Αγώνας διαρκείας για το Πεντελικό
Οποιαδήποτε αναφορά στα πεπραγμένα του Δήμου Πεντέλης κατά το 2009 αναπότρεπτα συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης του Πεντελικού περιβάλλοντος. Μια προσπάθεια που δοκιμάστηκε τόσο στην αποκατάσταση των καμένων, όσο και στην καταστολή της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου, που δυστυχώς αποδείχτηκε χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου».
Εν αρχή ην η δεντροφύτευση
«Όπου εσείς βάζετε φωτιά, εμείς θα φυτεύουμε ένα δέντρο». Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες των πολιτών που ανηφόρισαν στις 25 Ιανουαρίου του 2009 στον Κοκκιναρά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δημήτρη Στεργίου- Καψάλη, προέδρου του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού) και δημάρχου Πεντέλης για τη φύτευση 40.000 δεντριλίων, εκεί όπου οι πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων είχαν αφήσει μαύρη γη.
Η μαζική και αυθόρμητη προσέλευση του κόσμου, αλλά και η ανταπόκριση δεκάδων φορέων από όλη την Αττική, όχι μόνο συνέβαλε στο να πρασινίσει ο Κοκκιναράς μέσα σε λίγες ώρες, αλλά κυρίως αναγέννησε την προσδοκία ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, ότι δεν θα μείνουν “same as it ever was”, νυν και αεί, όπως θα προσέθετε ο Σαββόπουλος.
Και η προσδοκία επαναβεβαιώθηκε και στην επόμενη δεντροφύτευση, στις 15 Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με επίσης μεγάλη επιτυχία, αλλά και στις δύο εκστρατείες «ξεδιψάσματος» των μικρών δέντρων που ακολούθησαν μέχρι τον Ιούλιο. Γι΄ αυτό ακριβώς ό,τι ακολούθησε τον Αύγουστο ρήμαξε, όχι μόνο το πολύπαθο Πεντελικό βουνό, αλλά και την ελπίδα ότι κάποιοι πήραν το μήνυμα. Τελικώς, αποδείχτηκε ότι κάποιοι δεν το είχαν λάβει… \
Και το χειρότερο δεν είναι ότι εκώφευσαν οι καταπατητές, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι έφτασε η «υποτιμημένη» φωτιά στο Γραμματικό να κάνει στάχτη 30.000 στρέμματα δάσους στη ΒΑ Αττική, καταστρέφοντας ταυτόχρονα 14 δήμους και αποκαλύπτοντας προκλητική γύμνια σε επίπεδο λειτουργίας πολιτικής προστασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων.
Δεν εισακούσθηκε ο δήμαρχος
Εξαιρετικά οδυνηρό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις το Μάιο, στην έναρξη του σχεδίου πρόληψης και πυρασφάλειας της Πεντέλης, ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης προειδοποιούσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια νέων απωλειών» και πρόκρινε εκ νέου ως κυρίαρχο δόγμα την πρόληψη «με διαχείριση δασών, σε 24ωρη βάση επιτήρησή τους και άμεση επέμβαση τμημάτων, το αργότερο στα πρώτα πέντε λεπτά από την εκδήλωση εστίας φωτιάς».
Στο τέλος της χρονιάς τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια, όπως τα εξέθεσε ο κ. Στεργίου για λογαριασμό του ΣΠΑΠ στο πρόσφατο υπόμνημα που απέστειλε στην υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και αφορούν:
● Στην ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού πλαισίου για το τι είναι πραγματικά δάσος σήμερα και τι είναι οικιστικός ιστός, με παράλληλη εξέταση της νομιμότητας των οικοδομών και της αναστρεψιμότητας της κατάστασης, με σκοπό να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στις εκτός σχεδίου περιοχές.
● Στην άμεση υπογραφή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πεντέλης και τη σύσταση φορέα αναδασώσεων της νότιας και νοτιοανατολικής πλευράς του Πεντελικού, που θα πάρει άμεσα τις έτοιμες μελέτες δενδροφυτεύσεων.
● Και επιπλέον στη δημιουργία ενός πλέγματος γεωτρήσεων στις περιοχές που θα αναδασωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί το πότισμα των φυτών για την πρώτη διετία μετά τη φύτευση.