Μια ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και δημιούργησε σημαντικούς προβληματισμούς για το μέλλον του πλανήτη, παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Ο καθηγητής, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε διάλεξη με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία», κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, πάνω σε θέματα που απασχολούν και θα πρέπει να μας ανησυχήσουν αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη μας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε με συγκριτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου σε παγκόσμια κλίμακα, παραθέτοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ποικίλων μορφών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, εφιστώντας την προσοχή σε όλους μας και κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της γης. Μάλιστα, στη σκιά των συγκλονιστικών γεγονότων με τις φονικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, ο κ. καθηγητής ανάλυσε με παραδείγματα και σχετικά γραφήματα τους κινδύνους που προκαλούν οι πυρκαγιές για τον πλανήτη μας, με άμεσες βλαβερές συνέπειες την παρατεταμένη ξηρασία, την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της γης, των περιορισμό των υδάτινων πόρων και, φυσικά, το λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν τη σφαίρα της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων, η έξαρση της ελονοσίας σε περιοχές, όπως το Πακιστάν, όπου σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 249 εκατομμύρια ασθενείς, η αύξηση του ποσοστού σε νεοπλασίες στους πυροσβέστες, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών, όπου εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, λόγω των μικροσωματιδίων που εκπέμπονται στον αέρα, η αύξηση των στρεσογόνων παραγόντων που οδηγούν σε ανοδο του ποσοστού των καρδιαγγειακών συμβάντων σε παγκόσμια κλίμακα, όπου έχουν εντοπιστεί περίπου 11,1 εκατομμύρια σχετιζόμενοι θάνατοι σε 35 χώρες, αλλά και οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μελέτες υπολογίζονται σε περισσότεροι από 8,4 εκατομμύρια παγκοσμίως για το 2021.
Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, υπάρχουν τρόποι να εμποδίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα. Ανάμεσα σε αυτά, η αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας και της επιλογής ανθεκτικών φυτών που έχουν ανάγκη ελάχιστου ποτίσματος, αναφέροντας το παράδειγμα της χαρουπιάς, που εφαρμόζεται στην Κύπρο, ενώ συνέστησε την ελαχιστοποίηση των τροφών που προκαλούν αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, το σεβασμό προς το περιβάλλον για μια υγιή, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, την χρήση εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης και την αναζήτηση ενός νέου, εναλλακτικού, υγιούς και περιβαλλοντικά μη επιβαρυντικού τρόπου ζωής, στο μέτρο που επιτρέπει η καθημερινότητα όλων μας. Πολύ σημαντική, βεβαίως, ανέφερε την όσο το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση για θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και προστασίας, καθώς και την μεταξύ των πολιτών επικοινωνία.
Τέλος, έκανε αναφορά στα «9 Βήματα / πράγματα που πρέπει να κάνουμε» για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, βασισμένα στην ομώνυμη έρευνα του Imperial College of London «9 things you can do about climate change»
« Η Διεθνής Δικαιοσύνη στον σύγχρονο αβέβαιο Κόσμο. Όψεις, Ζητήματα, Προκλήσεις, Απαντήσεις»
Οι διαλέξεις του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συνεχίζονται με ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής και αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Στέλιος Περράκης, ο οποίος θα παρουσιάσει διάλεξη με θέμα «Η Διεθνής Δικαιοσύνη στον σύγχρονο αβέβαιο Κόσμο. Όψεις, Ζητήματα, Προκλήσεις, Απαντήσεις».
Μερικά λόγια της ακαδημαϊκής πορείας του κ. Περράκη
Ο κος Στέλιος Ε. Περράκης είναι καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης: κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam «Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ε.Ε.», διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003 – ), μέλος της International Humanitarian Fact-finding (2002- ), μέλος της Επιτροπής Έρευνας για το Λίβανο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2006). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1996 – Μάιος 2000). Επισκέπτης Καθηγητής και διαλεκτής σε Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού. Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας (ΣΕΘΑ, Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας κ.λπ.) και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει δώσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατοντάδες διαλέξεις και είναι συγγραφέας 260 μελετών (βιβλία, άρθρα, σχόλια κ.λπ.) που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Κοινοτικού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Διεθνούς προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.