Τη δεύτερη -μετά το Μαρούσι– κεντρική προσυνεδριακή της εκδήλωση οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ακρίβεια – Ενέργεια» ήταν το θέμα της συζήτησης την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Χολαργού. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για «αξιόλογη παρουσία κόσμου, παρά το τσουχτερό κρύο».
Πρώτος μίλησε ο Μίλτος Ζαμπάρας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ανέλυσε «τη σημερινή ζοφερή πολιτική πραγματικότητα», αφού όπως είπε, «η ακρίβεια, σε μεγάλο ποσοστό, στην Ελλάδα οφείλεται στον πληθωρισμό “απληστίας”, δεν είναι εξωγενής και εξηγείται από τις εξαιρετικά κακές επιλογές της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόδειξη είναι οι πρωτιές της Ελλάδας στις τιμές καυσίμων, ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, τροφίμων, αλλά και το ρεκόρ κερδών των ελληνικών τραπεζών. Βασικές αιτίες είναι η ολιγοπωλιακή διάρθρωση κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, τα υπερκέρδη που επέτρεψε ή ενίσχυσε με τις πολιτικές της η ΝΔ, οι στρεβλώσεις/χειραγώγηση της αγοράς και η έλλειψη ελέγχων». «Προτεραιότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η δημιουργία εργαλείων ελέγχου της αγοράς, προκειμένου να ανακοπεί η παραγωγή υπερκερδών και η αναστολή των στρεβλώσεων που παρατηρούνται», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Στόχος είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε το ονομαστικό εισόδημα, από κάθε πηγή, να επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων.
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Σπύρος Μιχαλακάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP, ο οποίος με προβολή διαφανιών αναφέρθηκε «στα μεσοπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της να διατηρεί την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα με τόσο υψηλό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις». Σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών, χρησιμοποιώντας συνεχώς ως πρόφαση εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, ενώ οι τιμές είχαν εκτοξευτεί πολύ νωρίτερα από την έναρξή του».
Ακολούθησε ο Γρηγόρης Στεργιούλης, πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ο οποίος συνέχισε την προβολή διαφανειών, εξηγώντας «τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα πολιτική επιλογή της ΝΔ με την ενίσχυση των καρτέλ, την οποία μάλιστα τη διασύνδεσε με το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εντύπωση -έως και φόβο- προκάλεσε η τελευταία του αναφορά στην αναμφίβολα στενή οικονομική σχέση των μονοπωλίων με τον ρόλο που ήδη αυτά έχουν κατοχυρώσει στην επιβεβλημένη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προοπτικά και έως το 2050. Όπως είπε, «ενώ τώρα οδηγούν ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας σε οικονομική φτώχεια, τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποκλείσουν το πλήθος αυτό –ίσως και ακόμα περισσότερο– από τη δυνατότητα να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης, δημιουργώντας έτσι ένα νέο είδος φτώχειας»
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με «την παρουσίαση της ενεργειακής κατάστασης σε επίπεδο Ε.Ε. και τις αρνητικές πρωτιές της χώρας μας στο ενεργειακό κόστος στην ακρίβεια στον πληθωρισμό τροφίμων στις ανατιμήσεις στο ράφι και στις στρεβλώσεις της αγοράς». Επανέλαβε «τις διαχρονικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις αναγκαίες Ρυθμιστικές, Δημοσιονομικές και Ελεγκτικές παρεμβάσεις για τον οριστικό περιορισμό των μονοπωλιακών καρτέλ και συμφερόντων».
«Μετά τις εξαιρετικές εισηγήσεις, οι οποίες ήταν όχι μόνο άρτια πολιτικά τεκμηριωμένες, αλλά και ιδιαίτερα τεχνοκρατικές –κάτι που εμφανώς άρεσε στο κοινό– ακολούθησε συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι πρέπει έως το Συνέδριο να αποσαφηνιστούν ακόμα περισσότερο οι θέσεις μας σε συγκεκριμένα ζητήματα και να υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση για το τι λέμε για κάθε ένα από αυτά, πχ για την πυρηνική ενέργεια», ανέφεραν οι διοργανωτές»
Με βάση την ίδια ενημέρωση, συμπληρωματικά «τέθηκαν ακόμα τα θέματα των εναλλακτικών καυσίμων και του τρόπου χρήσης αυτών, της ενίσχυσης της φωνής των κατά τόπους καταναλωτικών συνδέσμων και γενικότερα της κινηματικής δράσης, όπως και της απαραίτητης πλέον διασύνδεσης με το θέμα της ακρίβειας, της πλήρους και οριστικής αποτυχίας του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και βέβαια της άμεσης αναγκαιότητας για την δημιουργία νέου με δική μας πρωτοβουλία»!
Εκ μέρους της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) παρακολούθησε την εκδήλωση ο Αλέξης Χριστόπουλος, όπως και πληθώρα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας και των Οργανώσεων Μελών. Την όλη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Καραγιάννης συντονιστής στην ΟΜ Παπάγου-Χολαργού του κόμματος.
Χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΕΒΑ απεύθυνε ο συντονιστής της, Πάνος Γκόνης, ο οποίος ζήτησε, «με αφορμή την εξαιρετική κουβέντα, την ενίσχυση της συμμετοχής μας σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό γίνεται για την ενδυνάμωση της εσωκομματικής μας διαδικασίας προς το Συνέδριο, είτε και πολύ περισσότερο αν αυτή η συμμετοχή μας αφορά σε ευρύτερα κοινωνικά σχήματα συλλόγους και κινήματα των δήμων της βόρειας Αθήνας». «Την πολιτική συζήτηση οφείλουμε να την μεταφέρουμε εμείς, στο πεδίο δράσης μας», σημείωσε.
Ειδήσεις από Παπάγου και Χολαργό στο amarysia.gr