Παρών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη διαφύλαξης της αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης θεωρεί ότι το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η αυτοδιοίκηση είναι η συστηματική παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσον αφορά την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και ο κομματοκεντρισμός στην επιλογή των αιρετών που την υπηρετούν και την λειτουργία της.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «απαιτείται να ληφθούν από τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ ρεαλιστικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να στηρίζονται σε ανιδιοτελείς, τεκμηριωμένες, ουσιαστικές ρεαλιστικές προτάσεις προς την Κυβέρνηση με στόχο την λήψη αποφάσεων για το καλό της αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών που υπηρετεί μακριά από το βραχνά του κομματοκεντρισμού».
Άλλα σημαντικά αυτοδιοικητικά θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση σήμερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο και όπως αυτός τα έθεσε στο Συνέδριο της ΠΕΔΑ στις 27 Απριλίου στην Αθήνα είναι:
– Εκλογή των προεδρείων των Συνδικαλιστικών μας Οργάνων απ’ ευθείας από τους εκλεγμένους εκλέκτορες από τα Δ.Σ. των Δήμων.
– Δίμηνη εκπαίδευση των νεοεκλεγέντων Δημάρχων και λοιπών αιρετών της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού αμέσως μετά τις εκλογές. Συνεχή επιμορφωτικά σεμινάρια κατά τομέα με στόχο η γνώση και οι εμπειρίες των παλαιότερων αιρετών να περάσουν στους νεότερους.
– Σύνταξη κεντρικά προτύπων ΟΕΥ κατά Δήμο.
– Υπολογισμός για κάθε Δήμο του ανελαστικού κόστους.
– Θέση σε ισχύ ενός νέου αυτοδιοικητικού ISO με αρχές σύγχρονης διοίκησης με στοχοποίηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.
– Ο κάθε Δήμος της Ελλάδας έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και μ’ αυτή θα πρέπει να σχεδιάζεται η οργάνωση, η λειτουργία του, η στελέχωση, ο εξοπλισμός και η οικονομία του.
– Η επαναφορά της εντοπιότητας στις προσλήψεις ΙΔΟΧ.
Κυρίαρχο αποφαντικό όργανο σε τοπικό επίπεδο το Δ.Σ. του Δήμου με τελεσίδικες αποφάσεις για τα θέματα:
– Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη Ζ.Ε. του.
– Δασικών θεμάτων.
– Κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
– Διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου μας. Αυτός ο ρόλος ανήκει στις ΠΕΔ.
– Πολιτικής Προστασίας όπου θα πρέπει η φάση της πρόληψης να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου (σχεδίαση, συντονισμός, έλεγχος).
– Ανθρωπιστικής στήριξης των μελών της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.
Σε τυχόν επικείμενη αυτοδιοικητική αναδιοργάνωση:
– Στήριξη της υφιστάμενης Καλλικρατικής διακυβέρνησης, όπου αυτή πέτυχε.
– Συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στα όργανα του Υπουργείου που θα χειριστούν το θέμα
– Ανοικτή διαβούλευση. Τα παραπάνω θα βοηθήσουν να περιοριστούν τα λάθη του Καλλικράτη και όχι να αυξηθούν. Δεν θα πρέπει μία τυχόν αναθεώρηση του Καλλικράτη να γίνει και πάλι με βάση την κομματική σκοπιμότητα.
– Οργάνωση νομικής υπηρεσίας σε όλους τους Δήμους.
Σημαντικά θέματα στην καταστατική θέση των Αιρετών
– Η εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς υπηρέτες της τους απαξίωσε πλήρως θεσμικά και οικονομικά, τους τοποθέτησε ουσιαστικά στο χώρο του Εθελοντισμού, την ίδια στιγμή που το αυτοδιοικητικό έργο σε όλα τα επίπεδα απαιτεί από τον αιρετό γνώσεις και επαγγελματισμό. Σε ένα αυτοδιοικητικό τοπίο όπου οι γνωστικές απαιτήσεις και ο επαγγελματισμός του Δημάρχου και των αιρετών είναι απαραίτητος, το κράτος θέλει τα αιρετά στελέχη της καταρτισμένους επαγγελματίες στην υλοποίηση της αποστολής και απαξιωμένους εθελοντές στις απολαβές.
– Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό και απαξιωτικό να ρυθμίζονται οι αποδοχές Δημάρχων πόλεων εκατό και διακοσίων χιλιάδων (100.000 και 200.000) δημοτών σε ποσοστό των αποδοχών Γενικού Γραμματέα. Να επιλέγουμε ποιους Αντιδημάρχους δεν θα πληρώσουμε. Οι αιρετοί να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να συμμετέχουν στα Συμβούλια χωρίς αποζημίωση. Οι Δήμαρχοι να μην δικαιούνται επιλογή του γραμματέα τους. Η κατάσταση αυτή είναι φθοροποιός υλικά και ηθικά αφού εκτός από την απαξίωση του θεσμού δημιουργεί και σκέψεις για το κίνητρο της εθελοντικής προσφοράς των αιρετών.
– Η μνημονιακή κατάργηση της χορηγίας των αιρετών της αυτοδιοίκησης χωρίς το ίδιο να ισχύσει για τους βουλευτές, απαξιώνει ακόμα περισσότερο το θεσμό και περιορίζει τα κίνητρα για να ασχοληθούν σοβαρά με την αυτοδιοίκηση οι άξιοι, οι ικανοί και οι καταρτισμένοι της κοινωνίας.
– Ο ορισμός δικηγόρου από το Δήμο για όλα τα θέματα που καθημερινά ο Δήμαρχος οδηγείται κατηγορούμενος στα δικαστήρια και η καταδίκη του μόνο για ΔΟΛΟ απαιτείται να θεσμοθετηθούν άμεσα τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους διατελέσαντες Δημάρχους και λοιπούς αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
– Η θέση σε ισχύ του ασυμβίβαστου για το Δήμαρχο. Είναι παράξενο να δίνεται άλλοθι στις αποδοχές εθελοντισμού των Δημάρχων με τη μη εφαρμογή του ασυμβίβαστου όπως είναι άξιο βαθειάς μελέτης το πώς είναι δυνατόν ο Δήμαρχος σήμερα να έχει και χρόνο εξάσκησης του επαγγέλματός του.