Αφετηρία για να επουλωθεί το ρήγμα του παρελθόντος με ενωτικούς πλέον βηματισμούς ή απαρχή νέων εσωκομματικών τριβών με αντίστοιχους κλυδωνισμούς στην αυτοδιοικητική παρουσία της κυβερνητικής παράταξης στον Δήμο; Το δίλημμα αυτό κυριαρχεί αναπόφευκτα, πίσω από τις διεργασίες για την ανάδειξη του προέδρου και των εννέα μελών της Τοπικής Επιτροπής Μελισσίων, καθ' οδόν προς το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Από την εποχή του ρήγματος έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει η «γαλάζια» κυριαρχία, από την πρώτη μάλιστα Κυριακή, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και η δημόσια επαναπροσέγγιση του Μανώλη Γραφάκου με τον Γιώργο Καρβουνάκη. Δύο παράμετροι που, ούτως ή άλλως, συνηγορούν στην ενίσχυση της ενότητας και στη δυναμική παρουσία του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και όχι μόνο.
Οι εσωκομματικές κάλπες «στήνονται» την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαΐου και μέχρι στιγμής τρεις είναι οι υποψήφιοι που φέρονται να διεκδικούν την προεδρία της δημοτικής οργάνωσης (η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας έληγε χθες αργά το απόγευμα): ο απερχόμενος πρόεδρος Παναγιώτης Μούστρης (δημοτικός σύμβουλος) και οι κ.κ. Γεώργιος Κουδούνης (οικονομολόγος) και Μιλτιάδης Παπαδάκης (εκπαιδευτικός).
Εκλογική διαδικασία
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής και οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα. Εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν περισσότερα από 500 ενεργά μέλη. Σημειώνεται ότι καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε επί του εκλογικού καταλόγου της οργάνωσης. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος «δικαίωμα εκλέγειν» έχουν όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του μέλους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. «Δικαίωμα εκλέγεσθαι» έχουν όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2006.
Η δήλωση της υποψηφιότητας για το αξίωμα του πρόεδρου, που εκλέγεται απευθείας, πρέπει να προσυπογράφεται από είκοσι μέλη της οργάνωσης, διαφορετικά απορρίπτεται. Όσοι το μετανιώσουν μπορούν να αποσύρουν εγγράφως την υποψηφιότητά τους μέχρι τις 4 Μαΐου. Εάν ο πρώτος επιλαχών υποψήφιος πρόεδρος συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 20% επί των ψηφισάντων, τότε αυτοδικαίως εκλέγεται μέλος της Τοπικής Επιτροπής, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται ένας μόνο σταυρός προτίμησης, διαφορετικά το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται. Για τα υποψήφια μέλη της Τοπικής Επιτροπής απαιτούνται τρεις σταυροί, ενώ ισχύει και η ποσόστωση του φύλου επί των εκλεγομένων μελών.
Αν οι φάκελοι που βρεθούν στην κάλπη είναι περισσότεροι από το συνολικό αριθμό των ψηφισάντων, η εφορευτική επιτροπή καταστρέφει, χωρίς ν' ανοίξει, όσους δεν έχουν τη σφραγίδα και τη μονογραφή του πρόεδρου της. Αν και πάλι οι φάκελοι βρεθούν περισσότεροι, τότε η εφορευτική επιτροπή τους αφαιρεί. Σκίσιμο ή σημείο πλην των σταυρών προτίμησης καθιστούν το ψηφοδέλτιο άκυρο. Αν υπάρχει ισοψηφία μεταξύ των υποψηφίων, ο «τυχερός» αναδεικνύεται με κλήρωση.
Στις 3 Ιουνίου θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων και των μελών των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) και δύο εβδομάδες αργότερα (στις 17 Ιουνίου) οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων (συνέδρων) για το 7ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 6-8 Ιουλίου.
«Ενότητα και συστράτευση»
«Η εκλογική νίκη της Ν.Δ. αποτελεί τον κοινό μας στόχο», τονίζει στην «Α» ο Παναγιώτης Μούστρης, ο οποίος «κρατούσε τα ηνία» της δημοτικής οργάνωσης (πρόεδρος επί δύο θητείες) στα «πέτρινα» χρόνια, συμμετείχε στην αλλαγή του σκηνικού και δηλώνει ότι «δικαιούται και τρίτη θητεία». Ταυτόχρονα, όμως, καλεί τους «όψιμους Ηρακλειδείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες με ξένα δεκανίκια» να σταματήσουν να εμπλέκουν τον δήμαρχο στις εσωκομματικές διαδικασίες, καθώς, όπως λέει, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία. «Ουδείς εκ των υποψηφίων έχει δικαίωμα να μονοπωλεί τη στήριξη του δημάρχου, τον οποίο όλοι μαζί εκλέξαμε και όλοι στηρίζουμε στο δύσκολο έργο». Επιπλέον, απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέλη της οργάνωσης να προσέλθουν μαζικά στις κομματικές αρχαιρεσίες, ανεξαρτήτως προτίμησης προσώπων, προκειμένου με τη συμμετοχή τους να στείλουν «μήνυμα ενότητας και συστράτευσης» στον κοινό αγώνα για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές. «Προσωπικά παράπονα ή πικρίες και ιδιοτέλειες δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθεια αυτή και πρέπει να παραμεριστούν», καταλήγει ο κ. Μούστρης.
«Στοίχημα της νέας γενιάς»
«Στις εσωκομματικές εκλογές έχω την τιμή να διεκδικώ, μαζί με αξιόλογα στελέχη της παράταξής μας, την προεδρία της Τοπικής Οργάνωσης Μελισσίων. Τη θέση αυτή τη διεκδικώ διότι θέλω να υπηρετήσω το στοίχημα της νέας γενιάς που επιθυμεί να πορευθεί με αισιοδοξία για το μέλλον, με νέες ιδέες, πρωτοποριακές προτάσεις, σαφείς πολιτικές, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Για μια Νέα Δημοκρατία που όλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό και πρόεδρό μας Κώστα Καραμανλή, οραματιζόμαστε. Σε αυτή την πορεία χρειάζεται να είμαστε όλοι ενωμένοι. Με την προοπτική και την πίστη ότι στη νέα εποχή τα νέα στελέχη θα δώσουν ένα ηχηρό παρών, δεσμεύομαι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την επιτυχία των υψηλών στόχων της παράταξης. Ζητώ να με τιμήσετε με την ψήφο σας για μια Νέα Δημοκρατία αξιοπρέπειας, δυναμισμού και υπερηφάνειας».
«Χέρι» στους πόρους των ΟΤΑ
«Χέρι» στον βασικό θεσμοθετημένο πόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, μειώνοντας σε 19,5% από 20% το ποσοστό που αποδίδεται στους ΟΤΑ από τον φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
Με πρόσχημα την εξασφάλιση των κονδυλίων για την πληρωμή των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες, το υπουργείο Eσωτερικών προωθεί τροπολογία με την οποία επέρχεται μείωση των εσόδων, και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2007.
Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι την ετήσια δαπάνη των 110 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των καθαριστριών που μονιμοποιούνται, θα καλύψει το υπουργείο Παιδείας, μέσω του προϋπολογισμού του.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), ο οποίος έκανε λόγο για «θεσμική μείωση των πόρων με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο» από την κυβέρνηση.
«Απέναντι στο αίτημα της αυτοδιοίκησης για αύξηση των πόρων και στη δραματική οικονομική κατάσταση των δήμων, η κυβέρνηση απαντά με μείωση του ποσοστού των θεσμοθετημένων πόρων, ενέργεια πρωτοφανής, η οποία δεν έχει προηγούμενο», υπογράμμισε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.
«Προϋποθέσεις επιτυχίας του πολιτικού manager»
Ο πολιτικός manager, εκτός του ήθους, των γνώσεων και της εμπειρίας, θα πρέπει να διαθέτει και άλλα στοιχεία, που αναφέρονται στην ανθρώπινη προσωπικότητα, και είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του έργου του.
Βασικά θα πρέπει να επιτύχει την κοινωνική-ανθρώπινη-προσέγγιση προς όλο τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι πράγματι η αληθινή προσπάθει΄a του και ο στόχος του είναι η προαγωγή της ανθρώπινης υπόστασης.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο πολιτικός manager μοιάζει με τον πολιτικό επιστήμονα, όπως ο λογιστής με τον επιχειρηματία.
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται σωστή αξιολόγηση και εκτίμηση των προσώπων που επιδιώκουν να παίξουν τον ρόλο του πολιτικού manager.
Έτσι ώστε να υπάρξει η «έξωθεν καλή μαρτυρία», που θα συμβάλλει στην επιτυχία τους.
Γ. Κουδούνης
Νομικός-οικονομολόγος
Yποψήφιος για την προεδρία της Δ.O. N.Δ. Mελισσίων