Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 21/9/2023
Είναι γνωστό ότι για να αποκτήσει ένας υποψήφιος οδηγός άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, πρέπει να επιτύχει τόσο στη θεωρητική όσο και στη πρακτική εξέταση.
Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει για υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους- πολλώ, δε, μάλλον για την πληθώρα των υποψηφίων περιφερειακών- δημοτικών συμβούλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελούν το 2% των συμπολιτών μας. Βλέπετε, πολλοί απ’ αυτούς που ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν έχουν δοκιμαστεί στο «πεδίο». Καθώς, λοιπόν, δεν έχουν μετάσχει ποτέ σε συνεδρίαση του Δημοτικού-Περιφερειακού Συμβουλίου μένουν…μετεξεταστέοι στην πρακτική εξάσκηση. Κάποιοι, δε εξ’ αυτών για διάφορους λόγους (κάποιοι εκ των οποίων αναφέρονται σε αυτήν την στήλη) δεν είναι σε θέση να διεξάγουν μια αποτελεσματικά προεκλογική εκστρατεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το γνωστικό τους επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικό. τουναντίον, πολλοί εξ’ αυτών διαθέτουν ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έχοντας να επιδείξουν μια μακροχρόνια εμπειρία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς. Τι φταίει, λοιπόν, και δεν καταφέρνουν να θέσουν την υποψηφιότητά τους σε στέρεο έδαφος;
Η στήλη σταχυολόγησε τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι.
-Λάθος πρώτο και σημαντικότερο: υποτιμούν τον μείζονα ρόλο που παίζει η Επικοινωνία, η εξωστρέφεια, τα social media και δεν προσλαμβάνουν σύμβουλο επικοινωνίας (case study το φαινόμενο «Κασσελάκης»).
Για τα (συνήθως ανορθόγραφα και ασύντακτα) δελτία τύπου που εκδίδουν επιστρατεύουν έναν «οικογενειακό φίλο», ένα «καλό παιδί» που τρέχει για όλα (εννοείται αμισθί) και όχι έναν επαγγελματία του είδους. (Το τι έχουν δει τα μάτια της δημοσιογραφικής ομάδας της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στην παρούσα προεκλογική περίοδο δεν περιγράφεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος που επιμένει να γράφει λάθος το μικρό του όνομα-και όχι από επιλογή όπως ο Βαρουφάκης!)
-Λάθος δεύτερο: ελλείψει επιχειρημάτων, επιδίδονται σε «αρνητική» καμπάνια. Κάποιες παρατάξεις, μάλιστα την εν λόγω «στρατηγική» την έχουν κάνει σημαία. (Σημασία, όμως, δεν έχει τι κάνουν λάθος οι άλλοι, αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις σωστά!)
-Λάθος τρίτο: κάνουν copy-paste παλαιότερα προγράμματα άλλων υποψηφίων βαπτίζοντας τα «καλές πρακτικές άλλων Δήμων» (η αντιγραφή σκοτώνει τη δημιουργία και εν τέλει αποδυναμώνει το πολιτικό αφήγημα του ανθρώπου που ζητά σταυρό και αξιώνει οφίτσια!)
-Λάθος τέταρτο: δεν οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους. Επιλέγουν να μην βάλουν σε δεύτερη μοίρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα προκειμένου να επενδύσουν στην προεκλογική τους καμπάνια, προσπαθώντας να κρατήσουν δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη (κάτι που είναι διαπιστωμένο ότι δεν μπορεί να γίνει).
-Λάθος πέμπτο: δεν εστιάζουν στην καθημερινότητα του πολίτη, μιλούν επί παντός του επιστητού, νομίζουν ότι οφείλουν να έχουν άποψη για όλα.. Το σημαντικότερο; Δεν είναι ξεκάθαροι σε αυτό που θέλουν να πουν. Με άλλα λόγια, μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους τους…
Υ.Γ. Έχουμε άλλα δυο φύλλα και 16 ημερολογιακές ημέρες μέχρι τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Χρόνος λίγος για την Επιστήμη αλλά τεράστιος για την πολιτική με τις εκπλήξεις να καραδοκούν.
Μια εξ’ αυτών η επικείμενη κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών που δρομολογείται από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στο opengov και αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήδη αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι σπεύδουν να τροποποιήσουν τις σχετικές εξαγγελίες τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και πως θα τα καταφέρουν…