Μια πρωτότυπη και ελληνική πατέντα το «φοίνικα… σκουπιδοφάγο», προτίθεται να αξιοποιήσει ο ∆ήμος Πεντέλης, και να τους τοποθετήσει σε δύο πλατείες της πόλης. Τους ρομποτικούς κάδους, που δίνουν λύση γρήγορη και οικονομική στο μείζον θέμα των απορριμμάτων της καθημερινότητας, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των ∆ήμων που είναι μέλη του ΣΠΑΠ, κλιμάκιο του οποίου επισκέφτηκε, με πρωτοβουλία του κ. Στεργίου – Καψάλη τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του ∆ήμου Μελισσίων ∆ημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προτίθεται άμεσα να εισηγηθεί στο ∆ημοτικό Συμβούλιο να εξεταστεί η προμήθεια αντίστοιχων κάδων και από τα Μελίσσια.
Τριάντα με σαράντα κοινοί κάδοι απορριμμάτων χωρούν στο «φοίνικα… σκουπιδοφάγο», που δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων με οικονομίες κλίμακας και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον δημοτικών αρχών που άρχισαν σιγά – σιγά να στέλνουν παραγγελίες. Μεταξύ αυτών και ο ∆ήμος Πεντέλης, ο οποίος, όπως τόνισε στην «Α» ο κ. Στεργίου – Καψάλης, πρόκειται να προμηθευτεί σε πρώτη φάση δύο ρομποτικούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε δύο πλατείες της πόλης. Τα δένδρα σκουπιδοφάγοι είναι μια ρηξικέλευθη σουρεαλιστική πρόταση της εταιρείας ρομποτικής και συστημάτων αμυντικής τεχνολογίας «Soukos Robots» που εδρεύει στη Λάρισα. Πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας επισκέφτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΠΑΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο και με τη συμμετοχή αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων ακόμα και της αντιπολίτευσης από τους ∆ήμους – μέλη. Η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του ∆ημάρχου Πεντέλης και το κλιμάκιο είχε επιτόπια ενημέρωση και από το δήμαρχο Λάρισας Κωνσταντίνο Τζανακούλη (φωτο), που έχει ήδη τοποθετήσει ρομποτικό κάδο στην καρδιά της Λάρισας, και ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε να ενημερώσει και εγγράφως τον ΣΠΑΠ για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Ο πανύψηλος κάδος απορριμμάτων που σχεδόν… εξαφανίζει τα σκουπίδια επιτυγχάνει συμπίεση έως 80% και όταν γεμίσει, αυτομάτως ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στον δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα. Επιπλέον, λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του, με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στον μηχανισμό, ενώ είναι συνδεδεμένος με την ύδρευση για να πλένεται, αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται τα «στραγγίσματα» μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων. Επίσης, το καπάκι του κάδου μπορεί να ανοίγει μόνο με τη χρήση ειδικής κάρτας και σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτομάτως το κέντρο ελέγχου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς εκτός του ότι θα σβηστεί από το σύστημα ύδρευσης, αυτόματα ειδοποιείται και η Πυροσβεστική. Όλες οι διαδικασίες γίνονται από μακριά και με τηλεκοντρόλ, ενώ το σύστημα τοποθετείται εύκολα σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, παραλίες, καταστήματα τροφίμων κ.λπ.