ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Σε μείζον πρόβλημα έχει εξελιχθεί η αναζήτηση στέγης για τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Πεντέλης, όπως προέκυψε από την τρίωρη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 10 Απριλίου. Μια συνεδρίαση την οποία συγκάλεσαν με επιστολή τους (29/3) 11 δημοτικοί σύμβουλοι από 4 δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αφορμή το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης και από την οποία επιβεβαιώθηκε ότι πρόβλημα στέγασης θα αντιμετωπίσουν σύντομα και τα παιδιά του Βρεφονηπιακού της ΔΚ Πεντέλης όσο και αυτά που στεγάζονται προσωρινά στο παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων στην πτέρυγα «Μπόμπολα» του «Αμαλία Φλέμινγκ».
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ενώπιον του Σώματος ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από την επόμενη σχολική σεζόν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κλείνουν 3 τμήματα τριών Δημοτικών σχολείων του Δήμου Πεντέλης (2ο Δημοτικό Μελισσίων, Κρυστάλλειο Δημοτικό Πεντέλης, Δημοτικό Νέας Πεντέλης) καθώς με βάση τις εγγραφές που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο προβλέπονται συγχωνεύσεις τμημάτων.
Ο Κ. Χριστόπουλος ζήτησε την παρέμβαση της δημάρχου στην διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά «χάνουμε 6 τμήματα παιδιών τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό».
Στην έναρξη της συζήτησης του θέματος τον λόγο πήραν η τοπογράφος-μηχανικός Κλεοπάτρα Τάτση η οποία αποτύπωσε το νομοθετικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας δημοτικών παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και το ιστορικό της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης και ο επί σειρά ετών διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πεντέλης και νυν ειδικός σύμβουλος της δημοτικής Αρχής Γιάννης Ξανθάκος, ο οποίος , μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η νομική διαφορά του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Πεντέλης είναι ότι ο μεν πρώτος είχε άδεια που ανακλήθηκε αυτοδίκαια (αποφ. 419-1/4/2024), ενώ ο δεύτερος δεν έχει τίποτα»!
Ο Γ. Ξανθάκος τόνισε ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μπήκε «λουκέτο» στον Παιδικό Σταθμό της Νέας Πεντέλης ήταν το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της χρήσης γης του ΠΔ 1999/17 («η χρήση του κτηρίου ως παιδικού σταθμού δεν είναι επιτρεπτή βάσει του Π.Δ. περί προστασίας ρέματος Χαλανδρίου-Πεντέλης ΦΕΚ 695/Δ/1995» είναι η θέση της δημοτικής Αρχής).
Παράλληλα ανέφερε ότι το κτήριο που κτίστηκε το 1973 δεν συνάδει με τις τροποποιήσεις του αντισεισμικού κανονισμού του 1981 και του 1999, ενώ και η σκάλα που εξυπηρετεί τον Παιδικό Σταθμό δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Νατάσσα Κοσμοπούλου: «Σε μαύρα χάλια ο Παιδικός Σταθμός της Νέας Πεντέλης!»
Η δήμαρχος στην τοποθέτησή της αναφερόμενη στο χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στο κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης τόνισε « οι Υπηρεσίες του Δήμου με ενημέρωσαν έγκαιρα. Έψαξα την δυνατότητα για να δοθεί παράταση στη λειτουργία της δομής. Όλα, όμως, άλλαξαν όταν είδα από κοντά τον Παιδικό Σταθμό. Ως γονέας απορώ με όσους επιθυμούν αυτός ο Παιδικός Σταθμός με τα ‘’μαύρα χάλια’’ που έχει να συνεχίσει τη λειτουργία του» είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κοσμοπούλου.
Η δήμαρχος επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η δομή έπρεπε να κλείσει ( χρήση γης και λόγοι στατικότητας του κτηρίου) και αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός πιθανού σεισμού αναρωτήθηκε τι θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση σε ένα κτήριο που βρίσκεται στον 1ο όροφο με 24 μικρά παιδιά και ελλιπές προσωπικό. «Πάνω από την ψυχική υγεία την οποία επικαλείστε είναι η σωματική» ανέφερε η Ν. Κοσμοπούλου απαντώντας στις αντιπολιτευτικές φωνές που έκαναν λόγο για δυσκολία προσαρμογής των παιδιών στο νέο σχολικό περιβάλλον.
Στη συνέχεια η νυν δήμαρχος εξαπέλυσε πυρά κατά της πρώην δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για τη γενικότερη στάση της κατά τη διάρκεια της θητείας της.
«Το 2021 ζητήθηκε να γίνει αντισεισμικός έλεγχος στη δομή της Νέας Πεντέλης, αλλά δεν έγινε ποτέ. Η Δ. Κεχαγιά τόλμησε να έρθει στη συνάντηση των γονέων στον Παιδικό Σταθμό και να πει ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωνόταν σε 3 ημέρες» επεσήμανε η Ν. Κοσμοπούλου.
«Η πρώην δήμαρχος έχασε αρκετά στελέχη από τον συνδυασμό της. Ο λόγος είναι ότι δεν μας ενημέρωνε για τίποτα, δεν μας κοινοποιούσε δημόσια έγγραφα . Τα κρατούσε στο συρτάρι της και τα χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν. Αυτό με ανάγκασε να αποχωρήσω από τον συνδυασμό που εγώ ίδρυσα» τόνισε σε υψηλούς πολιτικά τόνους η δήμαρχος εγκαλώντας την προκάτοχό της.
Επανερχόμενη στο θέμα των Παιδικών Σταθμών, η Ν. Κοσμοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «από την ημέρα που αναλάβαμε διορθώνουμε τεράστια προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς ακόμα και όταν δεν είχαμε καταρτίσει προϋπολογισμό και αναρωτήθηκε «τι έγιναν τα 510.000 ευρώ που δόθηκαν το 2023 μόνο για τους Παιδικούς Σταθμούς;».
Προς άγραν χώρων για να στεγαστούν βρέφη και νήπια
«Επί τους πραγματικού, Παιδικός σταθμός στη Νέα Πεντέλη δεν υπάρχει. Θα υπάρξει μόνο εάν ολοκληρωθεί η ένταξη μιας περιοχής στο Σχέδιο Πόλης (σσ. 25ης Μαρτίου) κάτι που θα συμβεί σε δυο χρόνια τουλάχιστον» αποκάλυψε η δήμαρχος λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αναζήτηση δομών που θα στεγάσουν νήπια και βρέφη στις Δημοτικές Κοινότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης, η Ν. Κοσμοπούλου αποκάλυψε «βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρων. Προφανώς και έχω κοιτάξει για τους χώρους του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) για να μπορέσουμε να στεγάσουμε τα παιδιά από τη Νέα Πεντέλη».
«Εν όψει της απόφασης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για δημιουργία δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πτέρυγα ‘’Μπόμπολα’ ’ήθελα να μεταστεγάσω τα προνήπια του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων στον χώρο του Α’ Παιδικού Σταθμού Μελισσίων. Εάν δεν βρεθεί χώρος στο ΠΙΚΠΑ θα μισθώσουμε ένα κτήριο όσο και εάν αυτό κοστίζει» αποκάλυψε η Ν. Κοσμοπούλου.
«Εδώ και 4 χρόνια που πήραμε την απόφαση για αλλαγή χρήσης γης του κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στο Κρυστάλλειο, αυτό παραμένει Αστυνομικό Τμήμα, γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση. Το κυνηγάμε γιατί εκεί υπάρχει χώρος για την δημιουργία Παιδικού Σταθμού» κατέληξε η δήμαρχος.
Δήμητρα Κεχαγιά: «Καμία επικινδυνότητα στο κτήριο του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης»
Η πρώην δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά παίρνοντας τον λόγο τόνισε: «το 2019 ως νέα δημοτική Αρχή ενημερωθήκαμε από τις Υπηρεσίες μας για το θέμα με τις χρήσεις γης στη Νέα Πεντέλη καθώς και για τις διατάξεις του ΠΔ 1999/17. Αναρωτήθηκα εάν θα έπρεπε να συνεχίσω αυτήν την αδειοδότηση. Μίλησα με την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενημερώθηκα από τον πρώην πρόεδρο του ΟΚΠΑ Νίκο Τόλιο και δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα. Διαπίστωσα, όμως ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα στο κτήριο. Μιλάμε για έναν παιδικό σταθμό που λειτουργεί επαρκώς εδώ και 20 χρόνια».
«Η εύκολη λύση και για μένα το 2019 θα ήταν να κλείσω τον Παιδικό Σταθμό της Νέας Πεντέλης αλλά και τον Βρεφονηπιακό της Πεντέλης που είναι ακόμα πιο περίεργη ως συνθήκη (έλλειψη οικοδομικής άδειας) και γι’ αυτόν τον λόγο ενημερώσαμε τους γονείς ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα voucher. Δεν θα ήμουν εγώ, όμως η δήμαρχος που θα έκλεινε μια οποιαδήποτε δομή. Ρόλος του δημάρχου και της διοίκησης είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν δημιουργούν προβλήματα σε οικογένειες» είπε η δήμαρχος.
«Δημιουργείτε τεράστια αναστάτωση στους γονείς, αμφισβητώντας την ασφάλεια ενός κτηρίου που δεν έχει πρόβλημα στατικότητας» είπε η πρώην δήμαρχος στην νυν. « Είναι τουλάχιστον εσφαλμένο να μην ‘’βάζεις πλάτη’’ μεσούσης της σχολικής χρονιάς για να υποστηρίξεις τις οικογένειες» κατέληξε η Δ. Κεχαγιά.
Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων
«Θα ήμουν ο πρώτος που θα έκλεινε τον συγκεκριμένο Παιδικό Σταθμό εάν είχε θέμα. Είχαν γίνει έλεγχοι από την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη, το ΕΣΠΑ… Όλοι μας έδωσαν το ΟΚ για τη λειτουργία του. Δημιουργείτε τεράστια αναστάτωση σε γονείς και παιδιά και ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου και για άλλα κτήρια. Ο Α’ Παιδικός Σταθμός Μελισσίων στον οποίο μεταστεγάστηκαν τα παιδιά δεν έχει την δυνατότητα να τα φιλοξενήσει νόμιμα. Η άδειά του είναι για 60 νήπια και βρέφη. Αυτήν την στιγμή έχει 88» είπε απευθυνόμενος προς την δήμαρχο ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΠΑ και δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ») Νίκος Τόλιος.
«Σκάει μια βόμβα στα χέρια σας» τόνισε προς τη διοίκηση ο Άγγελος Παλαιοδήμος («ΠΕΝΤΕΛΗ 2020») που καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις τόνισε «το ΚΑΠΗ της Νέας Πεντέλης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος Παιδικού Σταθμού. Το ίδιο και το Αναρρωτήριο Πεντέλης. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Θα έπρεπε να είχε βγει ‘’χθες’’ πρόσκληση ενδιαφέροντος για να βρεθεί κτήριο».
«Ευθύνη έχουν όλοι όσοι πέρασαν από θέσεις διοίκησης τα τελευταία χρόνια» είπε η Γεωργία Κουρή που ζήτησε απευθυνόμενη προς τη διοίκηση «να μην φύγουν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού που έκλεισε από την ΔΚ της Νέας Πεντέλης».
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέλαβε το πάγιο αίτημά της παράταξης για «άμεσο έλεγχο όλων των κτηρίων όλων των βαθμίδων με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας» καθώς και για «κατάργηση των τροφείων και δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή για όλους».
Τέλος, ο Κώστας Αποστολίδης («ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ») στην τοποθέτησή του τόνισε «το πρόβλημα ήταν γνωστό. Έχει μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη διοίκηση που μετάφερε το θέμα άλυτο στην επόμενη» που εγκάλεσε τη νυν δημοτική Αρχή για «αστοχία» όσον αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε την ενημέρωση των γονέων των παιδιών του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης.