Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης, παρευρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι, στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μελισσίων, το Σάββατο 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η παράταξη λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλούσε τη δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου για το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της ανέφερε «Η γενοκτονία ήταν σχεδιασμένη από το τουρκικό κράτος, και έγινε με την ανοχή Γερμανίας, Σοβιετικής Ένωσης …..».
Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης ανέφερε τα εξής:
«Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από τη δήμαρχο, μιας και βάσει της κομματικής της ταυτότητας (ΝΔ) δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο από ωμό αντικομμουνισμό. Είναι άλλωστε κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. της οποίας απολογητής και μάλιστα από τους καλύτερους είναι και το κόμμα της δημάρχου.
Της απαντάμε λοιπόν ότι ο αντικομμουνισμός στην ιστοριογραφία αποτελεί πηγή σοβαρών κινδύνων για τους αγώνες των λαών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η αναθεώρηση της ιστορίας και η «ανακατασκευή» της ιστορικής μνήμης μέσω της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό και την τρομοκρατία στοχεύει στη «χρεοκοπία» στη συνείδηση των εργαζομένων -καθώς και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων και λαών του κόσμου- της προσφοράς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Μιας Σοβιετικής Ενωσης που, παρά τα λάθη και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου στον 20ό αιώνα.
Της ‘’θυμίζουμε’’ ότι οι διώξεις των Ποντίων ξεκίνησαν μεθοδευμένα το 1914-1915 που δεν υπήρχε Σοβιετική Ένωση καθώς και πολλοί Πόντιοι βρήκαν καταφύγιο στην Ρωσία και μετά την επανάσταση στην Σοβιετική Ένωση. Η νεαρή Σοβιετική εξουσία, τέλος, μερίμνησε άμεσα για την επανεγκατάσταση όσων είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών συγκρούσεων, ενώ για όσους ήταν είτε πρόσφυγες από τον Πόντο (τους οποίους δε φρόντισε η ελληνική κυβέρνηση να τους μεταφέρει στην Ελλάδα) είτε άστεγοι λόγω ολοκληρωτικής καταστροφής των χωριών τους, η σοβιετική εξουσία τούς διέθεσε γη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους επιβίωσής τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί, για παράδειγμα, το χωριό ‘’Σπάρτα’’, το οποίο ιδρύθηκε μετά από απαλλοτρίωση των εδαφών ενός φεουδάρχη στο Βόρειο Καύκασο, του Salamatin.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης στηρίζει τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.
Σήμερα, 105 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά τον αγώνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος.
Οι πόλεμοι, η προσφυγιά και η ορφάνια δυστυχώς, είναι εδώ και σήμερα.
Όπως εμείς καταγράφαμε τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ίδιο γίνεται τώρα στην Παλαιστίνη: 35.589 νεκροί, εκ των οποίων 15.227 παιδιά, 9.961 γυναίκες, χιλιάδες ηλικιωμένοι, 492 γιατροί και νοσηλευτές, 246 εκπαιδευτικοί, 143 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 7.000 αγνοούμενοι στην Λωρίδα της Γάζας.
Είναι αναγκαίος εδώ και τώρα ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Τα διδάγματα από τη Γενοκτονία των Ποντίων παραμένουν επίκαιρα!
Τιμάμε τη μνήμη και την ιστορία του ποντιακού λαού, παλεύοντας για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων». Όλοι στον αγώνα ώστε να μη ζήσει ξανά κανένας λαός τέτοιο έγκλημα».