Εδώ και πολλά χρόνια ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού αποτελεί έναν από τους φορείς οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μεριμνούν για την Πυρασφάλεια του βουνού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής που καλύπτουν οι 12 Δήμοι Μέλη. «Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος ο ΣΠΑΠ είναι πανέτοιμος για την αντιπυρική περίοδο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά την προετοιμασία, κυρίως οικονομικές και γραφειοκρατικές που παρουσιάστηκαν κατά την κατανομή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας» τονίζει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, δίνοντας έτσι το στίγμα για τις μέχρι τώρα –ουκ ολίγες -δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος πριν αλλά και κατά την διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαϊου.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως σήμερα, ομάδες εργαζομένων του Συνδέσμου, με μηχανήματα και εξοπλισμό πραγματοποίησαν καθαρισμούς χόρτων διαδοχικά σε όλους τους Δήμους Μέλη σε σημεία που οι ίδιοι υπέδειξαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετές περιοχές οι ομάδες του ΣΠΑΠ πέρασαν δύο και τρεις φορές από τα ίδια, σημεία, λόγω της μεγάλης βλάστησης που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις του περασμένου Χειμώνα. Παράλληλα, ενίσχυσε το μηχανολογικό εξοπλισμό του με σύγχρονο αγροτικό μηχάνημα που φέρει ειδικό καταστροφέα χόρτων το οποίο ενίσχυσε την επιχειρησιακή ικανότητα του Συνδέσμου κυρίως στον τομέα της πρόσληψης. Το εν λόγω μηχάνημα έχει δυνατότητα καθαρισμών και κοπής χόρτων και κλαδιών τόσο σε ανοιχτούς χώρους και μεγάλες εκτάσεις όσο και παρυφές των δρόμων αφού έχει την ικανότητα να κόβει χόρτα σε γωνία 90 μοιρών.
Στις 8 Απριλίου , ο Σύνδεσμος προέβη σε δράση καθαρισμού του Λόφου του Προφήτη Ηλία στη Νέα Πεντέλη στο πλαίσιο των ομαδικών δράσεων «Let’s Go Greece», ενώ στις 5 Μαϊου συμμετείχε σε δράση καθαρισμού της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου. Τέλος, στις 19 Ιουνίου ο Βλάσσης Σιώμος υποδέχτηκε στα γραφεία του Συνδέσμου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου. Στην συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής του ΣΠΑΠ σε αναγκαίες παρεμβάσεις στις οποίος στοχεύει ο Σύλλογος , όπως φύτευση στην περιοχή της Φραγκοκλησιάς.
Τα νέα πυροφυλάκια και ο καθαρισμός των δεξαμενών
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο Σύνδεσμος αντικατέστησε το παλιό Πυροφυλάκιο Παναγιώτη Φούρλας και εγκατέστησε δύο καινούρια πυροφυλάκια, ένα στο Βαρνάβα και ένα στα Τουρκοβούνια, στα όρια του Δήμου Γαλατσίου που είναι Δήμος Μέλος του ΣΠΑΠ. Τα Πυροφυλάκια του Συνδέσμου είναι ήδη επανδρωμένα με συμβασιούχους εργαζομένους, καθώς και με εθελοντές, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη επίβλεψη του Πεντελικού Όρους και του χώρου ευθύνης του ΣΠΑΠ εν γένει. Παράλληλα, έγινε καθαρισμός και πλήρωση των δεξαμενών πλήρωσης ελικοπτέρων του ΣΠΑΠ σε διάφορα σημεία του Πεντελικού τα οποία είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον τομέα της πρόληψης. Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος έχει εγκαταστήσει και συντηρήσει ένα σημαντικό αριθμό δεξαμενών, σε διάφορα σημεία του Πεντελικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υδατοδεξαμενές δημιουργούν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, διότι δίνουν τη δυνατότητα στα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος να λαμβάνουν νερό τάχιστα, χωρίς να απομακρύνονται από την εστία πυρκαγιάς, σε σημεία που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό, κερδίζοντας χρόνο συνεχούς επέμβασης στο σημείο του συμβάντος, επειδή ακριβώς δεν απομακρύνονται για να εφοδιασθούν στη θάλασσα ή αλλού. Παράλληλα, η μεγαλύτερη ευελιξία των ελικοπτέρων δίνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης στο σημείο που έχει εκδηλωθεί κάποιο συμβάν, κερδίζοντας χρόνο, έως ότου αφιχθούν και άλλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Βλάσσης Σιώμος: «Πόροι υπέρ της πρόληψης, όχι υπέρ της καταστολής»
Αναφορικά με τις δράσεις του Συνδέσμου λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε: «H φετινή χρονιά, αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, σε ότι αφορά τις κοπές των ξερών χόρτων, διότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις, που σημειώνονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ευνόησαν και θα συνεχίσουν να ευνοούν την υπέρμετρη βλάστηση τους. μΕμείς όπως κάθε χρονιά, τα τελευταία πέντε χρόνια, πριν την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πολλές φορές όταν χρειάζεται, χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις και επιστρατεύουμε κάθε διαθέσιμο μηχάνημα, όχημα και μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας στις αστικές και περιαστικές περιοχές και να προετοιμαστούμε σωστά για κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.
Είναι σαφές, ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε, παρά να καταστέλλουμε και για αυτό το λόγο συνεχίζουμε αυτές τις δράσεις καθαρισμών, ενώ παράλληλα έχουμε αρχίσει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επιφυλακή, για κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί. Προετοιμαζόμαστε σε μόνιμη βάση, προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και εκπαιδεύουμε συνεχώς το προσωπικό και τους εθελοντές μας. Πρόσφατα ομάδα εθελοντών του ΣΠΑΠ εκπαιδεύθηκε επί 80 ώρες και πιστοποιήθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα για πυροφύλαξη, πυρασφάλεια και δασοπυρόσβεση. Λαμβάνουμε μέτρα και ενισχύουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να επιτύχουμε το σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να εξαλείψουμε και το παραμικρό ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε πολύ μικρό χρόνο. Η προσπάθεια αυτή χάρη στην οργάνωση, τους εθελοντές και το προσωπικό του ΣΠΑΠ είναι και θα συνεχίσει να είναι επιτυχής και αποτελεσματική».
Σε ερώτηση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για το ποιες είναι οι ενέργειες ή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος εξέφρασε την άποψη ότι «απαιτείται σχεδιασμός εξ αρχής των επιχειρησιακών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας της Πολιτείας, των Δήμων και των Περιφερειών, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, με πιο λεπτομερή και πιο ακριβή συντονισμό, καθώς και καθορισμένες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και αποστολή για τον κάθε ένα από τους εμπλεκομένους φορείς ή φυσικά πρόσωπα. Μία σημαντικότατη στρατηγική αλλαγή που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί είναι η κατεύθυνση των πόρων υπέρ της πρόληψης και όχι υπέρ της καταστολής. Σήμερα οι πόροι κατευθύνονται ετεροβαρώς υπέρ της καταστολής, το οποίο έχει αποδειχθεί λανθασμένο. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα υπέρ των δράσεων πρόληψης, διότι η έλλειψη επαρκούς πρόληψης στοιχίζει πολύ ακριβά στο περιβάλλον, στους πολίτες, σε οικονομικούς πόρους, σε περιουσίες και ενίοτε σε ανθρώπινες ζωές».
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ πρόσθεσε «νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο, να δημιουργηθεί ειδικό ξεχωριστό Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία αποτελούμενο από οκτάμηνες συμβάσεις, ώστε να συμπίπτουν με την χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Με αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει διπλό όφελος για την κοινωνία μας, αφενός γιατί θα υπάρχει στήριξη της Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους, Συνδέσμους και Περιφέρειες, και αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Πρέπει επίσης να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των Συνδέσμων για εξαίρεση των συμβασιούχων στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.
Θεωρώ επίσης ότι αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και χρήζουν πρόληψη και καταστολή. Επίσης είναι αναγκαία η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης ώστε να είναι δικαιούχοι ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) Πολιτικής Προστασίας και οι Σύνδεσμοι Δήμων, με ετήσια απόφαση, που δε θα θέτει γραφειοκρατικά προβλήματα και δε θα δημιουργεί λειτουργικές καθυστερήσεις. Θεωρώ τέλος, ότι για λόγους διαφάνειας είναι αναγκαία η θέσπιση απολογισμού δαπανών και λογοδοσίας για τα χρήματα που διατίθενται στους ΟΤΑ για δράσεις Πυροπροστασίας ή Πολιτικής Προστασίας γενικότερα».
Τάσος Μεργιάννης