Ερωτήσεις για μεγάλα ζητήματα των Μελισσίων κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Δημοσθένη Παπακωνανταντίνου «Μελίσσια – Συμμετοχή – Ανάπτυξη», οι οποίες απαντήθηκαν από τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μαΐου, πριν τη συζήτηση για την ΑΜΝΕΠ.
Ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου έθεσε σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν στη δεντροφύτευση της Πεντέλης από τους Δήμους Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, ρώτησε:
«α) Γιατί έγινε ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου;
β) Πόσο κόστισε στον Δήμο;
γ) Ποιοι έκαναν τις δενδροφυτεύσεις;
δ) Πόσα δενδρύλλια φυτεύθηκαν και ποιοι τα προσέφεραν;
ε) Γιατί ζητήθηκαν χρήματα ή δενδρύλλια από Συλλόγους;
στ) Αν ο επηρεασμός οποιασδήποτε μορφής εξουσίας στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αποτελεί στοιχείο παραβίασης της δημοκρατικής νομιμότητας (σ.σ. αναφορά σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας)».
Ο κ. Γραφάκος, απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος, ανέφερε εξαρχής ότι δεν σχολιάζει ρεπορτάζ, ενώ για την ουσία της ερώτησης, τόνισε ότι, περιμένοντας το «πράσινο φως» της Νομαρχίας για την αναδάσωση, δεν υπήρχε χρόνος να συζητηθεί το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπήρχε αναγκαιότητα να είναι θέμα ημερήσιας διάταξης, αφού ο Δήμος δεν δαπάνησε χρήματα γι’ αυτή τη δράση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλες χορηγίες.
Παράλληλα, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ραλλού Τραγέλλη δήλωσε ότι η πρόσκληση στους συλλόγους να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση, έχοντας ένα κομμάτι με τ’ όνομά τους, ήταν αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, με την οποία ο δήμαρχος δεν συμφώνησε κι η ενέργεια αυτή δεν περπάτησε.
Η δεύτερη ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου είχε ως θέμα τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται στην Πεντέλη από τα φλοιοφάγα έντομα: «Τι γίνεται με την προσβολή εκατοντάδων πεύκων στην περιοχή των Β. Προαστίων και των Μελισσίων φυσικά, από το φλοιοφάγο έντομο (Orthotonicus Erosus). Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος έως τώρα και τι προτίθεται -αν προτίθεται- να κάνει;», ήταν τα σχετικά ερωτήματα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σχετική αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας για το θέμα, για να δηλώσει στη συνέχεια ότι το πρόβλημα έχει ήδη καταγραφεί κι αναμένεται απάντηση από το Δασαρχείο, για να κοπούν τα άρρωστα δέντρα. «Αυτή φαίνεται να είναι η μόνη λύση μέχρι στιγμής. Ήδη έχουμε 70 άρρωστα δέντρα στο ΝΙΕΝ. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Μελίσσια είναι η βαμβακίαση. Στο Παπαδημητρίου έχουμε μετρήσει 150 προσβεβλημένα δέντρα!», ανέφερε ο κ. Μ. Γραφάκος.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στην άτυπη μετατροπή του Πευκοδάσους σε χώρο στάθμευσης και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο Δήμος. «Παραγγείλαμε και τοποθετουμε μικρά, πράσινα κολωνάκια, που θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχους χώρους, για ν’ αποτρέψουμε την παράνομη στάθμευση», απάντησε ο κ. Γραφάκος.
Στ’ ακίνητα του Δήμου που έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο ιδιώτες και πότε θα αρχίσουν οι ενέργειες προσβολής των εν λόγω πράξεων; αναφερόταν η επόμενη ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος.
Ο κ. Γραφάκος, από την πλευρά του, παραδέχτηκε το πρόβλημα και παρέθεσε ακίνητα των οποίων αμφισβητείται η κυριότητά τους, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι δράσεις των υπηρεσιών για να μπει μια τάξη σε αυτές τις υποθέσεις.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τη διοίκηση σχετικά με το λεωφορείο 410, που από τον Δεκέμβριο δεν περνά από το κέντρο του Αμαρουσίου, αλλά από την Αγίου Κωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι ο ίδιος γίνεται δέκτης παραπόνων από Μελισσιώτες.
«Το γνωρίζω το θέμα. Πράγματι και σε μένα πολλοί δημότες έχουν παραπονεθεί για το 410. Έχουμε μιλήσει με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ και θα βρούμε λύση», ήταν η απάντηση από την πλευρά του κ. Γραφάκου.
Τάνια Κατσάνη