Tο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κλείνει 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Ενδεικτικά στον χώρο του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις, πρωινές και βραδινές, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρηση του έναστρου ουρανού και του Ήλιου, άνω των 400.000 ατόμων.
Στα πλαίσια των 30 χρόνων, για όλη την προσεχή χρονιά διοργανώνονται μια σειρά από εκδηλώσεις για το ευρύτερο κοινό. Η αρχή γίνεται το τριήμερο 12,13,14 Ιουλίου (ώρες 18.00 – 22.00) στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρατήρηση του Ήλιου, προβολή ψηφιακής ταινίας αστρονομικού περιεχομένου στον ειδικό θόλο φορητού πλανηταρίου, παρατήρηση της Σελήνης μέσω του ιστορικού τηλεσκοπίου NEWALL (κατασκευάστηκε το 1869) και παρατηρήσεις μακρινών αντικειμένων με τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα τηλέφωνα: 210 3490931 – 932 – 933, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται και για πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του Κέντρου.