Στα χέρια της Διαχειριστικής Αρχής είναι από τις 14 Μαΐου τα στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση από τον Δήμο Πεντέλης τριών έργων ακαθάρτων, ενταγμένων στο ΠΕΠ 2000 – 2006.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Η Αρχή θα ελέγξει αν νόμιμα ο Δήμος χρέωσε τους δημότες για την κατασκευή των έργων αποχέτευσης, τη στιγμή που αυτά ήταν ενταγμένα στο ΠΕΠ, είχε εγκριθεί δηλαδή για την υλοποίησή τους κοινοτική χρηματοδότηση.
Ο προϊστάμενος του τμήματος επιτόπιων επαληθεύσεων της Διαχειριστικής Αρχής Δημήτρης Γουργιώτης -πραγματοποίησε ο ίδιος τον έλεγχο- υποστήριξε μιλώντας στην «Α», στις 26 Μαΐου, είπε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για την έκδοση του προσωρινού πορίσματος, το οποίο θα τεθεί υπ’ όψη του Δήμου Πεντέλης. Άλλο τόσο διάστημα θα έχει ο Δήμος στη διάθεσή του για την υποβολή τυχόν ενστάσεων. Το πόρισμα θα οριστικοποιηθεί μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής.
Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν τα στοιχεία που έχει η Αρχή στη διάθεσή της είναι επαρκή ή αν παρίσταται ανάγκη συμπληρωματικού έλεγχου.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουμε να προκαταλάβουμε τ’ αποτελέσματα του πορίσματος, σημειώνοντας ότι αφ’ ενός η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή και αφ’ ετέρου ότι δεν πρέπει να συγχέεται με την αντίστοιχη των Μελισσίων.
«Οι δύο περιπτώσεις έχουν ομοιότητες, αλλά και διαφορές. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαχειριστικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή», υποστήριξε ο κ. Γουργιώτης. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αρμοδιότητα κι ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής είναι η διαφύλαξη του Κοινοτικού Δικαίου.
Στο ερώτημα της «Α» πώς εξηγείται το γεγονός ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και το υπουργείο Εσωτερικών δικαίωσαν, με έγγραφά τους, την επιλογή του Δήμου να χρεώσει τους δημότες, ο κ. Γουργιώτης υποστήριξε ότι η απάντηση είναι αντίστοιχη του ερωτήματος που τίθεται. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο συστατικός της ΕΥΔΑΠ νόμος
1068/80 ορίζει σαφώς σε ορισμένα άρθρα ότι ο εκάστοτε δήμος οφείλει να επιβάλλει τέλη.
Στο τι μέλλει γενέσθαι, αν το πόρισμα καταδείξει ότι κακώς εισπράχτηκαν τα χρήματα από τον Δήμο, ο κ. Γουργιώτης σημείωσε ότι η δημοσιονομική διόρθωση, η επιστροφή δηλαδή των χρημάτων στους δημότες, είναι μόνο μια από τις επιλογές που υπάρχουν. Προτίμησε όμως να μην αναφερθεί στις υπόλοιπες.
Αν κάποιοι δημότες προσφύγουν στις Βρυξέλλες και δικαιωθούν, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει τα σχετικά κονδύλια στα κοινοτικά ταμεία.
Προσφυγές από το 2004
Ορισμένοι βέβαια έχουν προσφύγει ήδη από το 2004 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δηλώνοντας πεπεισμένοι ότι κακώς χρεώθηκαν οι ίδιοι, αφού στα έργα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια δεν μπορεί να ισχύσει η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Είναι απορίας άξιο πάντως το γεγονός ότι, έξι χρόνια μετά τις πρώτες προσφυγές, δεν έχει ακόμα ορισθεί δικάσιμος για την υπόθεση.
Ο κ. Χρήστος Μπελεσιώτης εκ των προσφυγόντων, δικηγόρος ο ίδιος, υπογραμμίζει πάντως ότι η καθυστέρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πάγιων καθυστερήσεων που καταγράφονται στο Πρωτοδικείο.