Δώδεκα μήνες «φαγούρας»
Η οριστική ρήξη των «6» -στην πραγματικότητα των 5 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γιώργου Ζαφειρόπουλου– κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα των Μελισσίων. Οι «πέντε» μετακόμισαν τελικά στα έδρανα της μειοψηφίας, η οποία κράτησε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς υψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη διοίκηση, σε μια σειρά θεμάτων, με πρώτο και κύριο τη διαχείριση των οικονομικών.
Πήραν διαζύγιο
Η αμετάκλητη άρνηση του δημάρχου Μανώλη Γραφάκου να υποστηρίξει την εκλογή της Κατερίνας Χριστοφιλοπούλου ως προέδρου του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση της κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «διασπαστικά φαινόμενα, παρασκήνιο και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» στη διαδικασία εκλογής κατά τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου. Και παρά το γεγονός ότι η Ευαγγελία Μπουσίου δεν επέμεινε στην παραίτηση που είχε ανακοινώσει σε εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση, η τυπική συνύπαρξη των διαφωνούντων με τη διοίκηση Γραφάκου δεν κράτησε παρά μέχρι τον Μάιο, οπότε επισημοποιήθηκε τελικώς το «διαζύγιο» των εναπομεινάντων τεσσάρων (Σεβαστός Βορέας, Παναγιώτης Γκατζόλης, Παναγιώτης Μούστρης, Ευαγγελία Μπουσίου).
Στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης και αποχώρησης από τον συνδυασμό ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούσαν πλέον να παρέχουν άλλοθι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, στην καταστρατήγηση της λειτουργίας του Δήμου και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες».
«Διαζύγιο» βέβαια είχαμε και στον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ με την ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου Ελένης Πολίτη, η οποία και δέχτηκε δριμεία κριτική από τον επικεφαλής του συνδυασμού Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου.
Ποδηλατόδρομος «γιοκ»
Οι εξαγγελίες για ποδηλατόδρομο στα Μελίσσια έμειναν τελικά στα χαρτιά, μιας και παρά τις πολύωρες συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η μειοψηφία (πλην της ΔΑΣ), καταψήφισε τελικά, στις 29 Ιουνίου, το έργο κατασκευής του. Η μείζων μειοψηφία υπό τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου αντέκρουσε το εγχείρημα υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει πιθανότητα να προλάβει τη χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα εάν ξεκινήσει, την υλοποίησή του θα την πληρώσει ο Δήμος». Το μπλοκάρισμα της μειοψηφίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου ο οποίος την χαρακτήρισε «συντηρητική συμμαχία αξιωματικής αντιπολίτευσης – διαγραφέντων συμβούλων», κατηγορώντας την για σωρεία έργων που δεν προχώρησαν στην πόλη εξαιτίας της.
Αναφερόμενος δε στα επιχειρήματα του κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Του θυμίζουμε μόνο ότι το δίκτυο του ποδηλατοδρόμου, που χρηματοδοτείται πλήρως από το υπ. Μεταφορών, ήταν μελέτη της δικής τους διοίκησης, ότι ο ίδιος εμποδίζει τις αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν προτείνει ο μελετητής κι η επιτροπή και ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι απολύτως εξασφαλισμένη κι όχι αβέβαιη όπως κινδυνολογεί».
«Όχι» και στον ΟΚΑΝΑ
Παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ομονόησαν -κόντρα στη συνήθη πρακτική τους- στο «όχι» στην πιθανή μετεγκατάσταση μονάδας του ΟΚΑΝΑ στα Μελίσσια, η άρνηση αυτή άφησε μια πικρή γεύση κι ένα προβληματισμό για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας να διαχειριστεί φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο σχετικό ψήφισμα πάντως που κατατέθηκε από τον Δήμο Μελισσίων στο υπουργείο Υγείας στις 26 Ιουνίου σημειώνεται ότι η μεταστέγαση δεν θα ήταν επιθυμητή κυρίως γιατί «τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, πολύ κοντά σε σχολεία» και γιατί «τα Μελίσσια ως πόλη έχουν επιβαρυμένο παρελθόν και πολλά θύματα, έτσι οι πολίτες φοβούνται πισωγύρισμα».
Μετωπική σύγκρουση για τα οικονομικά του Δήμου
Από τον Σεπτέμβριο, οπότε η μειοψηφία (πλην ΔΑΣ) προσέφυγε τόσο στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στον Εισαγγελέα για «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του Δήμου, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, οι αντεγκλήσεις για τη διαχείριση των οικονομικών πυροδότησαν σταθερά το κλίμα πόλωσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφορμή για να έρθει το θέμα στο προσκήνιο αποτέλεσε η μαρτυρία του ταμία του Δήμου Γ. Ρέγγη ότι «δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τον δήμαρχο να προβαίνει σε πληρωμές χωρίς θεωρημένα εντάλματα, σε καταβολές χωρίς νόμιμη αιτία και παραστατικά, σε μετρητά μάλιστα, τόσο προς τον ίδιο τον δήμαρχο όσο και προς τρίτα νομικά, αλλά και φυσικά πρόσωπα, πάντοτε κατά προτροπή ή διαταγή του δημάρχου».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος ξιφούλκησαν επανειλημμένως για το θέμα, με τον πρώτο να ζητά από τον κ. Γραφάκο να εκχωρήσει τον έλεγχο των οικονομικών και του ταμείου σε διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία όμως δεν θα μπορούσε να συμμετέχει, κάνοντας λόγο αφ’ ενός για χρήματα που δίνονται σε αλλότριους σκοπούς απ΄ αυτούς για τους οποίους έχουν εισπραχθεί και αφ’ ετέρου «για πληρωμές μετρητών προς κάθε αναξιοπαθούντα». Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου ο Δήμος χρωστά «1 εκατ. ευρώ, ενώ 1,3 εκατ. ευρώ δεν είναι ταμειακώς εντάξει και περίπου 380.000 λείπουν από το ταμείο».
Σκληρή απάντηση Γραφάκου
Στην απάντησή του ο συνδυασμός Γραφάκου ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ χαρακτήρισε μικροπρεπή και αντιδεοντολογική τη συμπεριφορά Παπακωνσταντίνου: «Γνώριζε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ότι ο δήμαρχος, με προσωπική του ευθύνη, πληρώνει τις υποχρεώσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου, επειδή ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ψηφίσει ακόμα τους αντίστοιχους κωδικούς στον προϋπολογισμό του Δήμου.