Το κεφάλαιο «αντιπλημμυρικά έργα», μετά από θυελλώδεις αντεγκλήσεις, που προκάλεσαν βαθύ ρήγμα στη διοίκηση Γραφάκου, έκλεισε τελικά ως προς τη διαδικασία. Θα είναι ανοικτός με διαπαραταξιακή εποπτεία και όχι κλειστός μειοδοτικός που είχε προκρίνει ο δήμαρχος. Άφησε, ωστόσο, ανοικτές πληγές, οι οποίες μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν θα επουλωθούν ή θα κατατρέχουν σχέσεις και μελλοντικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα, εξ αρχής υπέκρυπτε ότι όλα θα ξεκαθάριζαν εκείνο το βράδυ. Γραπτή εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης δεν υπήρχε, με τον Μανώλη Γραφάκο να ζητεί δεκαπενθήμερη αναβολή, επικαλούμενος αναγκαστική επικαιροποίηση της μελέτης και γνωστοποιώντας την απόφαση του συνδυασμού της πλειοψηφίας για ψήφο κατά συνείδηση.
Η πρότασή του προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Τόλιο να ζητά τη λήψη απόφασης εδώ και τώρα για ανοικτό διαγωνισμό. Αντίθετη με την αναβολή δήλωσε και η Ευαγγελία Μπουσίου, που εισηγήθηκε διαπαραταξιακή εποπτεία του έργου, ενώ απαντώντας σε αίτημα δημοτών να γίνει το έργο γρηγορότερα (κατατέθηκε ενυπόγραφα στο προεδρείο), τόνισε: «Όλοι θέλουμε να γίνει το έργο, αλλά με απόλυτα διαφανείς όρους για να κοιταζόμαστε αύριο όλοι στα μάτια…».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της κλειστής μειοδοτικής διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για επιλογή που δεν αμφισβητεί την ηθική υπόσταση και αξιοπρέπεια κανενός και προπαντός της διοίκησης. «Πιστεύω και εμμένω στη διαδικασία αυτή, καθώς είναι συμφέρουσα και εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του έργου τουλάχιστον κατά 8 μήνες γρηγορότερα». Επιπλέον εξέφρασε φόβους ότι «με τον ανοικτό διαγωνισμό τυχόν έκπτωση του εργολάβου μικρότερη από 20% θα απαιτήσει νέα χρηματοδότηση του έργου, ενώ τυχόν αδυναμία του να το ολοκληρώσει στις χρονικές προθεσμίες, θα επιβαρύνει δραματικά την καθημερινότητα των πολιτών».
Δεσμευτική ρήτρα
Το σκηνικό της συνεδρίασης άλλαξε όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα η αρμόδια αντινομάρχης Χαρά Κεφαλίδου, δηλώνοντας ότι προσήλθε για να διευκρινιστούν και αποκατασταθούν «ευαίσθητα ζητήματα», παρότι, όπως είπε, ο δήμαρχος την ενημέρωσε για την πρόθεση της διοίκησης να εισηγηθεί αναβολή του θέματος. Στην καταλυτική της παρέμβαση αποσαφήνισε ότι η προγραμματική συμφωνία της Νομαρχίας με τον Δήμο εμπεριέχει αμοιβαία και δεσμευτική ρήτρα, τόσο για το αντικείμενο του έργου, όσο και για τη διαδικασία ανάθεσης.
«Είναι μονόδρομος ο ανοικτός διαγωνισμός, προβλέπεται ρητά στη σύμβαση και εάν επιλέξετε διαφορετική διαδικασία, όπως άλλωστε έχετε κατά τον νόμο δικαίωμα, πρέπει να υπάρξει τροποποίηση, που θα επιφέρει πρόσθετη χρονική καθυστέρηση», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι κλειδωμένη: «Τα κονδύλια υπάρχουν, είναι δεσμευμένα και διαθέσιμα».
Επιπλέον, η κ. Κεφαλίδου δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την «αντιδεοντολογική» στάση του δημάρχου να επικοινωνεί με τεχνοκράτες υπαλλήλους της Νομαρχίας και όχι με τους πολιτικούς προϊσταμένους, ενώ ανέγνωσε όλη την αλληλογραφία που υπήρξε από την ημέρα που ζητήθηκε λίστα με εταιρείες που εκτελούν υδραυλικά έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όμορους δήμους. «Κακώς δόθηκε απάντηση από τους υπαλλήλους μας. Μόλις έλαβα γνώση απέστειλα απανωτές διορθωτικές επιστολές. Η Νομαρχία δεν επιβάλλει εργολάβους. Όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδοτεί γίνονται με διαφάνεια και με ανοικτούς διαγωνισμούς».
Η μνημόνευση της «λησμονημένης» ρήτρας έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αίθουσα, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι «δεν ετέθη και ούτε διαβιβάστηκε εγγράφως τέτοιο ζήτημα και ότι υπάρχει διαφορετική νομική ερμηνεία» γι' αυτό και, όπως είπε, ζητήθηκε και κλείστηκε ραντεβού με την κ. Κεφαλίδου, ώστε να αποσαφηνιστεί.
«Επιχειρήθηκε παραβίαση της σύμβασης. Πλήττεται η αξιοπιστία του Δήμου. Υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης για τον δήμαρχο», σχολίασε ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, που έκανε λόγο για «παιδικές ασθένειες», την ώρα που η αυτοδιοίκηση μάχεται για πρόσθετες αρμοδιότητες και πόρους.
Ο Τάσος Καρατζής, αφού αμφισβήτησε εκ νέου τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του έργου, που δεν διασφαλίζει, όπως είπε, τη διαφάνεια και την ποιότητα, έκανε λόγο για καταφανείς ενδείξεις ενός «στημένου διαγωνισμού».
«Η διαδικασία που πρόκρινε η διοίκηση αντικρούει σαφέστατα τη σύμβαση», επισήμανε ο Νίκος Τόλιος, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος «οφείλει συγνώμη».