Συνάντηση με στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής είχε πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής του συνδυασμού Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Μανώλης Γραφάκος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του ΕΣΠΑ και για τις δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι της Αττικής να χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις τους από κοινοτικά κονδύλια.
Για τα συμπεράσματά του από τη συνάντηση αυτή ο κ. Γραφάκος δημοσίευσε άρθρο στο νέο προσωπικό του ιστολόγιο (Blog) www.manolisgrafakos.blogspot.gr.
Το άρθρο έχει ως εξής:
«Το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται. Οι δυνατότητες που θα έχουν οι Δήμοι μετά το 2014 να χρηματοδοτήσουν έργα τους.
Πριν μερικές μέρες συναντήθηκα με στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής, αρμόδια για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων από κοινοτικά κονδύλια.
Από τη συνάντηση υπήρξαν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για την πορεία του ΕΣΠΑ, που λήγει σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων στις 31/12/2013 και λάβαμε χρήσιμη πληροφόρηση για το νέο πρόγραμμα που θα αφορά την περίοδο 2014 -2020, καθώς και για άλλες δυνατότητες που παρουσιάζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να χρηματοδοτήσει έργα.
Επιγραμματικά τα βασικότερα συμπεράσματα από τη συνάντηση είναι:
ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Μέχρι 31/12/2012 μπορούν να εντάσσονται έργα για χρηματοδότηση.
Το ΕΣΠΑ αφορά την περίοδο 2007 – 2013 και ολοκληρώνεται σε 16 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουν να στενεύουν τα περιθώρια των Δήμων να χρηματοδοτήσουν έργα τους από χρήματα του ΕΣΠΑ.
Για να έχουν πιθανότητες οι Δήμοι να χρηματοδοτήσουν έργα από το ΕΣΠΑ, αυτά πρέπει να είναι απολύτως ώριμα και να μην έχουν κανένα πολεοδομικό ή τεχνικό εμπόδιο για την ολοκλήρωσή τους.
Λιγότερα χρήματα για την Αττική την περίοδο 2014 – 2020. Έμφαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα εστιασμένα στην καινοτομία.
Μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014 – 2020. Όμως θα είναι σημαντικά μικρότερο για την Αττική (περίπου το 50% του ΕΣΠΑ) και αυτό γιατί η Αττική θα θεωρείται ανεπτυγμένη περιφέρεια, άρα θα δικαιούται λιγότερα χρήματα.
Επιπλέον τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα πρέπει να δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία, να είναι βιοκλιματικά και να προσφέρουν ολοκληρωμένες διαχειριστικές λύσεις.
Οι Δήμοι λοιπόν από τώρα πρέπει να αρχίζουν να ετοιμάζουν πλήρεις και ώριμες μελέτες, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να είναι έτοιμοι από το 2014 και μετά να τις υποβάλλουν για να αξιολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν.
Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το πρόγραμμα JESSICA μέχρι την 30/6/2015.
Ανεξάρτητα από το ΕΣΠΑ και το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2020, ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορούν οι Δήμοι να χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα έργα αστικής ανάπλασης είναι το πρόγραμμα JESSICA, που λήγει στις 30/6/2015.
Το πρόγραμμα προϋποθέτει Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν να αποτελούν μέρος ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει σημαντικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Οι προτάσεις αξιολογούνται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο υποβολής τους.
Χρηματοδοτική περίοδος μετά το 2020 – Ευκαιρίες για την Αττική.
Εκτίμηση των στελεχών της διαχειριστικής αρχής είναι ότι η χώρα και η περιφέρεια Αττικής, λόγω της ύφεσης στην οικονομία, στη χρηματοδοτική περίοδο μετά το 2020 δεν θα συγκαταλέγονται στις ανεπτυγμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δικαιούνται περισσότερους πόρους για έργα και παρεμβάσεις.
Επισημαίνω ξανά ότι οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία, στην προστασία του περιβάλλοντος και να έχουν στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Συνεπώς για τους Δήμους της Αττικής, μετά το 2020 θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης των παρεμβάσεών τους, σε σχέση με αυτές που θα έχουν την περίοδο 2014 -2020, αρκεί φυσικά να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν.






































































































