«Πρόληψη, πρόβλεψη και καθημερινός έλεγχος των μέτρων ασφαλείας» τονίζει στην «Α» ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Μορφή χιονοστιβάδας έχει λάβει το τραγικό φαινόμενο των θανατηφόρων ατυχημάτων εργαζομένων στους δήμους και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας. Με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΠΟΕ – ΟΤΑ την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, πολλοί δήμοι ανασυντάχθηκαν και κοίταξαν το θέμα εκ του συστάδην. Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης φανατικός οπαδός του «προλαμβάνειν» δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη για να δράσει. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος φροντίζει για την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κάνοντας τακτικούς ελέγχους στους εργαζόμενους της καθαριότητας του δήμου, ενώ έχει συγκαλέσει αρκετές έκτακτες συναντήσεις – η τελευταία απ΄ αυτές πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου και ενώ είχαν προηγηθεί τα πρόσφατα σοβαρά δυστυχήματα των υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους Μαραθώνα και Πύργου. Στην συνάντηση αυτή, ο κ. Στεργίου είχε τονίσει στους αρμόδιους τοπικούς αντιδημάρχους, στους προϊσταμένους των αντίστοιχων τμημάτων και στους εργαζόμενους την ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και ατομικής προστασίας και είχε εκδώσει σχετικές οδηγίες.
Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Πεντέλης
Ο Δήμος Πεντέλης προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
- Έχει συνάψει Σύμβαση με Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας.
- Έχει εξοπλίσει πλήρως όλα τα φαρμακεία σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων (Δημοτικές Κοινότητες, συνεργείο, αποθήκη, κοιμητήρια κλπ.)
- Λαμβάνει όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας.
- Έχει συνταχθεί μελέτη προκειμένου να γίνει ανάθεση για προληπτικές εξετάσεις όλων των εργαζομένων του Δήμου Πεντέλης καθώς και τον εμβολιασμό αυτών που απασχολούνται στην καθαριότητα.
- Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Δήμος Πεντέλης: «Κυρίαρχος στόχος και βασική επιδίωξη για το Δήμο μας, είναι η εξάλειψη και του παραμικρού κενού, σε θέματα ασφαλείας, που θα γίνει η αφορμή δημιουργίας εργασιακού ατυχήματος.
- Πιστή τήρηση των βασικών αρχών της διοίκησης που είναι, Γνώση – Πρόβλεψη – Πρόληψη – Έλεγχος, με κύριο και απαραβίαστο στόχο το “μηδενικό ατύχημα στην εργασία”».
Δημήτρης -Στεργίου Καψάλης στην «Α» : «Καμία έκπτωση στα θέματά ασφάλειας»
Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης -Στεργίου Καψάλης μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το θέμα τονίζοντας: «εάν πάθει κάτι ένας εργαζόμενος φταίμε όλοι. Φταίνε, όμως και οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούν για παράδειγμα ότι μπορούν να απαλλαγούν από το γιλέκο προστασίας το οποίο είναι υποχρεωμένοι να φορούν, ότι τα γάντια ή η μάσκα δεν τους χρειάζονται ή ότι οι γαλότσες τους ενοχλούν και ανεβαίνουν στα αυτοκίνητά για την αποκομιδή των σκουπιδιών ως ‘’τουρίστες’’. Επίσης, στις 5 το πρωί που επιστρέφουν από την εργασία τους, οι περισσότεροι οδηγοί είναι ξενυχτισμένοι και κουρασμένοι. Μετά χάνουν την ζωή τους και όλοι αναρωτιόμαστε ‘’τι λάθος κάναμε’’» Ποιες είναι, όμως, οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης ώστε να φτάσουμε στο σημείο να καταγράφεται μία σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων για κάθε έτος γύρω στο 10% από το 2013 και μετά; «Εν πολλοίς δεν εξασκείται η διοίκηση που πρέπει από τους δήμους στις υπηρεσίες καθαριότητας ή εξασκείται διοίκηση ελαστικότητας. Και η ελαστικότητα έχει τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε» επισημαίνει ο δήμαρχος Πεντέλης και συνεχίζει προτείνοντας «να κρατήσουμε όλοι μια άτεγκτη στάση στα θέματα ασφαλείας. Ένα λάθος ή μια παράλειψη μας σ’ αυτά τα θέματα έχει καταστροφικές συνέπειες. Συνέπειες μη αναστρέψιμες».
Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος Πεντέλης ώστε να επαλειφθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός εργατικού ατυχήματος; Ο κ. Στεργίου επισημαίνει «πέρα από τις τακτικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων, προχωράμε – κι εγώ προσωπικά φροντίζω γι’ αυτό- σε πλήρη έλεγχο τους κατά την υλοποίηση της αποστολής τους. Επισημαίνουμε τα κενά και επεμβαίνουμε όπου απαιτείται, αυστηρά και μόνο όταν χρειαστεί». Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, ο δήμαρχος Πεντέλης είναι κάθετος και στην συνομιλία μας φροντίζει να τονίζει τις συλλαβές μια προς μια θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του: «Αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα απορριμματοφόρα οχήματα από όλους μας. Καμία έκπτωση στα θέματά ασφάλειας και από τον γιατρό υπηρεσίας και τον τεχνικό ασφαλείας». Καταλήγοντας ο κ. Στεργίου επισημαίνει «ένα πολύ μεγάλο ρόλο στα δυστυχήματα- ατυχήματα παίζει και η τύχη. Προσωπικά, διοικώντας ανθρώπους επί μισό αιώνα περίπου έχω την τύχη να μην έχω δει να συμβαίνει το απευκταίο. Και αυτό επιτυγχάνεται πάντα με πρόληψη, πρόβλεψη και το κυριότερο με συνεχή και καθημερινό έλεγχο των μέτρων ασφαλείας».
Τα 34 θανατηφόρα ατυχήματα που κατέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 5 Σεπτεμβρίου καταγράφονται ένα προς ένα τα 34 θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν λάβει χώρα από τον Ιούλιο του 2014 έως και τις 30 Αυγούστου 2017. Αναλυτικά, απαριθμούνται τα εξής:
-Στις 21-7-2014 έλαβε χώρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο μηχανουργείο, στο οποίο μόνιμος τεχνίτης ηλικίας 47 ετών έχασε την ζωή του.
-Στις 1-10-2014 έλαβε χώρα στον Δήμο Περιστερίου πρόσκρουση αυτοκινήτου σε Απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα 52χρονος μόνιμος εργάτης καθαριότητας να χάσει την ζωή του.
-Στις 3-11-2014 στον Δήμο Μαδυτού Βόλβης έλαβε χώρα ατύχημα, που σχετίζονταν με απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα έκτακτος εργάτης ηλικίας 41 ετών να χάσει την ζωή του.
-Στις 19-11-2014 στα Ιωάννινα όχημα προσέκρουσε σε απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα 49χρονος εργάτης καθαριότητας να χάσει την ζωή του.
– Στις 29-1-2015 στον Πλατανιά Χανίων 27χρονος εργάτης με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου, έχασε την ζωή του, όταν το δημοτικό όχημα στο οποίο επέβαινε ανετράπη.
-Στις 18-2-2015 στον Δήμο Πάργας (Καναλάκι), 47 ανασφάλιστος εργάτης έχασε την ζωή του, όταν παρασύρθηκε από απορριμματοφόρο όχημα.
-Στις 22-4-2015 στο Δήμο Ικαρίας 54χρονος μόνιμος οδηγός έχασε την ζωή του ενώ οδηγούσε όχημα φορτωτή-εκσκαφέα σε εργασίες ύδρευσης.
-Στις 1-7-2015 οδηγός ηλικίας 63 ετών στο Δήμο Αργυρούπολης έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς.
-Στις 8-9-2015 στο Δήμο Άρτας, μόνιμος οδηγός 59 ετών έχασε την ζωή του, όταν όχημα αποκομιδής σκουπιδιών ιδιώτη ανετράπη.
-Στις 16-9-2015 47χρονος εργάτης καθαριότητας στο Δήμο Βριλησσίων έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς, την ώρα της εργασίας του.
-Στις 15-1-2016 στο Δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, 55χρονος μόνιμος εργάτης καθαριότητας έχασε την ζωή του, όταν το απορριμματοφόρο, στο οποίο επέβαινε έκανε όπισθεν.
-Στις 18-1-2016 σκοτώθηκε 58ρονος χειριστής οχήματος στον Δήμο Καρπενησίου, κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αποχιονισμού.
-Στις 19-1-2016 εργάτης καθαριότητας, με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στον Δήμο Μεγάρων, σκοτώθηκε εξαιτίας πτώσης από απορριμματοφόρο.
-Στις 15-2-2016 οδηγός ηλικίας 51 ετών έχασε την ζωή του στον Δήμο Αργυρούπολης μετά από ανακοπή καρδιάς.
– Στις 22-3-2016 42χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στον Δήμο Αθηναίων όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε σε απορριμματοφόρο.
-Στις 15-4-2016 εργάτης με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου, στον Δήμο Ανδραβίδας, έχασε την ζωή του μετά από πτώση από απορριμματοφόρο.
-Στις 20-6-2016 στο Ηράκλειο 48χρονη μόνιμη εργάτης καθαριότητας σκοτώθηκε, από απορριμματοφόρο.
-Στην Κοζάνη, στις 1-7-2016 32χρονος οδηγός με σύμβαση εργασίας Ορισμένου Χρόνου υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας.
-Στις 20-7-2016 Δημοτική Αστυνομικός ηλικίας 34 ετών παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στον Δήμο Αργυρούπολης.
-Στον Δήμο Κεφαλονιάς, στις 19-9-2016 60 οδηγός υπέστη ανακοπή ενώ οδηγούσε λεωφορείο.
-Στις 15-12-2016 ηλεκτρολόγος-εθελοντής παρασύρθηκε από γερανοφόρο στον Δήμο Ηλείας.
-Στις 17-1-2016 οδοκαθαριστής στον Δήμο Αχαρνών παρεσύρθη από αυτοκίνητο.
-Στον Δήμο Πατρών σχολική καθαρίστρια έχασε την ζωή της σε σύγκρουση με όχημα.
-Στις 6-3-2017 στο Δήμο Λεωνιδίου, 57χρονος εργάτης καθαριότητας παρεσύρθη από απορριμματοφόρο.
-Στις 4-4-2017 στο Δήμο Πλατανιά Χανίων, σκοτώθηκε 58χρονος μόνιμος οδηγός μετά από ανατροπή απορριμματοφόρου.
-Στις 1-7-2017 στον Δήμο Ζωγράφου απεβίωσε 62χρονη εργάτης καθαριότητας από έμφραγμα.
-Στις 2-7-2017 σκοτώθηκε 45χρονος εργάτης καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όταν εγκλωβίστηκε με ρυμούλκα.
-Στις 1-8-2017 τρείς εργάτες έχασαν την ζωή τους, εξαιτίας αναθυμιάσεων στο αποχετευτικό δίκτυο στον Δήμο Ευρώτα.
-Στις 26-8-2017 διερχόμενο όχημα προσέκρουσε σε απορριμματοφόρο και παρέσυρε συμβασιούχο εργάτη καθαριότητας, στον Δήμο Μαραθώνα.
-Τέλος στις 30-8-2017 στον Δήμο Πύργου, 30χρονη συμβασιούχος συνοδός απορριμματοφόρου έπεσε από το απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.
Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι «στο διάστημα από τις 4 Δεκεμβρίου έως τον Ιούνιο του 2017 έχουν λάβει χώρα 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα τις ακριβείς αιτίες των οποίων δεν γνωρίζουμε, καθώς δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί ακριβή στοιχεία εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών αποτελούν μια πρόχειρη καταγραφή των όσων συμβαίνουν καθημερινά στους Δήμους και αποδεικνύουν την αύξηση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ατυχήματα». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει πως «η ως άνω κατάσταση ατυχημάτων αποτελεί μία ενδεικτική τελείως καταγραφή, αφού μεγάλος αριθμός Δήμων δεν τηρεί τους κανόνες, που επιβάλλουν την καταγραφή και δήλωση εργατικών ατυχημάτων ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που ατυχήματα, δεν καταγράφονται, δεν δηλώνονται και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τις εκ του Νόμου προβλεπόμενες παροχές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό δε είναι και το γεγονός, ότι στην ως άνω καταγραφή εμφανίζονται Δήμοι στους οποίους έχουν συμβεί πέραν του ενός εργατικά ατυχήματα, ενώ το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο στην περίπτωση των εργαζομένων με σύμβαση. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, που έχουμε λάβει από όλους τους συναρμόδιους φορείς περί εντατικοποίησης των ελέγχων και περί πιστής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και άσκησης της δέουσας εποπτείας εκ μέρους των υπηρεσιών του Δημοσίου, μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε να συμβαίνουν ατυχήματα, που είτε στερούν τη ζωή των συναδέλφων μας είτε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ακεραιότητα τους. Από την πλευρά τους οι εργοδότες των υπαλλήλων αυτών, ήτοι οι Δήμοι, στις περισσότερες περιπτώσεις επικαλούνται έλλειψη οικονομικής δυνατότητας να ανταποκριθούν στην τήρηση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες τουλάχιστον ανασφάλειας για την ζωή και την υγεία τους».
Η μηνυτήρια αναφορά, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας και ο γ.γ. Βασίλης Πετρόπουλος καταλήγει «αιτούμαστε να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διερεύνηση της τήρησης των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού της χώρας και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, να ασκήσετε τις κατά Νόμο αρμοδιότητες σας για την τιμώρηση κάθε παραβάσεως».
Για «συγκάλυψη ευθυνών» κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αντιμετωπιστούν τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους Δήμους, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΠΟΕ – ΟΤΑ την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί από τις εισαγγελικές Αρχές να προβούν «σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διερεύνηση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων να ασκηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τιμωρία τους. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για 34 θανατηφόρα ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο 2017 με θύματα εργαζομένους και ακόμη 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Μάλιστα, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της νομοθεσίας αναφορικά με την υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων, πράγμα το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα που θα πρέπει να διερευνηθεί. Αναλυτικά, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Ωστόσο, ορισμένοι Αιρετοί κάνουν τα στραβά μάτια, όπως και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας που είναι αρμόδια να επιβλέπουν την τήρηση των σχετικών διατάξεων, να επιβάλλουν μέτρα όποτε και όπου απαιτείται και βεβαίως να επιβάλλουν κυρώσεις. Η συγκάλυψη ωστόσο ευθυνών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εγκληματικές, έχει οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας με τα ατυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, και ανθρώπινες ζωές να χάνονται στον αγώνα για την εξασφάλιση του επιούσιου. Στην αύξηση της μαύρης» λίστας των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμβάλει σημαντικά και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι, και ιδιαιτέρως οι συμβασιούχοι, πέφτουν θύματα εκβιασμών και απειλών για την συνέχιση της απασχόλησής τους. Εκμεταλλεύονται οι Δημοτικές Αρχές την απουσία μόνιμου προσωπικού. Η ασυδοσία και η αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές εκ μέρους όλους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών πρέπει επιτέλους να τελειώσουν. Κανείς δεν θέλει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ως Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α να υπάρξουν και άλλα θύματα. Αρκετά… Η Π.Ο.Ε- Ο.Τ.Α. ζητάει εδώ και τώρα να εφαρμοστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους δεν συμμορφώνονται και να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες και με το «αίμα» των εργαζομένων προκειμένου να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά -επιχειρηματικά – κερδοσκοπικά συμφέροντα».
Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε: «Ο καθένας από σήμερα θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να μην θρηνήσει άλλους συναδέλφους. Αυτοί οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους για 600 ευρώ. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τους διαφυλάξουν». Αντίστοιχα, η δικηγόρος της ομοσπονδίας, Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, σημείωσε: «Τα εργατικά ατυχήματα, η πρόληψη και η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με νομοθέτηση. Υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχουν πόροι στους δήμους και συμβαίνουν πολλές παρανομίες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος τους».
Ανδρέας Νεφελούδης, γ.γ. Υπουργείου Εργασίας: «Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων»
Πριν την μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη. Ο κ. Νεφελούδης δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων, σε συνεννόηση με το ΣΕΠΕ, στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων για τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και την Αυτοδιοίκηση. «Αυτές οι προτεραιότητες περιλαμβάνονται στη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2017-2020 που θα ανακοινωθεί σύντομα», πρόσθεσε. Παράλληλα, τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν επιτρέπεται η απασχόληση εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στα απορριμματοφόρα των Δήμων.