Η αναμενόμενη οριστική ρήξη στους κόλπους της παράταξης του δημάρχου έμελλε να συμβεί στην πρώτη μετά την Πρωτοχρονιά τακτική συνεδρίαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου. Και μάλιστα είναι χωρίς επιστροφή, καθώς το πολιτικό «διαζύγιο» δεν είναι «κοινή συναινέσει», αλλά αντιθέτως προοιωνίζεται ακόμα και νομικές εμπλοκές, με τις συγκρούσεις, πλέον, να είναι μόνιμες και καθημερινές.
Αναμφίβολα η διοίκηση Γραφάκου εισέρχεται στον αστερισμό μιας διαρκούς αμφισβήτησης και οι αποφάσεις της σε καίρια ζητήματα θα «σκοντάφτουν» στην απώλεια της «δεδηλωμένης» και συνεχώς θα αναζητούν συναινέσεις και «συμμαχίες» εκτός των τειχών.
Ρίσκο υψηλού κινδύνου
Η απόφαση του δημάρχου να αποπέμψει τους πέντε δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική παράταξη, μεταμεσονύχτια και κατά τη δημόσια συνεδρίαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου, αναμφίβολα συνιστά από μόνη της επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου, η οποία ναι μεν θα κριθεί στην πορεία, ωστόσο φαίνεται ότι επιταχύνει εξελίξεις, που ενδεχομένως προδιαγράφουν και -ίσως πολύ σύντομα- ανασυνθέσουν σε νέα βάση το πολιτικό σκηνικό στην πόλη.
Ο ίδιος, πάντως, τον τελευταίο καιρό έδειχνε διατεθειμένος να «κόψει» με την πρώτη ευκαιρία το «γόρδιο δεσμό του», τον οποίο θεωρούσε ως τον κυρίαρχο ανασταλτικό παράγοντα της διοίκησής του. Τώρα διαμηνύει ότι η απόφασή του ήταν «μονόδρομος» και ότι πλέον δεν θα επιτρέψει «πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των δημοτών». Ταυτόχρονα, στέλνει στους υπόλοιπους συνεργάτες του μήνυμα «φυγής προς τα εμπρός, ώστε να δικαιωθεί η λαϊκή εντολή».
«Λίτσα, παραιτήσου»
Στον απόηχο της «διαγραφής» ο Μανώλης Γραφάκος απαίτησε από την Ευαγγελία Μπουσίου να παραιτηθεί από την προεδρία του ∆ημοτικού Συμβουλίου. Η ίδια δημοσίως παρέπεμψε στο άρθρο 94 του ∆ημοτικού Κώδικα με το οποίο προσδιορίζονται «δύο τρόποι εξόδου της» από την παράταξη της πλειοψηφίας: «Όποτε εγώ επιλέξω και εάν επιλέξω», εννοώντας πιθανή ανεξαρτητοποίηση, είτε μέσω διαγραφής με απόφαση των δύο τρίτων της εκλεγμένης δημοτικής ομάδας, που απαιτεί εννέα ψήφους. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή παραμένω μέλος της πλειοψηφίας και εκλεγμένη πρόεδρος του ∆ημοτικού Συμβουλίου» αντέτεινε χαρακτηριστικά η κ. Μπουσίου.
Προηγουμένως, ο δήμαρχος κατήργησε από αντιδήμαρχο Καθαριότητας τον Σεβαστό Βορέα, ο οποίος εμμέσως είχε προαναγγείλει νωρίτερα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ την παραίτησή του, ενώ ο Παναγιώτης Γκατζόλης παραιτήθηκε από προϊστάμενος των Σχολικών Επιτροπών, αφήνοντας αιχμές για την ανάθεση, υλοποίηση και κατάτμηση έργου βαφής σχολικών κτηρίων.
«Υπερασπιζόμαστε δημόσιο συμφέρον και χρηστή διαχείριση»
Με κοινή δημόσια δήλωσή τους οι κύριοι Σεβαστός Βορέας, Παναγιώτης Γκατζόλης, Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Παναγιώτης Μούστρης και Ευαγγελία Μπουσίου, αφού με νόημα επισημαίνουν ότι με την απόφαση του δημάρχου απαλλάσσονται «από τυχόν ευθύνες για ζημιογόνες προς τον ∆ήμο ενέργειες», διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγησαν και θα αγωνίζονται για τη «συνεπή και αταλάντευτη εφαρμογή προεκλογικών διακηρύξεων και δεσμεύσεων με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τη χρηστή διαχείριση των δημοτικών εσόδων, το σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες και την εξυπηρέτηση των προβλημάτων των συμπολιτών μας».
Η αρχή της ρήξης
Η πρώτη δημόσια σύγκρουση εκδηλώθηκε μετά την πρόθεση του Μ. Γραφάκου να δημοπρατήσει με απευθείας ανάθεση το έργο κατασκευής αγωγού ομβρίων, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής συμφωνίας με τη Νομαρχία. Με πρωτοβουλία της Ε. Μπουσίου και με τη συλλογή υπογραφών, συγκαλείται έκτακτο Συμβούλιο, παρουσία της αρμόδιας αντινομάρχου, η οποία παραπέμπει στη ρήτρα της προγραμματικής για διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, τον οποίο τελικά ομόφωνα αποφασίζει το συμβούλιο, αφού προηγουμένως είχε «διακρατήσει» τη σχετική αρμοδιότητα από τη ∆ημαρχιακή Επιτροπή. Το γυαλί άρχισε να ραγίζει και σχεδόν όλοι διέβλεπαν ότι μια σταγόνα θα ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι…
Η δημόσια αποπομπή
Η οριστική ρήξη επήλθε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και αφού προηγουμένως είχε συζητηθεί, «αναίμακτα» τουλάχιστον, η ενημέρωση επί της εξέλιξης της πορείας του έργου των ομβρίων, που τελικά θα γίνει με ευθύνη της Νομαρχίας. Όταν, όμως, οι πέντε σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως και η αντιπολίτευση, αρνήθηκαν να ψηφίσουν την προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση για έργα και δράσεις της κοινής αναπτυξιακής εταιρείας με τον ∆ήμο Νέας Πεντέλης, υποστηρίζοντας ότι εκχωρούνται σημαντικές εξουσίες του ∆ημοτικού Συμβουλίου, ο Μανώλης Γραφάκος, έντονα εκνευρισμένος, ανακοίνωσε την αποπομπή τους από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας.
Η πρώτη παρενέργεια
Ο πρώτος αντίκτυπος της αποπομπής είχε ως αποτέλεσμα να καταψηφιστεί η πρόταση του δημάρχου για τον ορισμό στην προεδρία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού της συμβούλου Φωτεινής Μαρκαντώνη (φωτό). Ο κ. Γεώργιος Ζαφειρόπουλος αντιπρότεινε την κ. Πιτσικουλάκη, πρόταση που υπερίσχυσε, αφού κρίθηκε με τη διπλή ψήφο της προέδρου Ευαγγελίας Μπουσίου. Ωστόσο, η εκλεγείσα την επομένη υπέβαλε την παραίτησή της.