Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και σειρά πολιτιστικών δράσεων εντός και εκτός των τειχών προγραμματίζει το ιστορικό πνευματικό κέντρο του Χολαργού «Αντιγόνη Ζουρούδη» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, με… ζεστούς λουκουμάδες και ευχές για το νέο έτος. Εντός των επόμενων ωρών, αναμενόταν να ανακοινωθεί ο χώρος και η ώρα. Λίγες μέρες πριν, με τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας χρονιάς άνοιξε τις πόρτες του το «Ζουρούδειο» στο φιλόξενο, κατάμεστο, ιδιόκτητο χώρο του, κληροδότημα της Πασιθέας Ζουρούδη – Σαλιγκάρου επί της οδού Πολυμνίας στο Χολαργό. Όπως κάθε χρόνο και σύμφωνα με την παρακαταθήκη της φιλάνθρωπου γιατρού – ιδρύτριας του Σωματείου Πασιθέας Ζουρούδη, βραβεύτηκε και φέτος μαθήτρια από το 1ο Λύκειο Χολαργού που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή.

Στην εκδήλωση της πολιτιστικής και αλληλέγγυας «κυψέλης» του προαστίου, πριν από λίγες μέρες, μίλησε η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ευριδίκη Μπέσιλα ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος την επιμέλεια του οποίου είχε η σολίστ Μιμή Ρουφογάλη, συμμετείχε η χορωδία του ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Μάσκα. Παράλληλα, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν οι ήρωες που αγωνίστηκαν με λεβεντιά και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μαζί με την ελευθερία «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», όπως σημειώνει η διοίκηση του Ζουρούδειου, με πρόεδρο την Πρόεδρο Ντίνα Καλλιοντζή.
Το παρών στη βραδιά έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου και Παπάγου-Χολαργού, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Συλλόγων και Φορέων και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές. Λίγες μέρες πριν, το σωματείο, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, παρακολούθησε την παράσταση Και από Σμύρνη… Σαλονίκη» στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ζουρούδειου. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Ντίνα Καλλιοντζή-Νικολοπούλου 6946303688.
«Βαριά» ιστορία
Το κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του Χολαργού πήρε το όνομά του από την Αντιγόνη Ζουρούδη η οποία γεννήθηκε στη Χάλκη το 1875, παντρεύτηκε τον μηχανικό από τη Σύμη Νικόλαο Ζουρούδη στην Αίγυπτο, έζησε στη Σύμη, την Αίγυπτο και την Αθήνα όπου και το 1953 απεβίωσε. Έκανε πέντε παιδιά δύο αγόρια τον Γιώργο και τον Αριστείδη, εμπορικό αντιπρόσωπο και ναυτικό πράκτορα που έζησε πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση με τη σύζυγό του Χρυσούλα στη Ρόδο, και τρία κορίτσια, την Πασιθέα γιατρό στο Χαλάνδρι, την Τερψιχόρη και την Έλλη, ιδρύτρια μιας από τις πρώτες Σχολές κλασικού μπαλέτου στην Αθήνα.
Η Αντιγόνη, μόλις εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1931 αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της Νικόλαου, αποφάσισε να ιδρύσει ένα γυναικείο πατριωτικό Σωματείο που ονομάστηκε «Δωδεκανησιακή Μέλισσα». Κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο δια του τύπου και με προσωπικές επιστολές, τις γυναίκες της Δωδεκανήσου που ζούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Όλες μαζί αποφάσισαν αφ’ ενός να προβάλλουν παράλληλα με τους άνδρες το Δωδεκανησιακό Ζήτημα και αφ’ ετέρου να προβάλλουν την ελληνικότητα των εθίμων, τους χορούς, τα τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας τους αναπαριστώντας τοπικά έθιμα και τοπικές γιορτές, σε ειδικά οργανωμένες Δωδεκανησιακές βραδιές όπου συγκέντρωναν σε κατάμεστες, θεατρικές αίθουσες και ξενοδοχεία, τους Δωδεκανησίους και όχι μόνο.
Το 1936 ίδρυσε και λειτούργησε μέχρι το 1940 όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος και εισέβαλε η Ιταλία στην Ελλάδα, τέσσερα «Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία» σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά όπου κατοικούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα αναζητώντας την τύχη τους μαζί με τις οικογένειές τους. Στα Σχολεία αυτά δίδασκαν κάθε Κυριακή στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, επιφανείς Δωδεκανήσιοι άνδρες και γυναίκες, την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους αφ’ ενός αλλά και τέχνες, για τις γυναίκες κυρίως όπως ράψιμο, γραφομηχανή, αγγλικά κλπ. Τα σχολεία αυτά αναδείχθηκαν εθνικά φυτώρια και με τις εκδηλώσεις που οργάνωναν προκαλούσαν συναγερμό υπέρ των δωδεκανησιακών δικαίων…