Πόλεμος για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού, αλλά και όλης της Αττικής, αναμένεται να ξεσπάσει με αφορμή τις αεροφωτογραφίες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Προεόρτια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει έδωσε η πρόσφατη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩ∆Ε, ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αεροφωτογραφίες που είναι πιο κοντά στο Σύνταγμα του 1975».
Η θέση αυτή του κ. Σουφλιά προκάλεσε ήδη την αντίδραση δασολόγων και περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την επιχειρούμενη αλλαγή κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης για την ένταξη στο σχέδιο πολλών εκτάσεων, με τους δεκάδες καταπατητές γης και τους οικοπεδικούς συνεταιρισμούς να καραδοκούν.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής χρησιμοποιούνται σήμερα οι αεροφωτογραφίες του 1937 και του 1945, οι οποίες είναι πιο πλήρεις. Αν αλλάξει το έτος βάσης, σημειώνουν οι δασολόγοι, και από το 1945 πάμε πιο κοντά στο 1975, τότε θα χαθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, ενώ θα ανάψει και το πράσινο φως να δράσουν νέοι καταπατητές. Η χρονική αυτή μεταφορά, υπογραμμίζουν, όχι μόνο θα δικαιώσει τους καταπατητές του εμφυλίου και της χούντας, αλλά θα επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι και οι επόμενες καταπατήσεις κάποτε θα νομιμοποιηθούν.
Μια τέτοια επιλογή, προσθέτουν, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να νομιμοποιούνται οι παρανομίες και οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, παρότι αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις (π.χ. Αμπελόκηποι), οι οποίες, όπως λένε, πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά χωριστή περίπτωση και όχι γενικευμένα.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν συνταχτεί μέχρι στιγμής καλύπτουν μόνο το 5% της έκτασης σε όλη τη χώρα και ακόμα δεν έχουν κυρωθεί (!) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι λόγοι προφανείς και ευανάγνωστοι…
Βουνό… οι καταπατήσεις
Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, δάση, δασικές εκτάσεις, αλλά και βοσκοτόπια στο Λεκανοπέδιο έχουν σήμερα μετατραπεί σε βουνό συμφερόντων και καταπατήσεων, με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικείται από την Εκκλησία. Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου, το 1945 οι δασικές εκτάσεις στην Αττική κάλυπταν έκταση 108,35 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τ.χλμ.) Τα χρόνια που ακολούθησαν έως το 1995, οι εκτάσεις αυτές περιορίστηκαν σε 76,95, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, από 121,35 τ.χλμ. που ήταν το 1945 σε 8,18 τ.χλμ. το 1995.