Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε ο Δήμος Πεντέλης ως προς τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές διαβουλεύσεις για την τοπική διαχείριση των απορριμμάρων, καταθέτοντας πρώτος το δικό του Σχέδιο Δράσης.
Με άμεση πρωτοβουλία του δημάρχου Δημητρίου Στεργίου-Καψάλη και την επιμέλεια και ενεργή συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Καθαριότητας, ο Δήμος Πεντέλης ανταποκρίθηκε στις επιστολές της περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΣΔΝΑ Ρένας Δούρου, «με ένα Σχέδιο Δράσης αναλυτικό με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές έργου και εξοπλισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Η οικονομοτεχνική μελέτη του Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης με αρ. απόφασης 75/2015, από το μελετητικό γραφείο ΕΠΤΑ και είναι το πρώτο που ακολούθησε τις προδιαγραφές εκπόνησης του οδηγού του αρμόδιου Περιφερειακού Φορέα (ΕΣΔΝΑ) για να μπορεί να ενσωματωθεί το σχέδιο του Δήμου Πεντέλης στο Νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΕΔΣΝΑ) και να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020.
Οι βασικοί στόχοι
Το «Σχέδιο Αποκεντρωµένης ∆ιαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του ∆ήµου Πεντέλης» εκπονήθηκε σε συνέχεια της επιστολής της Περιφερειάρχη Αττικής, η οποία εστάλη στις 2 Οκτωβρίου 2014 προς τους δηµάρχους και ∆ηµοτικά Συµβούλια της Περιφέρειας Αττικής, µε θέµα: «Για ένα νέο µοντέλο διαχείρισης απορριµµάτων» για:
– Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, µε στόχους και δράσεις για το 2015, στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επαναχρησιµοποίησης, για τη µείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.
– Την έναρξη καταγραφής της υφιστάµενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήµου προκειµένου να δηµιουργηθεί µια διασυνδεδεµένη βάση δεδοµένων για όλους τους ΟΤΑ, τον Ειδικός ∆ιαβαθµιδικός Σύνδεσµος Νοµού Αττικής (Ε∆ΣΝΑ) και την Περιφέρεια. Ακόµα, ο Ε∆ΣΝΑ µε την υπ. αρ. πρ. 2886/7-4-2015 Επιστολή του προς τους ∆ήµους – µέλη του Ε∆ΣΝΑ έστειλε προς ενηµέρωση τον «Οδηγό εφαρµογής τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων», όπως αυτός εγκρίθηκε µε την από 3/4/2015 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Ε∆ΣΝΑ. Το άνω τοπικό σχέδιο του ∆ήµου Πεντέλης καλύπτει τις προδιαγραφές και τα περιεχόµενα του Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων ∆ιαχείρισης Απορριµµάτων του Ε∆ΣΝΑ, ενώ η παράδοσή του προηγήθηκε της αποστολής του άνω Οδηγού.
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής, το εν λόγω τοπικό σχέδιο στοχεύει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωµένου σχεδιασµού διαχείρισης ΑΣΑ στο ∆ήµο Πεντέλης το οποίο θα:
– Συµβάλει στην αναθεώρηση του ΠΕΣ∆Α Αττικής.
– Ενσωµατώνει τις νέες απαιτήσεις και στόχους της νοµοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων µε έµφαση στις αρχές της πρόληψης, επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης.
– Αναδεικνύει τα απαιτούµενα τοπικά έργα υποδοµής και δράσεις καθώς και τις αναγκαίες συµπληρωµατικές κεντρικές υποδοµές διαχείρισης αποβλήτων.
– Προτείνει δράσεις για τη µείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή και κατ’ επέκταση µείωσης του κόστους διαχείρισης για το ∆ήµο, για την αύξηση των ποσοστών διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος του 50% το 2020
– Ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους πολίτες
– ∆ιαµορφώσει τον απαιτούµενο προϋπολογισµό για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου προκειµένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηµατοδότησης στο πλαίσιο της νέας προγραµµατικής περιόδου 2014-2020.
Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων στο ∆ήµο Πεντέλης σύµφωνα µε στοιχεία ζυγολογίων του Ε∆ΣΝΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ), και λοιπών Συστηµάτων Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης (ΣΕ∆), δείχνει ότι µόνο το 9,4% κβ. των συνολικών παραγόµενων ΑΣΑ αξιοποιείται (µέσω ανακύκλωσης), ενώ το υπόλοιπο 90,6% κ.β. οδηγείται στην ΟΕ∆Α Φυλής που στην παρούσα φάση καταλήγει για ταφή.
Λαµβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα παραγωγή ΑΣΑ για το έτος 2014 (19.602 tn/ έτος) και δεδοµένου του µόνιµου πληθυσµού του ∆ήμου Πεντέλης που ανέρχεται σε 34.934 κατοίκους (πηγή: ΕΛ. ΣΤΑΤ. 2011), προκύπτει ότι η µέση παραγωγή ανά κάτοικο είναι περίπου 1,54 kg/day (561 kg/έτος), η οποία είναι 23% υψηλότερη από τη µέση ετήσια παραγόµενη ποσότητα απορριµµάτων σε εθνικό επίπεδο 1,25 kg/day (457kg/έτος) σύµφωνα µε στοιχεία της Eurostat 2011.