«Δεν υπήρξε συντονισμός των επιχειρήσεων και συνεργασία των φορέων στο πεδίο των επιχειρήσεων κατά τη φάση της καταστολής, ούτε και στρατηγική», είναι το κύριο συμπέρασμα που έχει εξάγει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου.
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ ετοίμαστε υπόμνημα για την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στο οποίο αναφέρει τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή, τα αποτελέσματα, καθώς και τις κινήσεις του Δήμου για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Αναφορικά με τα συμπεράσματα, πέραν της έλλειψης στρατηγικής και συντονισμού, ο κ. Στεργίου τονίζει τα εξής: «Η αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά ήταν η κύρια αιτία της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής της Αττικής. Επίσης, δεν υπήρξε οργάνωση και αξιοποίηση των εθελοντών στη φάση της καταστολής, ούτε σωστή διάθεση των εναέριων μέσων, ενώ η απουσία τους σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε την ανάπτυξη της φωτιάς.
Η διοίκηση των επιχειρήσεων στον χώρο της πυρκαγιάς φάνηκε ότι δεν ακολουθούσε διαδικασίες, δεν είχε στρατηγική, με αποτέλεσμα η διοίκηση των τμημάτων που επιχειρούσαν να είναι ελλιπής. Δεν υπήρξε πλήρης εκμετάλλευση, συντονισμός και διοίκηση των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων κατά τη φάση της καταστολής, με συνέπεια οι δυνάμεις πυρόσβεσης -στη φάση της καταστολής- να είναι ανεπαρκείς λόγω και του εύρους της πυρκαγιάς.
Οι αυτοδιοικήσεις των Δήμων και Κοινοτήτων που κάηκαν, με τα μέσα τους και τους εθελοντές τους, λειτούργησαν, και ίσως ήταν σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος φορέας που λειτούργησε με σχέδιο, έλεγχο και συντονισμό.
Οι υδατοδεξαμενές των ελικοπτέρων όπου είχαν τοποθετηθεί έσωσαν οικισμούς και πόλεις.
Αστικά και περιαστικά δάση που είχαν καθαριστεί διασώθηκαν μερικώς.
Στο εντεκάχρονο δάσος της νοτιοανατολικής πλευράς του Πεντελικού που κάηκε δεν θα λειτουργήσει η φυσική αναδάσωση και πρέπει άμεσα να επέμβουμε με αναδασώσεις.
Η Πεντέλη (νοτιοανατολική πλευρά) καίγεται πάντα από φωτιά που έρχεται από τη βόρεια πλευρά του Πεντελικού και είναι ανάγκη να μελετηθεί ειδικό σχέδιο να καθοριστούν και να δημιουργηθούν από τώρα ζώνες άμυνας».
Συμπερασματικά, ο κ. Στεργίου κατέγραψε για πολλοστή φορά ότι η φωτιά, «ή προλαβαίνεται ή σβήνεται τα πρώτα λεπτά και αυτό επιτυγχάνεται με διαχείριση των δασών μας, επιτήρηση και άμεση επέμβαση επί 24ώρου βάσης, ιδίως με δείκτες επικινδυνότητας».
Τέλος, ο δήμαρχος επεσήμανε την ευθύνη του κάθε πολίτη, τονίζοντας ότι «όπου ο πολίτης – ιδιοκτήτης είχε λάβει τα μέτρα προστασίας της ιδιοκτησίας του και ήταν εκεί και τα λειτούργησε, έσωσε την ιδιοκτησία του και ολόκληρες γειτονιές».
Εν τω μεταξύ, από τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του έχει συνταχθεί και πλαίσιο δράσεων στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι για να επέμβουν δυναμικά και σωστά στην καμένη Πεντέλη.
Ως πρώτο βήμα ο κ. Στεργίου επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού πλαισίου για το τι είναι πραγματικά δάσος σήμερα και τι είναι οικιστικός ιστός, με παράλληλη εξέταση της νομιμότητας των οικοδομών και της αναστρεψιμότητας της κατάστασης, με σκοπό να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Ακόμη, προτείνει να υπογραφεί άμεσα επιτέλους το ΓΠΣ της Πεντέλης και να συσταθεί φορέας αναδασώσεων της νότιας και νοτιοανατολικής πλευράς του Πεντελικού, που θα πάρει άμεσα τις έτοιμες μελέτες δενδροφυτεύσεων.
Τέλος, εκτός των διαφόρων έργων υποδομής που απαιτούνται, σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα γεωτρήσεων στις περιοχές που θα αναδασωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί το πότισμα των φυτών για την πρώτη διετία μετά τη φύτευση.
Τάνια Κατσάνη