Την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων που θα χτίζονται σε αναδασωτέες περιοχές, καταργώντας το δικαίωμα αναστολής, προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Η ρύθμιση δεν θίγει τα εκατοντάδες αυθαίρετα που βρίσκονται στις πυρόπληκτες δασικές περιοχές, ενώ αποφεύγει να αγγίξει το θέμα των αυθαιρέτων σε δάση, για την κατεδάφιση των οποίων εκκρεμούν χιλιάδες αποφάσεις, όπως συμβαίνει στο Πεντελικό όπου εκκρεμούν περισσότερες από 5.000!
Αφορά μόνο σε δάση που πλήττονται «από πυρκαγιές που θα λάβουν χώρα στο μέλλον, καθώς και σε αυτές που έγιναν το 2007», ενώ για την απόδειξη του χρόνου ανέγερσης των κτισμάτων θα χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες βάσει των οποίων κηρύσσονται οι αναδασωτέες εκτάσεις. Για τα αυθαίρετα που «φυτρώνουν» σε δάση ή δασικές περιοχές, οι οποίες δεν κάηκαν, εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, που επίσης προβλέπει άμεση κατεδάφισή τους, αλλά με δικαίωμα άσκησης ενδίκων μέσων. Η τροπολογία επαναλαμβάνει την απαγόρευση ανέγερσης οποιουδήποτε κτίσματος σε περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες ύστερα από πυρκαγιά. Την ύπαρξη των αυθαιρέτων αναλαμβάνει να εξακριβώσει μια τριμελής επιτροπή υπαλλήλων της Περιφέρειας, η οποία θα έχει τη συνδρομή των Δασαρχείου, Αστυνομίας και τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Όπως ορίζει η υπό ψήφιση ρύθμιση, το πρωτόκολλο κατεδάφισης «θα εκτελείται παραχρήμα, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ανεγειρόμενο κτίσμα, μη επιτρεπόμενης οποιασδήποτε διοικητικής ή δικαστικής αίτησης ή προσφυγής, η οποία σκοπεί στην αναστολή της κατεδάφισης».
Με την πρόβλεψη αυτή αφαιρείται από τον παρανομούντα το δικαίωμα να αναστείλει προσωρινά ή… επί μακρόν την κατεδάφιση υποβάλλοντας ενστάσεις, καθώς οι αποφάσεις κατεδάφισης εντάσσονται πλέον στον νόμο περί επικίνδυνων οικοδομών. Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου έχει φυσικά το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ενάντια στο κράτος: εφόσον δικαιωθεί, τότε θα αποζημιώνεται για το κτίσμα που του κατεδάφισαν.