Σε δύο πολύ σημαντικές συσκέψεις παρευρέθη ο Δήμος Νέας Πεντέλης. Αντικείμενο και των δύο η αντιπυρική προετοιμασία και ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου του 2009, για όλη την Αττική.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Φειδοπιάστης συμμετείχε την Κυριακή 5 Απριλίου στην πλατιά σύσκεψη της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Κατέθεσε το σχέδιο δράσης του Δήμου Νέας Πεντέλης για το ερχόμενο καλοκαίρι και αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ομάδας εθελοντών Νέας Πεντέλης.
Ακόμη, τη Δευτέρα 6 Απριλίου ο κ. Φειδοπιάστης ήταν ομιλητής στο συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο για την Πολιτική Προστασία.
Ο Δήμος Νέας Πεντέλης έχει δημιουργήσει τις υποδομές και έχει σχεδιάσει πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιπυρική περίοδο του 2009, το οποίο πρόκειται να παρουσιασθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία
Με δεδομένες τις ανάγκες πυροπροστασίας, με ανακούφιση οι αιρετοί της Νέας Πεντέλης είδαν να εγκρίνεται στις 6 Απριλίου η απασχόληση 8 ατόμων για την Πολιτική Προστασία, για την κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, για 8 μήνες.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα σύντομα πρόκειται να εκταμιευτούν και οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τη μισθοδοσία τους.
Ο κεντρικός σχεδιασμός
Εντωμεταξύ ανακοινώθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για το 2009.
Ο κ. Μουζάς, αφού υπενθυμίζει ότι «η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας προσδιορίζεται από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου», τονίζει στην εγκύκλιο που απέστειλε: «Την περίοδο αυτή ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας οργανώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά το 2009 θα βασιστεί σε ένα Συνολικό Εθνικό Σχεδιασμό που θα γίνει με τη συμμετοχή και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό Επίπεδο και σε ένα Περιφερειακό Σχεδιασμό που θα γίνει με ευθύνη των 13 Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας.
Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή, η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των αιτίων που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία μέτρα θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό».
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των φορέων στην πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών, εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών».
Σε αυτή την εγκύκλιο δίνονται οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα έργα, τις δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και αφορούν:
1. Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.
2. Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης.
3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από τη λειτουργία χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α΄.
4. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών εργασιών.
5. Ενημέρωση του κοινού.
6. Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
7. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση σε ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.
8. Συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών.
9. Σύγκληση Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων (ΣΝΟ) και Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ), με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας.
Τάνια Κατσάνη