Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο Νταού Πεντέλης, στα σύνορα Πικερμίου – Ραφήνας με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς. Σύμφωνα με τον κ.Μπουρνούς , η φωτιά ξεκίνησε να κατακαίει χαμηλή βλάστηση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Καλλιτεχνούπολη. Στο σημείο αρχικά έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδαμε ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας πως έχουν καεί τουλάχιστον 6 με 8 σπίτια, δίχως να υπάρχει καθολική εικόνα. Πρόσθεσε ότι η φωτιά κατά τις 18:00 το απόγευμα απομακρύνθηκε από τη Νταού Πεντέλης και κατευθύνθηκε βόρεια, προς Νέο Βουτζά – Καλλιτεχνούπολη. Ο δήμαρχος Πεντέλης έκανε έκκληση να αυξηθεί η εναέρια βοήθεια.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου Πεντέλης: «…Περί ώραν 16.00 της χθες 23 Ιουλίου 2018 εξερράγη πυρκαγιά στον οικισμό Νταού Πεντέλη του Δήμου μας αμέσως βόρεια της κεντρικής πλατείας του χωριού. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων σε ελάχιστα λεπτά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού και διακινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στη Ραφήνα, στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά με πολύ καταστρεπτικές συνέπειες εξελισσόμενη σε εθνική τραγωδία με πολλούς νεκρούς, πολλούς τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές».
Στο σημείο έσπευσαν επίσης 5 οχήματα και 10 εθελοντές του Συνδέσμου Δήμων για την προστασία και ανάπλαση του πεντελικού (ΣΠΑΠ). Οι καιρικές συνθήκες λόγω των ανέμων δεν ευνόησαν το έργο των Πυροσβεστών, ενώ να θυμίσουμε ότι σε εξέλιξη είναι και το μεγάλο μέτωπο στην Κινέτα.
Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να λάβει εκ νέου αποφάσεις για τον συντονισμό των εργασιών.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα. Επίσης σπίτια κάηκαν στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας, ενώ εκκενώθηκε και ο Νέος Βουτζάς.
Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και σπίτια. Οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.
Η επόμενη μέρα ξημέρωσε και τα γεγονότα μιλούν για μια εθνική τραγωδία: ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών και πάρα πολλοί τραυματίες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι πολίτες για άλλη μια φορά βρίσκονται μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα.
Διαβάστε: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική – Πύρινα μέτωπα, νεκροί και τραυματίες
Φωτιά στο Νταού Πεντέλης – Κατευθύνεται προς Νέο Βουτζά
Φωτιά έχει ξεσπάσει στο Νταού Πεντέλης, στα σύνορα Πικερμίου – Ραφήνας με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο
Gepostet von Amarysia am Montag, 23. Juli 2018
Πρώτη δημοσίευση: 17:00 – 23/04