Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τις εκλογές και την υποψηφιότητά του για την προεδρία στην ΠΕΔ Αττικής.
Συνέντευξη στον Γιάννη Μπεθάνη
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου δήμαρχοι και αιρετοί εκλέκτορες από όλη την Αττική θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο 25μελές Δ.Σ. και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Καθώς οι ημέρες περνούν και πλησιάζουμε προς την κάλπη, ο εκ των υποψηφίων για την προεδρεία της ένωσης με τον συνδυασμό ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης επισκέφτηκε τα γραφεία της «Α», ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας για μια αναλυτική συζήτηση πάνω στην πολιτική φιλοσοφία και τους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η υποψηφιότητά του. Με ρηξικέλευθο πνεύμα και διάθεση σύγκρουσης με τη σημερινή κατάσταση της αυτοδιοίκησης, με πολλές αιχμές κατά του κεντρικού κράτους για απαξίωσή της, κατά των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και με κατηγορηματική στήριξη στην αξιολόγηση του προσωπικού, τα λεγόμενα του κ. Στεργίου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ας δούμε τι μας είπε…
Κύριε δήμαρχε, η ώρα πλησιάζει για τις εκλογές στην ΠΕΔΑ και θα θέλαμε αρχικά να μας παρουσιάσετε το σκεπτικό που σας οδήγησε στην υποψηφιότητά σας για την προεδρία της.
Οι βασικοί λόγοι δεν είναι άλλοι από την ανάγκη που ένιωσα να προσφέρω στον αυτοδιοικητικό χώρο, τον οποίο υπηρετώ για 20 συναπτά έτη ως δήμαρχος και ο οποίος, δυστυχώς, έχει καταντήσει κολλημένος σε τέλμα τα τελευταία χρόνια. Ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πολίτη και την καθημερινότητά του, έχει απαξιωθεί πλήρως. Οι αιρετοί που τον υπηρετούν είτε λαμβάνουν αποδοχές πείνας, είτε λειτουργούν εντελώς ως εθελοντές και με το στίγμα της “λαμογιάς”, το οποίο έχει κατορθώσει να επιβάλει το κεντρικό σύστημα εξουσίας, στην πλάτη τους. Αυτή την εικόνα και αυτό το κλίμα απαξίωσης και δυσπιστίας απέναντι στην αυτοδιοίκηση, πρέπει και είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αλλάξει.
Σε ποιους άξονες θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια για αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση. Λόγω των ειδικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο ‘‘Καλλικράτης’’, χρειάζεται ριζική αναθεώρηση σε πολλές κατευθύνσεις, τόσο νομοθετικά, όσο και χωροταξικά. Παράλληλα, χρειάζονται δραστικές ενέργειες σε λειτουργικό επίπεδο. Τα δεδομένα στη διακυβέρνηση των Δήμων αλλάζουν πολύ γρήγορα, τίποτα δεν είναι ίδιο, όπως π.χ. πριν από 5 χρόνια. Οι απαιτήσεις, πλέον, από δημάρχους και αιρετούς είναι σοβαρές. Χρειάζεται επαγγελματισμός, προκειμένου να μην οδηγούνται κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια για αποφάσεις τους. Στόχος της ΠΕΔΑ, και εφόσον εκλεγώ πρόεδρός της θα προχωρήσω άμεσα, είναι η εκπαίδευση των αυτοδιοικητικών στελεχών, μέσω ενός “σχολείου αυτοδιοίκησης” προκειμένου να στηριχθούν οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα εξειδικευμένο ISO λειτουργίας και οργάνωσης των Δήμων, ώστε οι νέοι δήμαρχοι να έχουν έναν “μπούσουλα” διακυβέρνησης, καθώς σήμερα ο υπάρχων είναι “κενό χαρτί”. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει το δικό του οργανόγραμμα λειτουργίας, καθώς κανείς Δήμος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο, όλοι έχουν διαφορετικά δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα ειδικά μετά τον “Καλλικράτη”. Σε αυτό τη λογική θα πρέπει να γίνει και η άμεση κοστολόγηση της λειτουργίας κάθε Δήμου ξεχωριστά. Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος λειτουργίας με τις πραγματικές ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία κ.λπ.), ώστε να γνωρίζουμε τι πραγματικά στοιχίζει ο Δήμος και αν οι υπηρεσίες που παρέχει αξίζουν να λειτουργούν.
Τέλος, για μένα η διαφάνεια στη λειτουργία των Δήμων είναι όχι μόνο αυτονόητη, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά, δαπάνη στην δαπάνη. Και βέβαια, πάντα σε συνδυασμό με την τιμιότητα του κάθε δημάρχου και του έργου που αυτός παράγει, προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα του στην κοινωνία. Διότι ούτε κλέφτης, ούτε λαμόγιο, ούτε ανεπάγγελτος είναι, όπως πολλοί νομίζουν…