Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 10 το πρωί της Κυριακής 10 Ιανουαρίου. Στόχος να επιστραφούν στη φύση τα χριστουγεννιάτικα έλατα που στολίσαμε στα σπίτια μας, για να πρασινίσει και πάλι ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας. Και πράγματι, εκατοντάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα του ΣΠΑΠ ( Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού) για να υλοποιηθεί μια ακόμα δενδροφύτευση, η 4η που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον SKAI.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Μέχρι το μεσημέρι ο στόχος είχε επιτευχθεί. Περίπου 2.000 δενδράκια είχαν φυτευτεί και ποτιστεί. Τις τρεις προηγούμενες μέρες οι άνθρωποι του Εθελοντικού Κλιμακίου Πεντέλης είχαν δουλέψει σκληρά για να ταξινομηθούν τα δένδρα -όχι μόνο έλατα αλλά και κουμαριές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια κ.ά.- στον περίβολο του Πύργου, βάσει της κηπευτικής μελέτης που είχε εκπονηθεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ
«Συγκινητική η συμμετοχή του απλού πολίτη»
Η νέα δράση είχε αναμφισβήτητα τις ιδιαιτερότητες της, όπως εξήγησε στην «Α» ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
«Η σημερινή δεν είναι μια συνηθισμένη δενδροφύτευση, όπως οι προηγούμενες των 60.0000 δένδρων. Είναι η δενδροφύτευση του κήπου μας. Ο Πύργος Δουκίσσης Πλακεντίας είναι ένας χώρος της τάξεως των 20 στρεμμάτων και χρειαζόταν 2.000 φυτά που θα έπρεπε να φυτευτούν με τρόπο που να συνάδει με την ιστορικότητα του χώρου και τον περιβάλλοντα οικιστικό ιστό.
Αυτές οι παράμετροι ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη που έγινε και καθόρισε τη διάταξή τους στον χώρο. Η προσέλευση του κόσμου είναι συγκινητική. Θεωρώ επίσης ότι η προσφορά των συναδέλφων δημάρχων είναι μια συνεισφορά η οποία μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι η Αυτοδιοίκηση ήταν, είναι και θα είναι ο κύριος μοχλός και η βάση για την περιβαλλοντολογική ανάπτυξη των περιοχών μας», σημείωσε ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης, φανερά ανακουφισμένος μετά την οργανωτική επιτυχία της δράσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
«Να εκπαιδεύσουμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες»
Στη δενδροφύτευση βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που φύτεψε στον περίβολο του Πύργου το χριστουγεννιάτικο δέντρο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του σπιτιού του (φωτό δεξιά).
Ο κ. Δ. Δρούτσας μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ εξέφρασε την ελπίδα να γαλουχηθεί με τις πρωτοβουλίες αυτές μια νέα γενιά ενεργών και υπεύθυνων πολιτών:
«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις είναι αξιέπαινες και η Πολιτεία οφείλει να τις στηρίζει και να τις αξιοποιεί, πράγμα το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε σήμερα. Πέρα από την ουσία όμως αυτής της δράσης να φυτευτούν κάποια δέντρα, είναι πολύ σημαντικό -και το λέω γιατί βλέπω πολλά παιδιά και οικογένειες να συμμετέχουν- να εκπαιδεύσουμε επιτέλους και μια νέα γενιά ενεργών και υπεύθυνων πολιτών, οι οποίοι θα κάνουν και το θέμα του περιβάλλοντος προσωπική τους υπόθεση».
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και Γιάννης Βούρος, οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, αλλά και πλήθος αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους δήμους που δραστηριοποιούνται ενεργά στον ΣΠΑΠ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
«Παρών και πάλι ο Δήμος Αμαρουσίου»
Ο κ. Γιώργος Πατούλης με δηλώσεις του στην «Α» υποστήριξε: «Είμαστε παρόντες ως Δήμος Αμαρουσίου για μια ακόμη φορά σε μια προσπάθεια να πρασινίσουμε τα πέριξ της δικής μας πόλης, αλλά και της Αττικής, βουνά. Ο συντονισμός είναι σημαντικός. Η συμμετοχή και των Μαρουσιωτών είναι μεγάλη, όπως κάθε φορά. Κι εμείς με τη φυσική μας παρουσία συμμετέχουμε και παρακολουθούμε τα δρώμενα».
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μένουμε στα λόγια»
Ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος από την πλευρά του εξήρε την προσπάθεια που γίνεται μέσω ΣΠΑΠ να αντιμετωπισθούν οι πληγές που άφησαν οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων:
«Για άλλη μια φορά ο ΣΠΑΠ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, προχωρά σε μια δενδροφύτευση, αποδεικνύοντας ότι κάνουμε έργα και δεν μένουμε στα λόγια. Με την πρωτοβουλία του προέδρου, τη συνεργασία όλων των συναδέλφων και πάνω απ΄όλα τη συμμετοχή των απλών πολιτών και μελών του ΣΠΑΠ, κάνουμε ακόμα ένα βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μείωση της καταστροφικής εικόνας που έχουν αφήσει οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια».
Η επιτυχία της δράσης δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού και ο ΣΠΑΠ έχει μια σημαντική εμπειρία στην αποτελεσματική οργάνωση ανάλογων πρωτοβουλιών, ενώ είναι πια καταγεγραμμένη και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου σε όλες τις προηγούμενες δενδροφυτεύσεις.