Σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν μείζονα θέματα της πόλης , όπως αυτά προέκυψαν από την τρέχουσα θητεία της δημοτικής Αρχής που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο ΣΜΑ στα Μελίσσια, το χαρτοφυλάκιο της Καθαριότητας αλλά και αυτό της Πολιτικής Προστασίας, το Master Plan του Πεντελικού αλλά και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πεντέλης μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Θέματα για τα οποία η Δ. Κεχαγιά έχει δεχτεί ουκ ολίγα αντιπολιτευτικά πυρά και για τα οποία ουδέποτε είχε απαντήσει μέχρι σήμερα.
Ακόμα, η Δήμητρα Κεχαγιά προχωρά σε 4 δεσμεύσεις για την επόμενη πενταετία (2024-2028) και σταχυολογεί μια σειρά από λόγους για τους οποίους ζητά από τους συνδημότες της την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Στις προσεχείς εκλογές θα κατέλθετε ως υποψήφια δήμαρχος για δεύτερη φορά. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά τις φονικές πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε συνανθρώπους μας. Εσείς πως βιώνετε την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και ποιες σκέψεις κάνετε βλέποντας τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων;
Οι σκέψεις είναι προφανείς. Να κάνουμε αυτά που πρέπει ως χώρα, ως Αυτοδιοίκηση ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Να θωρακίσουμε την πόλη μας από την κλιματική κρίση. Αυτό είναι το σχέδιό μας, αυτό κάνουμε 4 χρόνια τώρα, αυτό θα κάνουμε και την επόμενη πενταετία. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στους πολίτες στις 27 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Μικρασιατών – Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια και εκεί θα δείτε αναλυτικά πολλές και συνεκτικές μεταξύ τους δράσεις, για να πετύχουμε ως πόλη όχι μόνο να γίνουμε πιο όμορφη, αλλά κυρίως να γίνουμε ανθεκτική στην κλιματική κρίση που ζούμε σήμερα.
Ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι κυριότερες παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα θητεία σας και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση που οι συνδημότες σας επιλέξουν για δεύτερη φορά;
Την πρώτη τετραετία, υλοποίησα σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις μου. Υπήρξε συνέπεια λόγων και έργων. Υποσχέθηκα να βελτιώσω την καθημερινότητα και το έκανα σε όλους τους τομείς. Καλύτερη καθαριότητα, ανακύκλωση, νέες υπηρεσίες προς όλους τους δημότες, νέες δομές κοινωνικής πολιτικής, νέες υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, αρκετά ουσιαστικά έργα στα σχολεία, νέες παιδικές χαρές και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και πολλά άλλα.
Υποσχέθηκα στους πολίτες να βάλουμε το Δήμο σε ψηφιακή εποχή και το έκανα. Τήρησα και αυτή την υπόσχεση. Έτσι σήμερα πάνω από 48 πιστοποιητικά και διοικητικές πράξεις παρέχονται ηλεκτρονικά προς τους πολίτες, ο δήμος δέχεται ηλεκτρονικά τα αιτήματα των πολιτών. Σημαντικό επίσης ότι έχουμε αποκτήσει ψηφιακές πλατφόρμες ελέγχου για πολλούς πόρους του Δήμου όπως παρακολούθηση στόλου οχημάτων, παρακολούθηση συστημάτων άρδευσης, παρακολούθηση του ηλεκτρικού δικτύου κ.α.
Τέλος, υποσχέθηκα στους συμπολίτες μας έργα και παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας. Και σε αυτό υπήρξα συνεπής. Λύθηκαν σχεδόν όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες της πόλης, όπως η διάσωση των δασικών εκτάσεων Παπαδημητρίου και Εξοχών Χωροφυλακής, προχώρησε το Πολεοδομικό Σχέδιο στην Πεντέλη, κατασκευάζεται το δίκτυο αποχέτευση στην Καλλιθέα Πεντέλης, υλοποιούμε την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Νέα Πεντέλη, εντάσσονται επιτέλους στο σχέδιο πόλης οι περιοχής της 3ης και 4ης γειτονιάς στα Μελίσσια κ.α. Επίσης, υλοποιούμε πάνω από 140 μεγάλα και μικρά έργα, έχοντας εξασφαλίσει περίπου 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις. Εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην πόλη, εκτελούμε το εμβληματικό έργο της υπογείωσης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος, ένα έργο που θα αλλάξει τη μορφή της πόλη μας .
Είναι τόσα πολλά αυτά που κάναμε, που κάποιοι από άλλες δημοτικές παρατάξεις δεν τα ξέρουν καν. Χαμογελάω όταν διαβάζω ότι υπόσχονται να υλοποιήσουν έργα ή δράσεις, που ήδη εμείς έχουμε κάνει στο Δήμο μας!
Για την επόμενη πενταετία δεσμεύομαι τέσσερα πράγματα:
Πρώτον: Να συνεχίσουμε σε ακόμα πιο έντονο ρυθμό την υλοποίηση έργων, διεκδικώντας άλλα 120 εκατ. ευρώ για έργα που ήδη έχουμε με μελέτες ωριμάσει
Δεύτερον: Να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθαριότητα στην πόλη μας, κάτι που θα γίνει άμεσα αφού πλέον ξέρουμε πώς θα καλύψουμε τα όποια κενά υπάρχουν.
Τρίτον: Να λύσουμε το κυκλοφοριακό. Για αυτό το ζήτημα αυτό έχουμε πλέον πολύ συγκριμένο σχέδιο που θα ζητήσουμε τη συνδρομή της πολιτείας. Σε αυτό θα βοηθήσει καταλυτικά η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου μετάβασης της πόλης μας σε κλιματικά ουδέτερη πόλη το 2030. Αναλυτικότερα θα αναφέρω στην παρουσίαση του προγράμματός μας στις 27/9.
Τέταρτον: Να κάνουμε την πόλη μας μια από τις πρώτες πόλεις που θα θωρακιστούν απέναντι στην κλιματική κρίση, μια από τις πρώτες έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη που θα πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030. Αυτό θα ανοίξει για το Δήμο μας προοπτικές χρηματοδότησης επενδύσεων άνω των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Κοιμητήριο Μελισσίων: γνωρίζαμε ότι είχε δοθεί προσωρινή τριετής άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την εποπτεία ελεγκτικών Αρχών ώστε ο χώρος να μην μετατραπεί σε «χωματερή». Ποια είναι η εικόνα σήμερα που έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 3 ετών;
Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με νομοθετική ρύθμιση έχει δώσει παράταση λειτουργίας μέχρι 31/12/2024 για όλους σταθμούς Μεταφόρτωσης του Λεκανοπεδίου Αττικής. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το χώρο όπως έπρεπε, κάνοντας μεταφόρτωση κλαδιών, ογκωδών και μπαζών. Γλιτώσαμε δρομολόγια, μειώσαμε έξοδα, μειώσαμε ρύπους. Διατηρήσαμε την πόλη καθαρή κάνοντας αυτή τη χρήση, γιατί αυξήσαμε τις ώρες συλλογής των οχημάτων μας μέσα στην πόλη. Εκτιμώ ότι θα δοθεί οριστική λύση για το θέμα την επόμενη πενταετία και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του ΣΜΑ και κατ’ επέκταση στο επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μας.
«Έκανα λάθος που δεν κράτησα το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας»
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας κληθήκατε να διαχειριστείτε μια σειρά από κρίσεις που αφορούν το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας (κακοκαιρίες «Ιανός», «Μήδεια» «Ελπίδα», πυρκαγιά του 2022). Ένα χαρτοφυλάκιο που τον Μάιο του ‘22 έφερε πολιτικούς τριγμούς στην δημοτική Αρχή με την παραίτηση (και αργότερη ανεξαρτητοποίηση) της τότε αρμόδιας αντιδημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, η οποία σας εγκάλεσε ότι διατηρούσατε κρυφή «ατζέντα» χωρίς να την ενημερώσετε. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να αναλάβετε η ίδια αυτό το χαρτοφυλάκιο; Τι θεωρείτε ότι κάνατε σωστά; Ποια θέματα Πολιτικής Προστασίας δεν καταφέρατε να επιλύσετε; Για ποια σήμερα θα ενεργούσατε διαφορετικά;
Το λάθος που έκανα ήταν ότι ανέθεσα το χαρτοφυλάκιο αυτό και δεν το κράτησα εγώ. Από τότε που η ίδια ανέλαβα την ευθύνη, τα πράγματα βελτιώθηκαν. Εφαρμόσαμε συγκεκριμένο σχέδιο για τις χιονοπτώσεις και οι συμπολίτες μας είδαν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα του Δήμου στις χιονοπτώσεις του 2023 σε σχέση με αυτές του 2022. Εφαρμόσαμε συγκεκριμένο σχέδιο για την πυρασφάλεια. Όλο το καλοκαίρι και το 2022 και το 2023, τα οχήματα του Δήμου ήταν σε συγκεκριμένα σημεία και κάλυπταν το σύνολο των δασικών μας εκτάσεων όταν ο βαθμός επικινδυνότητας ξεπερνούσε το 3. Όλοι οι συμπολίτες μας θα έβλεπαν και αισθάνονταν ασφάλεια. Επιπλέον εκσυγχρονίσαμε με νέα υπερσύγχρονα μέσα το κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου μας και το φέραμε στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στο Δημαρχείο. Αποκτήσαμε δύο Drones, 11 θερμοκάμερες για εποπτεία των δασικών μας εκτάσεων, αποκτήσαμε 6 νέα οχήματα πυρόσβεσης, έχουμε πάνω από 100 εθελοντές πολιτικής προστασίας, έχουμε ένα από τα πρώτα πιστοποιημένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εθελοντικά κλιμάκια στην Ελλάδα. Τέλος σημειώνω και τη συνεργασία μας με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου σε λίγο καιρό θα έχουμε ένα σύστημα πρόβλεψης και εκτίμησης της εξέλιξης όλων πιθανών κινδύνων όπως πυρκαγιά, πλημμύρες, θύελλες χιονοπτώσεις. Είμαστε σαφώς καλύτερα σήμερα από ότι είμασταν το 2019 και θα συνεχίσουμε την επόμενη πενταετία στο ρυθμό αυτό, προβλέποντας και ακόμα περισσότερο ενίσχυσή μας με εξοπλισμό, όπως θα δείτε στο πρόγραμμά μας.
Φάκελος «Καθαριότητα»: Προεκλογικά, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων μέρους της Καθαριότητας είχατε δηλώσει ότι δεν έχετε «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να είναι καθαρή η πόλη, κάτι που τελικά πραγματοποιήσατε το καλοκαίρι του 2020. Θα ήθελα να σας απευθύνω τρία σχετικά ερωτήματα:
–Ερώτηση α: Κατά πόσο είστε ικανοποιημένη σήμερα από το επίπεδο καθαριότητας στην πόλη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθαριότητα είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019. Πλέον με τη συνεργασία μας με τα ιδιωτικά συνεργεία έχουμε γρήγορη απομάκρυνση των ογκωδών από τους δρόμους της πόλης. Επίσης ο Δήμος μαζεύει σχετικά γρήγορα και τα κλαδιά, και αν χρειαστεί κι εκεί έχουμε ενίσχυση με ιδιωτικά συνεργεία. Ανανεώσαμε τον εξοπλισμό καθαριότητας του Δήμου μας με 9 νέα οχήματα και πλέον έχουμε συχνότερο πλύσιμο των κάδων. Τέλος είναι σημαντικό για τους πολίτες ο Δήμος μας πλέον διαθέτει σχεδόν καθολική κάλυψη με καφέ κάδο, αλλά και πολλά σημεία με κίτρινο κάδο για χαρτί. Άρα η πρόοδος που έχει γίνει είναι σαφής, ορατή και μετρήσιμη. Όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έτσι δεν εφησυχάζουμε και έχοντας δει τα όποια κενά υπάρχουν, είμαστε έτοιμη τους πρώτους έξι μήνες της νέας μας θητείας να τα καλύψουμε με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερο επίπεδο καθαριότητας στους συμπολίτες μας.
– Ερώτηση β: Τα ιδιωτικά συνεργεία θα παραμείνουν και σε ενδεχόμενη δεύτερη θητεία σας;
Αποδείχθηκε, όπως προανέφερα, ότι τα ιδιωτικά συμπλήρωσαν κενά του μηχανισμού του Δήμου. Έχουμε πλέον 21 οδοκαθαριστές, που σκεπτόμαστε την επόμενη πενταετία να τους αυξήσουμε κατά 3-4, ώστε να καλύψουμε και τα τελευταία κενά, ενώ έχουμε άμεση απομάκρυνση των ογκωδών από τους δρόμους της πόλης με τη συνεργασία μας. Επίσης σημαντικό είναι ότι ο κλαδοτεμαχισμός γίνεται στο Δήμο μας, χωρίς επιβάρυνση από μεταφορικά κόστη. Την ίδια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσουμε και την επόμενη πενταετία. Τα ιδιωτικά συνεργεία θα παραμείνουν και θα συμπληρώνουν τα κενά του μηχανισμού του Δήμου.
– Ερώτηση γ: Έχουν αποδοθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων για τον φετινό χειμώνα; Τι γίνεται με την ΕΔΕ που είχατε προαναγγείλει σχετικά με την μη καταβολή τους για τα έτη 2021 και 2022;
Για το τρέχον έτος έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των εργαζομένων. Η διαδικασία της ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Master plan Πεντελικού: Μπορείτε να μας πείτε τις κυριότερες παρεμβάσεις τις οποίες προβλέπει και να μας αναφέρετε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα; Για ποιο λόγο δεν φέρατε ως διοίκηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά μόνο μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης;
Το master plan του Πεντελικού, είναι πλέον θεσμοθετημένο εργαλείο μέσα από το οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη το προεδρικό διάταγμα του Πεντελικού. Το master plan έχει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2021 και έχει γίνει Υπουργική Απόφαση στις 15/11/2021. Συνεπώς θα υλοποιηθεί. Εμείς σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με το ΣΠΑΠ, συντάσσουμε μελέτες και δρομολογούμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την υλοποίησή του. Οι στόχοι είναι δύο και σαφείς: Πρώτο η περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος του βουνού μας με ανάπλαση των λατομείων, δημιουργία διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, δημιουργία θέσεων θέας και αναψυχής, ενίσχυση της βλάστησης, με νέες αναδασώσεις, καθώς και η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, όπως ο αρχείο λατομείο η οδός λιθαγωγίας και τα βυζαντινά μνημεία. Όταν εγκρίθηκε το master plan από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βγήκε σχετική ανακοίνωση και στη συνέχεια εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση το Νοέμβριο του 2021 που αναλυτικά προβλέπει τι πρόκειται να γίνει. Η απόφαση είναι δημόσια και κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε αυτή. Δεν υπήρχε λοιπόν ζήτημα ενημέρωσης του ΔΣ, γιατί η ενημέρωση αυτή υπάρχει, ενώ δημόσιες είναι και οι χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο Δήμος μας για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών. Τώρα γιατί το 2023 ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να ενημερωθεί για αυτό το θέμα που υπάρχει δημόσια ενημέρωση από το 2020 και το 2021, πραγματικά δεν το γνωρίζω.
«Έχουμε εξασφαλίσει 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις , εκτελούμε και δρομολογούμε πάνω από 140 έργα»
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πεντέλης σήμερα; Πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και πόσα χρήματα υπάρχουν στον κωδικό «050» που προορίζεται για αγορά γης;
Η οικονομική κατάσταση του δήμου μας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Παραλάβαμε ένα Δήμο που κάθε χρόνο «έμπαινε μέσα», δηλαδή τα λειτουργικά του έξοδα ήταν παραπάνω από τα λειτουργικά του έσοδα. Το 2019 το λειτουργικό έλλειμα του Δήμου ήταν 480.000 ευρώ. Μειώνοντας δαπάνες, καταργώντας τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και αυξάνοντας τα έσοδα, έχουμε οδηγήσει σταθερά το Δήμο μας σε ετήσια πλεονασματική λειτουργία από το 2020 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα φέτος εκτιμούμε με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι θα έχουμε ρεκόρ ετήσιου λειτουργικού πλεονάσματος που θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά καταφέραμε να παρέχουμε νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες, νέες υπηρεσίες στην καθαριότητα όπως ο οδοκαθαρισμός, χρηματοδοτήσαμε πολλές μελέτες και έργα, ενώ με τα χρήματα από το πλεόνασμα που δημιουργήσαμε, επιστρέψαμε στον τραπεζικό λογαριασμό του τέλους 0,50 για αγορά γης στα Μελίσσια, το ποσό των 971.000 ευρώ.
Το ξανασημειώνω αυτό για να εμπεδωθεί. Από τη δική μας οικονομική λειτουργία εξοικονομήσαμε και επιστρέψαμε 971.000 ευρώ που ήταν το έλλειμμα του κωδικού 0,50. Έτσι το τέλος 0,50, που λογιστικά η προηγούμενη διοίκηση μας το παράδωσε σε ύψος 2.660.000 ευρώ περίπου (για την περίοδο 2008 – 2029), χωρίς αυτά τα χρήματα να είναι σε ειδικό ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, σήμερα με την οικονομική μας διαχείριση μέσα σε 4 χρόνια, το έχουμε διπλασιάσει και το έχουμε αυξήσει σε 5.370.000 ευρώ, ποσό που στο σύνολό του είναι σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό των Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τέλος, για να έχουν την πλήρη εικόνα οι πολίτες, οι υποχρεώσεις από του Δήμου από δικούς του πόρους προς τους προμηθευτές, κινούνται το τελευταίο διάστημα σταθερά στα επίπεδα των 350.000 ευρώ, που ουσιαστικά είναι οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές του τελευταίου κάθε φορά διμήνου.
Είμαι λοιπόν περήφανη για την οικονομική μας λειτουργία. Έχουμε κάνει το Δήμο Πεντέλης ένα υγιέστατο οικονομικά Δήμο, σεβαστήκαμε τα χρήματα των δημοτών και τα επιστρέφουμε σε αυτούς σε έργα και ποιοτικές υπηρεσίες, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη 5ετία.
Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν με απλή αναλογική με αποτέλεσμα να μην έχετε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που προφανώς έφερε ως απότοκο την μετεκλογική σας συνεργασία με τον συνδυασμό του Άγγελου Παλαιοδήμου «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020». Αποχωρώντας από την συνδιοίκηση (Μάιος 2021) ο νυν υποψήφιος δήμαρχος σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ είπε αυτολεξεί «η δήμαρχος λειτουργεί κατ΄ εντολή» χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» τη συνεργασία σας. Υπενθυμίζω ότι για «ετεροδιοίκηση» σας έχει κατηγορήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;
Τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έχω απαντήσει ούτε μια φορά σε αυτή την κριτική, που είναι άλλωστε υποκειμενική. Απαντώ καθημερινά με το έργο μου. Με τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες. Με αντικειμενικά κριτήρια δεν αμφισβητείται ότι σήμερα στην πόλη εκτελούνται τα περισσότερα έργα παρά ποτέ. Δεν αμφισβητείται ότι ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 77 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες παρά ποτέ. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Δεν αμφισβητείται ότι ο Δήμος έχει μπει στην ψηφιακή εποχή. Το 2019, καμία υπηρεσία δεν παρεχόταν στους δημότες ηλεκτρονικά, σήμερα έχουμε 48 διαφορετικές υπηρεσίες, ψηφιακά πιστοποιητικά και διοικητικές πράξεις που τα παρέχουμε ηλεκτρονικά.
Η δημοτική σας παράταξη (ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ) εν όψει εκλογών κατέθεσε πλήρες ψηφοδέλτιο με 73 υποψηφίους. Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων σας και κατά πόσο ανανεώσατε το ψηφοδέλτιό σας σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019;
Η ανανέωση είναι περίπου το 50%. Οι 35 υποψήφιοι είναι νέοι στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ. Είμαι περήφανη για την ομάδα μας. Είναι μια ομάδα έμπειρη, μια ομάδα ικανή, μια ομάδα με κέφι, μια ομάδα με όραμα και νέες ιδέες για να πάμε την πόλη μας μπροστά. Οι άνθρωποι της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ αποτελούν εγγύηση για την υλοποίηση του προγράμματός μας και των δεσμεύσεών μας προς τους πολίτες για την επόμενη 5ετία 2024 – 2028. Όλοι οι συνεργάτες μου, όχι μόνο οι 73 αλλά και άλλοι συμπολίτες που μετέχουν στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν αύριο στη διοίκηση του Δήμου.
Γιατί οι συνδημότες σας να επιλέξουν ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και Δήμητρα Κεχαγιά στις προσεχείς εκλογές;
Πιστεύω ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:
Ο πρώτος λόγος είναι να συνεχιστούν τα έργα που κάνουμε στην πόλη. Έχουμε εξασφαλίσει περίπου 80 εκατ. ευρώ για έργα, εκτελούμε και έχουμε δρομολογήσει πάνω από 140 έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των συμπολιτών μας. Άρα ο πολίτης που ψηφίζει Κεχαγιά, ψηφίζει πολλά έργα στην πόλη του. Έργα μεγάλα και μικρά, έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας. Αυτά που κάναμε την πρώτη τετραετία, εγγυώνται μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη πενταετία.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουμε το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη. Ένα σχέδιο μετάβασης της πόλης σε μια ανθεκτική πόλη στην κλιματική κρίση, σε μια πόλη που θα πετύχει κλιματική ουδετερότητα το 2030, κάτι που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει σημαντικούς πόρους για τη μετάβαση αυτή. Το σχέδιο έχει συνταχθεί από ειδικούς επιστήμονες και σύντομα θα λάβει την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα πάει το Δήμο μας σε άλλο επίπεδο.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι βελτιώσαμε την καθαριότητα και την καθημερινότητα και πλέον ξέρουμε πώς θα κάνουμε την καθαριότητα καλύτερη από το πρώτο κι όλας εξάμηνο της νέας μα θητείας. Έχουμε δει κάποιες αδυναμίες, ξέρουμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και άμεσα, χωρίς πειραματισμούς
Εγγύηση ότι θα γίνουν όλα αυτά αποτελεί το έργο μας, η καλή μας προετοιμασία, η πολύ δυνατή ομάδα των ανθρώπων μας και η συνέπεια λόγων και έργων που δείξαμε την προηγούμενη 4 ετία.