Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και την παράταξη «8 Προτάσεις για μια βιώσιμη πόλη», στον απόηχο της συζήτησης γύρω από το 1ο Δημοτικό Χολαργού. Το αυτοδιοικητικό σχήμα της Μαρίας Σιώτου έκανε λόγο για «έλλειμμα χρήσης 17.000 ευρώ της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», με «ντόμινο συνεπειών στις μονάδες», ανακοίνωση στην οποία απάντησε σε υψηλούς τόνους η διοίκηση του Ηλία Αποστολόπουλου.
Το δελτίο τύπου των «8 Προτάσεων»
«Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου έχει υιοθετήσει μία πολιτική «βιτρίνας» για τα σχολεία, απευθυνόμενη σε όλους τους ψηφοφόρους της που δεν έχουν παιδιά στα σχολεία, γιατί όσοι έχουν, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση σε αυτά, και δεν πείθονται ούτε από τα παραπειστικά δελτία τύπου, ούτε από τα όμορφα χρώματα των εξωτερικών τους τοίχων.
Και μπορεί να έπεισε όσους δεν έχουν παιδιά στα σχολεία, ότι τα σχολεία λειτουργούν άψογα και να πήρε τις εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά τα σχολεία «βράζουν».
Μπορεί να πήρε τις εκλογές τον Οκτώβρη, αλλά τον Δεκέμβρη η Σχολική Επιτροπή υπεύθυνη για τις συντηρήσεις και τα λειτουργικά των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων έκλεισε με πρωτοφανές έλλειμμα 17.000 ευρώ!
Και παρά το πρωτοφανές έλλειμμα χρήσης, την ίδια ώρα οι γονείς έβαζαν και το χέρι στην τσέπη. Γιατί γονείς συμμετείχαν σε… «έρανο» για να προμηθευτούν απαραίτητα υλικά για τα σχολεία τους
. Ιδιωτικές εταιρείες εξασφάλισαν μέσω δωρεών σε Νηπιαγωγεία θερμοθαλάμους! Γιατί η Σχολική Επιτροπή με το τεράστιο έλλειμμα άφηνε τα νήπια να τρώνε κρύο φαγητό ή ξηρά τροφή!
Με απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ύψους 53.000 ευρώ, παρά τις έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, η διαχείριση του ταμείου της Σχολικής Επιτροπής που έγινε όχι από τους Διευθυντές των σχολείων, όπως προβλέπεται, αλλά από τους Προέδρους, εκλεκτούς και διορισμένους του Δημάρχου, άφησε τελικά τα σχολεία και χωρίς τις απαραίτητες συντηρήσεις.
Όμως οι γονείς του 1ου Δημοτικού Χολαργού διατυπώνουν το «ως εδώ» και είμαστε δίπλα τους. Οι γονείς αυτοί ανακάλυψαν την ελλιπή πιστοποίηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του σχολείου, την κακή ποιότητα του τεράστιου έργου που μόλις ολοκληρώθηκε στο σχολείο, αλλά και τα κακώς κείμενα της πολυδιαφημισμένης προεκλογικά εργολαβίας ύψους 2 εκατ. ευρώ που «τρέχει» στα σχολεία.
Ο δήμαρχος Αποστολόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του, θιασώτες όλοι του δόγματος «πάμε κι όπου βγει» πρέπει να αντιληφθούν, ότι έχουν ευθύνη να διατηρούν ασφαλή σχολεία για τα χιλιάδες παιδιά της πόλης μας!
Πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να απαντούν και να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι υπόλογοι. Και πρέπει να λάβουν το μήνυμα από τους δημότες, ότι δεν πήραν «λευκή επιταγή»!
Η απάντηση της διοίκησης του Δήμου
«Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού ανακοινώνει τα ακόλουθα διότι αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει για την αλήθεια την οποία κρύβουν τεχνηέντως οι 8 Προτάσεις.
Να διευκρινίσουμε καταρχάς τις βασικές έννοιες. Τι σημαίνει «έλλειμμα», πράγμα το οποίο μάλλον δεν γνωρίζουν οι 8 Προτάσεις. Έλλειμμα σημαίνει το χρηματικό ή άλλο ποσό που λείπει αναιτιολόγητα από ταμείο. Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση των 8 Προτάσεων, διαισθάνεται ότι από τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής του 2023, λείπουν χρήματα από κακή διαχείριση.
Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει επίσημα και υπεύθυνα για τα κάτωθι:
α) Τα έσοδα της Σχολικής Επιτροπής το 2023 ήταν 394.031,93 ευρώ.
β) Τα έξοδα χρήσης ήταν 358.045,18 ευρώ
Το υπόλοιπο που προκύπτει από τη διαφορά των παραπάνω ποσών, το ταμειακό υπόλοιπο (α-β = ταμειακό υπόλοιπο) κατατεθειμένο στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής ήταν 35.986,75 ευρώ.
-Οι 8 αλήθειες:
– Το ποσό των 17.000 που επικαλούνται και αναφέρουν ως «πρωτοφανές έλλειμμα», αφορά πολύ απλοϊκά στη διαφορά μεταξύ του ποσού των 52.993,73 ευρώ και του ταμειακού υπολοίπου των 35.586,75 ευρώ, που αφορά το ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ/ΟΦΕΙΛΩΝ από προγενέστερα έτη προς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ,ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΕΥΔΑΠ) το οποίο προϋπήρχε από προηγούμενες χρήσεις.
Πρόκειται πολύ απλά για ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του φορέα που θα αποτυπώνονταν μόνο σε έναν Ισολογισμό, ο οποίος εκ του Νόμου δεν γίνεται από τις Σχολικές Επιτροπές.
– Για ποια «πολιτική βιτρίνας» μιλάνε; Ο ευπρεπισμός των σχολείων μας είναι μάλλον για τις 8 Προτάσεις βιτρίνα και όχι λειτουργική ανάγκη. Τα έργα όμως στα σχολεία μας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μόνο ευπρεπισμός όπως λένε, αλλά έργα ουσίας που αρνούνται να τα δουν.
-Λίγα από αυτά που έχουν υλοποιηθεί από την παρούσα δημοτική αρχή στα σχολεία μας είναι:
Κτιριακές παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παιδιά ΑμεΑ, αναβάθμιση και συντήρηση των χώρων άθλησης, έγιναν ενεργειακά φιλικά με έργα στεγάνωσης, θερμομόνωσης, με αλλαγές κουφωμάτων και λαμπτήρων, και πολλά άλλα.
Η μέριμνα της δημοτικής αρχής για τη σχολική κοινότητα είναι μεγάλη και συνεχής.
Ας μην μιλάνε λοιπόν για έργα βιτρίνας και ας κοιτάξουν τη δική τους βιτρίνα που έχει ξεθωριάσει και δεν πείθει πλέον.
-Λένε ότι οι γονείς «έβαζαν το χέρι στην τσέπη» και έκαναν «έρανο» για να προμηθευτούν απαραίτητα υλικά για τα σχολεία τους.
Ενημερώνουμε ότι η Σχολική Επιτροπή έχει προμηθεύσει όλα τα Νηπιαγωγεία με φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και γενικότερα όλο τον εξοπλισμό για τη σίτιση των νηπίων.
Πρόσφατα προέκυψε ανάγκη για προμήθεια θερμοθαλάμων σε κάποια Νηπιαγωγεία, τα οποία καλύφθηκαν μέσω δωρεάς.
Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η δωρεά είναι κατακριτέα.
Διαχρονικά άλλωστε σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων προσφέρουν στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα.
-Θερμοθάλαμοι. Σε κάθε περίπτωση η Σχολική Επιτροπή θα προμηθεύονταν ό,τι ήταν απαραίτητο για τους μαθητές μας, όπως έκανε πάντα.
Στα τιμολόγια του έτους αποδεικνύεται ότι έχει προμηθευτεί και θερμοθαλάμους. Ήμασταν και είμαστε πάντα δίπλα στα σχολεία, με το παραπάνω – κι αυτό μπορούν και οι ίδιοι οι Διευθυντές να πιστοποιήσουν.
-Χαρακτηρίζουν την πολιτική της Δημοτικής Αρχής «Πάμε κι όπου βγει». Ντροπή και μόνο στην αναγωγή που κάνουν με το δυστύχημα στα Τέμπη. Θα κριθούν από την κοινωνία για το λεκτικό ατόπημα τους και ευχόμαστε να μην διαβαστεί από τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων στα Τέμπη. Ως Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού ζητούμε συγγνώμη για λογαριασμό των 8 Προτάσεων που διαπράττουν άλλο ένα σοβαρό παράπτωμα στην σύντομη πολιτική τους ύπαρξη.
-Αναφέρουν οι 8 Προτάσεις απλήρωτους λογαριασμούς 53.000 ευρώ, παρόλες τις έκτακτες επιχορηγήσεις του κράτους για το ενεργειακό.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού το 2023, έδωσε έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές, 156.000 ευρώ. Πάρα ταύτα, οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και οι οφειλές από προηγούμενα έτη (κάποιες προ δημαρχίας Ηλία Αποστολόπουλου), δημιούργησαν ένα υπόλοιπο, το οποίο ρυθμίστηκε και αποπληρώνεται.
Παρά το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τις Σχολικές Επιτροπές δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες, πράγμα το οποίο αναφέρουν συχνά και οι δημοτικοί σύμβουλοι των 8 Προτάσεων, ο Δήμος, σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές, αντιμετωπίζει επί της ουσίας και καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, μέσω του προσωπικού του Δήμου και των αναδόχων των ενεργών εργολαβιών (2 έτη – 1.512.201,92 ευρώ) και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων.
-Οι όποιες φθορές εντοπίζονται στα σχολικά κτίρια, αποκαθίστανται πολύ γρήγορα. Επιπλέον, πριν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς γίνονται έλεγχοι όλων των σχολικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες του Δήμου και από εξωτερικούς συνεργάτες, ανάμεσά τους και ηλεκτρολογικοί έλεγχοι.
Όσον αφορά στην υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη είναι μια διαδικασία η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και πολύ σύντομα θα εκδοθεί η σχετική βεβαίωση.
Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου δίνουν καθημερινά το παρών στα σχολεία μας και σε συνεννόηση με τους διευθυντές, το οποίο είναι ακόμα πιο ουσιαστικό από τη βεβαίωση.
-Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού, δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε έχοντες ή μη έχοντες παιδιά.
Οι 8 Προτάσεις για μια ακόμη φορά επιχειρούν να σπείρουν την διχόνοια που έχουν στο μυαλό τους σε όλη την κοινωνία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ελπίζαμε πως δεν θα είχε παρακάτω για τις 8 Προτάσεις. Φαίνεται όμως πως έχει.
Κατά κοινή παραδοχή, διαφέρουν από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Σε ήθος, παιδεία, πολιτικό λόγο. Και μιλούν για κατάντια του δημοτικού συμβουλίου, ξεχνώντας τις απρεπείς χειρονομίες της επικεφαλής τους σε παλαιότερη συνεδρίαση. Αληθεύουν άραγε οι φήμες ότι δεν μένει στην πόλη μας, που τόσο αγαπάει;
Ως δημοτική Αρχή δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Όμως μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μαθαίνουμε καθημερινά πως θα γίνουμε πιο χρήσιμοι για τους πολίτες μας. Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού δεν είναι κτήμα κανενός. Είναι η μεγάλη μας οικογένεια. Ποτέ δεν φωνάξαμε, όπως εκείνοι «Θέλουμε τον Δήμο και θα τον πάρουμε». Ο Δήμος ανήκει στους πολίτες του και πουθενά αλλού, πρέπει να το καταλάβουν.
Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει επενδύσει περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια ευρώ στα σχολεία τα τελευταία χρόνια. Μόνο για το έτος 2023, στις Σχολικές Επιτροπές εκτός από την έκτακτη επιχορήγηση των 156.000 ευρώ, αποδόθηκαν στα σχολεία μας, 89.765,15 ευρώ για επισκευές/συντηρήσεις, 307.300,00 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, 95.169,25 ευρώ από την απόδοση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και περίπου 115.000 ευρώ για την αύξηση των ωρών του προσωπικού καθαριότητας. Όσο και αν η συγκεκριμένη παράταξη προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη δεν τα καταφέρνει, γιατί πολύ απλά η εμπάθεια και η εμμονή τους στο πρόσωπο του δημάρχου και της δημοτικής αρχής δεν πείθει».
Ειδήσεις από Παπάγου και Χολαργό στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook