Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τα τοπικά πρωταθλήματα να ματαιώνονται οριστικά. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικές Επιτροπής της ΕΠΟ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου αποφασίστηκε ομόφωνα να ματαιωθούν όλα τα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) και όσα παιχνίδια έχουν γίνει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα.
Η πανδημία αναγκάζει την ΕΠΟ να βάλει μία παύλα στη φετινή σεζόν, καθώς όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε το απαραίτητο πράσινο φως των λοιμωξιολόγων που θα επέτρεπε να βρεθεί άλλη λύση. Σύμφωνα με την απόφαση, καμία ομάδα δεν θα ανέβει από το τοπικό στη Γ΄ Εθνική, όπως επίσης και καμία δεν θα υποβιβαστεί σε χαμηλότερη κατηγορία. Άρα η σεζόν 2021 – 2022 θα διεξαχθεί όπως τη φετινή σεζόν.
Ρεπορτάζ: Τάσος Μεργιάννης
Μανώλης Μανίκας: Πρόεδρος Κένταυρου στην «Α»: «Ο τρόπος ζωής των νέων άλλαξε, να διεξαχθούν μίνι τοπικά τουρνουά τον Μάιο»
«Είναι μια απόφαση την οποία αναμέναμε. Όταν έχουν διεξαχθεί μόλις 7 αγωνιστικές και υπολείπονται άλλες 19, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Κενταύρου Βριλησσίων Μανώλης Μανίκας, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την απόφαση της Εκτελεστικές Επιτροπής της ΕΠΟ, την οποία χαρακτηρίζει «σωστή».
«Για να μην υπάρχει αυτό το τεράστιο κενό του ενός ημερολογιακού έτους, θα μπορούσε η ΕΠΣΑ να διοργανώσει μίνι τοπικά τουρνουά των 5-6 αγωνιστικών για τον Μάϊο» προτείνει ο κ. Μανίκας, ο οποίος αναπτύσσοντας την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που καταθέτει στην εφημερίδα μας, εξηγεί «για παράδειγμα σε έναν όμιλο θα μπορούσαν να παίζουν ομάδες από τα Βόρεια προάστια της Αττικής ( Μαρούσι, Μελίσσια, Βριλήσσια κτλ) ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις. Δεν θα ήταν μεγάλο το κόστος των τεστ για την ΕΠΣΑ και μάλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι σύλλογοι σ’ αυτό»
«Στο κομμάτι των υποδομών, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά» μας λέει ο κ. Μανίκας που επισημαίνει μια από τις βασικές αρχές του Βριλησσιώτικου σωματείου. «Το βασικό ζητούμενο του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι να βγάλει τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών από τα κλειστά διαμερίσματα και τις φωτεινές οθόνες και να τα πάει σε ανοικτούς αθλητικούς χώρους. Να τους εμφυσήσει την ιδέα του αθλητισμού και να τους αποφορτίσει από την τεράστια μαθησιακή επιβάρυνση στην οποία υποβάλλονται. Τον τελευταίο χρόνο γίνεται το εντελώς αντίθετο. Επιβάλλουν στα παιδιά να κάθονται μπροστά στις οθόνες, να τα κάνουν όλα διαδικτυακά και να κλείνονται στα δωμάτιά τους. Να πως μια προσπάθεια πολλών ετών του ερασιτεχνικού αθλητισμού μπορεί να εκμηδενιστεί μέσα σε ένα χρόνο. Ο τρόπος ζωής των νέων άλλαξε. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν» μας λέει ο κ. Μανίκας.
«Η ψυχολογική ζημιά είναι πολύ πιο σημαντική από την οικονομική» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κένταυρου Βριλησσίων που επισημαίνει «για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν υπάρχει οικονομικό κόστος, καθώς οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ότι κάνουμε, γίνεται από μεράκι και αγάπη για το ποδόσφαιρο. Και εάν έχουμε βάλει και 5.000 ευρώ από την τσέπη μας, το κάναμε γιατί αυτό είναι το χόμπι μας».
Όσον αφορά την νέα σεζόν, ο κ. Μανίκας εύχεται «να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί το καλοκαίρι και να ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο με πολύ καλύτερες συνθήκες μια νέα προσπάθεια. Αυτό ισχύει για όσους θα έχουν παραμείνει, γιατί μέχρι τότε θα έχει φύγει πολύς κόσμος από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν μιλάω μόνο για ποδοσφαιριστές αλλά και ενασχολούμενους, όπως για παράδειγμα γυμναστές και προπονητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων τόσο καιρό δεν έπαιρναν ούτε το επίδομα των 534 ευρώ».
Αντώνης Βρύσης: Πρόδρος ΑΟ Μελισσίων στην «Α»: «Να ανοίξουν τα γήπεδα για τις ακαδημίες»
«Και τώρα να ξεκίναγαν τα πρωταθλήματα , είναι σίγουρο ότι δεν θα προλάβαιναν να ολοκληρωθούν» λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του ΑΟ Μελισσίων Αντώνης Βρύσης, ο οποίος θεωρεί μείζονος σημασίας το άνοιγμα των αθλητικών χώρων κυρίως για την ψυχολογική ανάταση των νεαρών αθλούμενων.
«Μπορεί να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, αλλά είναι σημαντικό να ανοίξουν τα γήπεδα για τις ακαδημίες των ομάδων. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν τα Λύκεια. Είναι παράδοξο να μπορούν να κάνουν μάθημα 25-27 παιδιά σε μια τάξη και να μην επιτρέπεται σε 10 άτομα να κάνουν προπόνηση σε 6.000 τ.μ.» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βρύσης. «Η χρονιά για φέτος τελείωσε. Επειδή όλο αυτό που ζούμε μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, σκοπός είναι η πανδημία να τελειώσει όσο πιο νωρίς γίνεται για να βρούμε πάλι τα πατήματά μας» καταλήγει ο έμπειρος παράγοντας.