Η οδός Βουτσινά αποτελεί έναν κομβικό δρόμο της πόλης, αφού πρόκειται για τον πρώτο -κεντρικό- παράλληλο της Μεσογείων εντός οικιστικού ιστού, που μπορεί με την ονομασία αυτή να ξεκινά από τη συμβολή με τη Μιλτιάδου, στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για τον ίδιο δρόμο που ξεκινά ως Χίου από την Αρκαδίου και ως Δημητρακοπούλου από την Αγία Παρασκευή, καταλήγοντας στου Παπάγου και τη λεωφόρο Κύπρου. Ήδη μάλιστα, βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς προχωρά η συνολική ανάπλασή της από τη Δημοτική Αρχή του Ηλία Αποστολόπουλου, η οποία περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, κάδων απορριμμάτων, ραμπών και παρτεριών, κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων, καθώς και διευθέτηση του άξονα του δρόμου με ενιαίο πλάτος τα 3,25 μέτρα.
Πέρα από τη γειτνίασή της με την κυρίως αγορά του παράδρομου της Μεσογείων, η ύπαρξη σημαντικού μέρους της τοπικής αγοράς επί της οδού Βουτσινά δικαιολογείται και από το γεγονός του «περάσματός» της από δύο κεντρικές πλατείες της πόλης, την πλατεία Φανερωμένης και την πλατεία Δημοκρατίας. Ο ιστορικός ωστόσο χαρακτήρας της οδού δεν περιορίζεται μόνο στο όνομά της, αλλά και σε τρία ακόμη βασικά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε αυτή από το παρελθόν του αγαπημένου μας Χολαργού.
Πρώτο και καλύτερο, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης, με είσοδο ουσιαστικά επί της Βουτσινά, ο οποίος κτίστηκε αρχικά το 1926 από τον ίδιο τον Παναγιώτη Βουτσινά, για να αντικατασταθεί το 1971 από τον νέο, μεγαλύτερο Ναό που κοσμεί την περιοχή μέχρι σήμερα.
Δεύτερο σήμα κατατεθέν η πρώτη πολυκατοικία που ανεγέρθηκε στο Χολαργό, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η οποία δεν είναι άλλη από την πολυκατοικία που βρίσκεται στον αριθμό 93 της οδού, απέναντι σχεδόν από τον Ναό της Φανερωμένης.
Τρίτο, μια άλλη πολυκατοικία και συγκεκριμένα εκείνη που βρίσκεται στη διασταύρωση της οδού Παναγιώτη Βουτσινά (84) με τη λεωφόρο Περικλέους (13). Στο οικόπεδο αυτό βρισκόταν η έπαυλη του ιδρυτή της πόλης, η οποία κτίστηκε το 1926 στην τότε οδό Ευριπίδου, για να κατεδαφιστεί (δυστυχώς) το 1969 και να πάρει τη θέση της η πολυκατοικία που βρίσκεται στο σημείο μέχρι σήμερα και στην οποία κατοικούν ακόμη συγγενείς του αείμνηστου μεγάλου ανδρός του Χολαργού των νεότερων χρόνων.
Η τότε οδός Ευριπίδου, από τον αρχαίο τραγικό ποιητή (οδός Ευριπίδου ως γνωστόν υπάρχει σήμερα δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο), μετονομάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο σε οδό Παναγιώτη Βουτσινά ήδη από τις 10 Αυγούστου 1937, με τον -τότε- Κοινοτάρχη Νικόλαο Βιτάλη να τοποθετεί μπροστά στην είσοδο της έπαυλης του Βουτσινά μια μαρμάρινη πλάκα με την ακόλουθη επιγραφή: «Στον Παναγιώτην Βουτσινάν, ιδρυτήν του Χολαργού, τιμής ένεκεν».
Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδοση Του πρώην Δήμου), «Ιστορικό Λεύκωμα Δήμου Παπάγου – Χολαργού» (2019, Εκδ. Παπαζήση), ιστοσελίδα menoumeholargo.gr.
Δείτε επίσης: Δήμος Χολαργού – Παπάγου: «Επίκεντρο» ξεχωριστής ιστορίας και ομορφιάς
Όνομα «χαραγμένο» στην ιστορία
Ο Παναγιώτης Βουτσινάς υπήρξε εργολάβος δημοσίων έργων από τη Λευκάδα, από τους ιδρυτές του Χολαργού. Δημιούργησε μαζί με τον Γεώργιο Βεντούρη και άλλους την «Εταιρεία Αγροπόλεων», η οποία έγινε ιδιοκτήτρια της έκτασης όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη (ένας όμιλος εκμετάλλευσης αποτελούμενος από μηχανικούς και νομικούς είχε ήδη ιδρυθεί από το 1926) και προχώρησε το 1928-29 στην κατάτμησή της σε οικόπεδα και στην ίδρυση του προαστίου του με κύριους χρηματοδότες τους Π. Βουτσινά και Γ. Βεντούρη.
Σημαντικές του ημερομηνίεςQ
2 Φεβρουαρίου 1899: Ο Παναγιώτης Βουτσινάς γεννιέται στην Καλαμάτα.
Οκτώβριος 1918: Φτάνει στην Αθήνα όπου εισάγεται στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και ξεκινά σπουδές Πολιτικού Μηχανικού.
3 Αυγούστου 1926: Ξεκινά η κατασκευή της διώροφης πολυτελούς έπαυλης του Βουτσινά στη συμβολή της λεωφόρου Περικλέους με την -τότε- οδό Ευριπίδου.
10 Αυγούστου 1937: Η οδός Ευριπίδου μετονομάζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο του Χολαργού σε οδό Παναγιώτη Βουτσινά.
14 Αυγούστου 1937: Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χολαργού, Νικόλαος Βιτάλης, τοποθετεί μπροστά στην είσοδο της έπαυλης του Βουτσινά μια μαρμάρινη πλάκα με την ακόλουθη επιγραφή: «Στον Παναγιώτην Βουτσινάν, ιδρυτήν του Χολαργού, τιμής ένεκεν».
30 Νοεμβρίου 1962: Ξεκινά η ανέγερση του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού στη θέση ενός παλαιού μικρού Ναού ο οποίος έχει λίγο νωρίτερα κατεδαφιστεί.
6 Αυγούστου 1969: Ξεκινά η κατεδάφιση της έπαυλης του Βουτσινά και μόλις αυτή ολοκληρώνεται ξεκινά το χτίσιμο της πολυκατοικίας η οποία υπάρχει στο σημείο αυτό μέχρι σήμερα και σε ορισμένα από τα διαμερίσματά της κατοικούν συγγενείς του.
3 Σεπτεμβρίου 1971: Ολοκληρώνεται το χτίσιμο της πολυκατοικίας στη συμβολή της οδού Παναγιώτη Βουτσινά με τη λεωφόρο Περικλέους. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση της πολυκατοικίας αυτής είναι η ακόλουθη: Παναγιώτη Βουτσινά 84 & Λεωφόρου Περικλέους 13.
28 Νοεμβρίου 1971: Πραγματοποιούνται τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
8 Δεκεμβρίου 1975: Ο Βουτσινάς πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών στο σπίτι του στο Χολαργό.
Δείτε επίσης: Όταν ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε στου Παπάγου