Ποδονίφτη.
Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι:
– Οι δρόμοι του νερού αναγνωρίζονται σήμερα ως ευαίσθητα τοπία, εντασσόμενοι ακόμη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο.
– Οι δρόμοι του νερού αναγνωρίζονται πλέον ως βασικοί παράγοντες για την επίτευξη της ανθεκτικότητας και της αναχαίτησης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθόσον φυσικό κεφάλαιο και υγροτοπικό οικοσύστημα.
– Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλλει την διατήρηση των δρόμων του νερού αποκλειστικά και μόνο ακώλυτα λειτουργούντων – με ασφάλεια και πολυεπίπεδα – ως οικοσυστήματα.
– Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλλει την αποκατάσταση των δρόμων του νερού στη φυσική τους κοίτη, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση έργων λόγω μη επάρκειας της κοίτης.
– Η διατήρηση της οικολογικής κατάστασης των δρόμων του νερού και η προστασία οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, διασφαλίζονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα νερά – 2000/60/ΕΕ – και τις πλημμύρες – 2007/60/ΕΕ – αλλά και από τα ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – 2013/249 – περί πράσινων υποδομών.
– Η κοινοτική Οδηγία περί επικαιροποίησης των «Σχέδιων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής» – σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» – καλεί όλα τα κράτη μέλη να προβούν στην επαναφορά των ρεμάτων σε κατάσταση ελεύθερης ροής – επαναφυσικοποίησης.
– Ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης καλεί στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των γλυκών υδάτων και των φυσικών λειτουργιών των δρόμων του νερού, ως θεμελιωδών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απώλεια βιοποικιλότητας.
Αξιότιμε κε. Δήμαρχε,
Ο Σύλλογός μας, με μακρόχρονη, διαρκή και ενεργή παρουσία στο πεδίο της προστασίας των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, κατέθεσε επιβεβλημένα τις απόψεις και τις αντιρρήσεις του στην αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, με στόχο την προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στον κατάλληλο χρόνο, όχι μόνο για την αποτροπή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου έργου, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την αναγκαιότητα της διατήρησης του φυσικού κεφαλαίου.
Θα σας παρακαλούσαμε κατά συνέπεια να μας εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με το προτεινόμενο έργο, όντας σίγουροι ότι θα συνεργήσετε στην ακύρωση μίας ακόμη προσπάθειας καταστροφής σε ότι απέμεινε από το υπέροχο φυσικό κεφάλαιο Ποδονίφτης».